Објављен Нацрт измена Устава за правосуђе

БЕОГРАД: Нацрт измена Устава Србије у области правосуђа објављен је данас на сајту Министарства правде ради јавне расправе, која ће у овој фази трајати до 8. марта.
Ministarstvo pravde, tabla Foto:Tanjug/T.Valič
Фото: Танјуг/T.Валич

Међу најважниим изменама Устава, радним текстом је предвиђено да се из чланства највишег судијског органа - Високог савета судства (ВСС) искључују представници извршне и законодавне власти, да се укида избор на трогодишњи мандат судија и тужилаца, као и да судије и тужиоце више не бира Народна скупштина.

У саставу ВСС такође више неће бити члан скупштинског одбора за правосуђе, као ни министар правде.Нацрт уставних амандмана предвиђа да у саставу ВСС буде 10 уместо досадашњих 11 чланова. Пет чланова Савета ће бити судије - које бирају њихове колеге судије, а осталих пет "истакнутих правника" бираће Народна скупштина већином од три петине гласова свих народних посланика.

Ако тако не буду сви изабрани, преостали се у наредних 10 дана бирају гласовима пет деветина (5/9) свих народних посланика, иначе се изборни поступак после 15 дана понавља за онај број чланова који нису изабрани.Уставни амандмани кажу и да председници судова не могу бити бирани у ВСС, као и да чланови сами бирају председника Савета који не може бити из редова судија.

Према садашњим решењима, председник Високог савета судства је председник Врховног савета судства по функцији. Предвиђено је и да се чланови ВСС бирају на мандат од пет година и да исто лице не може бити поново бирано за члана.

ВСС доноси одлуке гласовима најмање шест чланова савета или гласовима најмање пет чланова Савета међу којима је и глас председника ВСС, на седници на којој је присутно најмање седам чланова савета.Што се тиче Државног већа тужилаца, њему се мења име у Високи савет тужилаца (ВСТ), а предложени уставни амандани предвиђају и да у његов састав броји 11 чланова.

Од тога четири заменика јавних тужилаца бирају јавни тужиоци и заменици јавних тужилаца, пет "истакнутих правника" бира Народна скупштина, а у чланству су и Врховни јавни тужилац Србије и министар правде, док је представник скупштине, који је сада члан ДВТ-а, изостао из предложеног састава будућег Савета тужилаца.

Овде је важно напоменути да Републичко јавно тужилаштво, према уставним амандамнима, мења назив у Врховни јавни тужилац.Народна скупштина бира пет чланова ВСТ-а на предлог надлежног одбора Народне скупштине после окончаног јавног конкурса и то гласовима три петине (3/5) свих народних посланика.

Ако тако не буду сви изабрани, преостали се у наредних 10 дана бирају гласовима пет деветина (5/9) свих народних посланика, а иначе ће се изборни поступак после 15 дана понавити за онај број чланова који нису изабрани, предвиђају прелиминарна решења измена Устава.Јавни тужиоци не могу бити бирани у ВСТ, а мандант чланова тог савета је пет година и не могу бити поново бирани у савет.

Врховни јавни тужилац Србије, као и по садашњим решењима (Републички јавни тужилац) остаје по службеној дужности председник Високог савета тужилаца.ВСТ доноси одлуке гласовима најмање шест цланова савета на седници на којој је присутно најмање осам цланова савета.

Предвиђено је и да Министар надлежан за правосуђе и Врховни јавни тужилац Србије могу да покрену дисциплински поступак и поступак разрешења јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца, али не могу да учествују у дисциплинском поступку, нити у поступку разрешења, ако су га они покренули.Прелиминарни уставни амандамни такође су предвидели разлоге за престанак судијске функције, односно за разрешење судија и тужилаца.

Кажу да судијска функција траје од избора за судију док судија не наврши радни век, а пре тога судији престаје функција ако сам то затражи, ако постане трајно неспособан за судијску функцију или ако буде разрешен а исто важи и за тужиоце и њихове заменике.Против одлуке о престанку функције судија и председник суда имају право да уложе жалбу Уставном суду, која искључује право на уставну жалбу.

Предлог уставних амандамана као каже да судија не може бити против своје воље премештен у други суд, "изузев код преуређења судског система и то одлуком ВСС".Такође, судија може да буде ухапшен само уз одобрења ВСС, које сада даје Народна скушпстина (укидањем имунитета).

Уставни амандмани предвиђају и промену назива највишег суда Републици Србији, а то ће бити Врховни суд Србије, уместо досадашњег Врховног касационог суда.Председника Врховног суда Србије бира ВС С по прибављеном мишљењу опште седнице Врховног суда Србије, на пет година, а исто особа не може бити поново бирана за председника.Председнике осталих судова бира ВСС на пет година.

Када је у питању организација тужилаштва, уставни амандмани предвиђају да Врховни јавни тужилац Србије руководи Врховним јавним тужилаштвом Србије и да за свој рад и рад јавног тужилаштава одговара Народној скупштини која га бира на мандат од пет година после оконцаног јавног конкурса и то гласовима три петине (3/5) свих народних посланика.

Ако тако не буде изабран, Врховни јавни тужилац Србије се у наредних 10 дана бира гласовима (5/9) свих народних посланика, иначе се изборни поступак понавља после 15 дана.Предложени уставни амандамни кажу да исто лице не може бити поново бирано за Врховног јавног тужиоца Србије.Јавне тужиоце бира ВСТ на пет година, за разлику од досадашњих решења према којима их је бирала Народна скупштина на предлог Државног већа тужилаца.

Врховни јавни тужилац Србије и јавни тужиоци који буду разрешени, остају на функцији заменика јавног тужиоца у јавном тужилаштву којим су руководили, предвиђају прелиминарна решења уставних амандмана.Против одлуке о престанку функције Врховни јавни тужилац Србије и јавни тужилац има право да улзозе жалбу Уставном суду, која искљуцује право на уставну жалбу.

Као и код судија, укида се избор на трогодишњи мандат, па функција заменика јавног тужиоца траје од избора до навршења радног века.Предложена решења кажу и да за заменика јавног тужиоца у најнижим (основим) јавним тужилаштвима може бити изабрано "само лице које је окончало посебну обуку у институцији за обуку у правосуђу основаној законом".

Такође, предвиђају да заменик јавног тужиоца може бити премештен или против своје воље привремено упућен у друго јавно тужилаштво одлуком Врховног јавног тужиоца Србије, у складу са законом.Министарство правде је позвало представнике државних органа, цивилног друштва, стручну јавност, као и друге заинтересоване да му образложене коментаре на Радни текст амандмана на Устав доставе до 8. марта.

Овај, радни текст амандмана Министарства правде на Устав Републике Србије биће до краја месеца објављен и на енглеском језику, навело је Министарство правде, које напомиње да је Радни текст израђен у сарадњи са бившим чланом и сталним експертом Венецијанске комисије Џејмсом Хамилтоном.

У саопштењу министарства се напомиње да ће Нацрт измена Устава бити послат на мишљење Венецијанској комисији, без чијег позитивног мишљења се неће ићи у даљу процедуру усвајања.Након 8. марта и прикупљања сугестија, Министарство правде ће сачинити и објавити извештај о спроведеној јавној расправи.

Поводом објављенних измена Устава, Министарство правде ће одржати четири округла стола и то 5. фебруара у Београду, 19. фебруара у Крагујевцу, 26. фебраура у Нишу и 5. марта у Новом Саду.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести