Одржана академија поводом Дана сећања на страдале у агресији 1999, обратили се патријарх, Додик и Вучић

БЕОГРАД: Свечаном академијом у београдској Комбанк дворани обележен је Дан сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године.
akademija
Фото: Танјуг (видео)

Обележавању су присуствовали председник Србије Александар Вучић, председник Скупштине Ивица Дачић, премијерка Ана Брнабић, чланови Владе Србије, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, патријарх СПЦ Порфирије.

Академија је почела химном Србије "Боже правде", а уследила су обраћања патријарха Порфирија, Милорада Додика и Александра Вучића, као и уметнички програм.

Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

На данашњи дан, 24. марта 1999. године, почела је НАТО агресија на тадашњу СР Југославију, у којој је током непрекидних 78 дана ваздушних напада, према подацима који званично нису усаглашени, погинуло између 1.500 и 3.500 људи, а повређено више од 12.000 људи. Према подацима Министарства одбране Србије, током ваздушне агресије Алијансе убијено је 2.500 цивила, међу њима 89 деце и 1.031 припадник Војске и полиције.

Према истом извору теже и лакше је рањено око 6.000 цивила, од којих 2.700 деце, као и 5.173 војника и полицајаца, а 25 особа се и данас води као нестало.

Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

За 11 недеља свакодневних ваздушних напада НАТО је извршио 2.300 удара на тадашњу СР Југославију и бацио 22.000 тона пројектила, међу њима и 37.000 забрањених касетних бомби и бомби пуњених обогаћеним уранијумом.

Током интевенције тешко ау оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе, цркве и манастири.

Процене штете крећу се од 30 до 100 милијарди америчких долара.

Србију је тог 24. марта напала коалиција 19 најмоћнијих земаља света у намери да јој отме Косово и Метохија, али тај циљ до данас није остварен.

Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Агресија НАТО на Србију је изведена под називом "Милосрдни андео", а непосредна повод за то је био наводни масакр цивила у Рачку и одбијање југословенске делегације да потпише Споразум из Рамбујеа.

НАТО агресија је окончана 9. јуна 1999. потписивањем Кумановског споразума, који је предвиђао да ће се југословенске снаге безбедности повући са Косова, а да ће бити успостављен УНМИК, цивилна мисија Уједињених нација.

НАТО је Србију напао без одобрења СБ УН.

Патријарх Порфирије: Не треба да судимо,треба да се сетимо и кажемо истину

Патријарх СПЦ Порфирије поручио је вечерас, на обележавању Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године, да на овај дан треба да се сетимо и помолимо за све невино настрадале жртава током 78 дана када се наш народ бранио од агресије.

Поручио је да не треба да судимо, али да треба да се сетимо и да можемо да кажемо шта је истина.

"Окупили смо се да бисмо се саборно сетили тих несерећних дана пре 22 година, да се сећамо и молимо за невине жртве, а наше су невине јер се наш народ, то је јасно широм света, бранио од агресије", рекао је патријарх у Комбанк дворани, у присуству председника Србије Александра Вучића.

Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Каже да се данас сећамо војника и полицајаца, хероја са Кошара и других бојишта, невиних цивила и жртава од касетних бомби, страдалих на улици, у возу у Грделичкој клисуру, у телевизији и на другим местима.

Порфирије је рекао да би сви страдали током НАТО агресије требало да буду уписани у календар СПЦ.

Каже да је пре него што је пошао вечерас на обележавање годишњице НАТО агресије отворио Нови завет и нашао део у јеванђењу по Матеју где пише - Не судите да вам се не суди.

Патријарх је истакао да зато не треба да судимо, али да треба да се сетимо и да можемо да кажемо шта је истина.

Додао је да је током агресије на нашу земљу поново појавила суштинска врилна, а то је међусобна солидарност, хришћанска љубав за ближњег, када су људи делили све што су имали.

Порфирије је додао да се после 1945. говорило како је спрски народ изгубио хришћанске особине, али да управо тих 78 дана 1999. сведоче о дубокоој хришћанској љубави и солидарности.

Како је рекао, сада у време пандемије витезови су лекари и сви медицински радници, као и запослени у јавним службама, касирке у продавницима...

Одговор на питање шта нас је то одржало током тог невиђеног зла које је насрнуло на наш народ током бомбардовања 1999, али и током страдања у Првом и Другом светском рату, патријарх наводи хришћански однос према животу и љубав којом га је научио Свети Сава.

Порфирије је истакао да је темељ опстанка државе и народа и просвета и култура, уз економски развој, али и најважније од свега - очување идентитета.

"Само када знамо ко смо и шта смо, утемељни у свом идентитету и када говоримо свој језик и можемо да разговарамо између себе и градимо мир. То ће бити сигурни гарант да ћемо знати да разговрамо са другима и градимо истинске и праве односе поштујући другога", навео је патријарх.

Зато не треба да судимо вечеас већ да се сетимо невино страдалих жртава бомбардовања, да се молимо за те жрве и да се помоглимо Богу и за све оне који су зле воље у односу на нас да постану добре воље.

Додик: Из туге једино произлази наше јединство

БЕОГРАД: Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик поручио је вечерас да једино реч тишина може да искаже тугу и бол за жртвама НАТО агресије да је то једина адекватна реч и због тога што постоје они који су поставили свог портпарола који је сваког дана саопштавао шта су срушили и коико и кога су убили, сматрајући то највећим достигнућем тог времена.

Додик је истакао да из те зајеничке туге једино "произлази наше јединство и наша будућност."

Поручио је да је поред осећаја туге треба извлачи снагу и веровати у Србију, у оно што она јесте, лидер, која зна свој пут, која има стабилне институције и јако руководство, Србију која жели мир...

Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Другима, казао је, желимо да поручимо да разумемо њихове патње, али и да напросто имамо паво на исто што имају они.

Како је рекао НАТО има право да постоји, и да то нико то није оспоравао, али је запитао:

"Али зашто су узели бас нас и наше људе опредељујући се према једном народу на начин да су нам испоручивали касетне бомбе са осиромашеним уранијум од којег и данас многи обољевају".

И све то су, истакао је, радили у име неког циља који су сами зацртали - да мењају власт, шире демократију, да нам, гле ироније, шаљу "милосрдне анђеле" бомбама.

"Убијали су жену и децу, рушили све што су могли, бомбардовали Србију и Републику Српску, а својој јавости су говорили да је то колатерална штете, допринос цинизму који нисам знао", казао је Додик.

Говорећи на Свечаној Академији поводом 22. годишњице НАТО агресије на СР Југославију, Додик је набројао колико је током 78 дана бомбардовања срушено болница, домова здравља, школа, објекат акултуре, возила спаљени у покрету и порушених мостова.

Нису, казао је, престајали и увек су сматрали да је било мало оно што су нам испоручили.

Али, како је поручио Додик, "Бог је дао стабилну и јаку Србију и Републику Српску која се и данас бори за свој субјетивитет, која је захвална Србији, загледана је у њу, жељна њене снаге. Јер само таква Србија може да буде наш снажан ослонац...".

Јединствен смо народ, казао је и истакао да је природна жеља да будемо заједно, јер имамо наше писмо, језик, српску веру, крсну славу и вољу да будемо заједно.

"Хоћу да кажем да оно што једино произлази из туге што сви носимо јеште јединство, заједнички наступ и наша будућност", навео је.

Нису нас, истакао је, побиле ни јасеновачке јаме, ни бомбе, ни фашисти ни њихови преци, али нисмо, казао је, рачунали да ће и њихови потомци доћи да нас уништавају.

Желимо, поручио је, мирну будућност и у миру уједињену српску нацију која може да буде не само фактор данашњих достигнућа, већ и да допринос свим цивилизацијским токовима као што је увек давала.

"Нека живи Србија и Република Српска и нека везчно живи српски народ", порука је којом је Додик завршио своје обраћање.

Вучић: У пролеће 1999. догодио се злочин, већи од свих злочина

Током пролећа 1999. године догодио се злочин, агресија, напад на суверену земљу, без одлуке УН, за који нико никада није одговарао, и то је немогуће објаснити и данас, 22 године касније, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Данас нећемо, како је рекао, да лицитирамо око именовања свега што се, током пролећа 1999. године догодило.

"Зато што се догодио злочин. И догодила се агресија, не бомбардовање, не кампања, интервенција или операција", поручио је он.

“Једно дете дневно и мало вишсе од тога. То је она најтежа, намучнија и најболнија бројка НАТО агресије из 1999. године. Убијено, заустављено, без икакве своје кривице. Никакав грех нису починили, без права на одбрану, и без права на правду, на живот”, истакао је Вучић обраћајући се на свечаној академији којом се обележава 22. годишњица од почетка НАТО агресије на СР Југославију.

Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Председник Србије и нагласио и да нико никада није одговарао за тај злочин - већи од злочина.

Нико за 2.500 убијених цивила, али и војника и полицајаца, који су криви само што су чували себе и своја огњишта, за више од 6.000 рањених, нагласио је он.

“Објаснити то, ни данас, 22 године после агресије, није могуће. Не постоји, и поред свег труда, универзално оправдање, нема разлога, смисла, а остала су само, као вечни грех, имена”, рекао је Вучић.

И прочитао их је: Миљана Милић, 15 година, Владимир Милић, 12 година, Миомир Младеновић, 14 година, Драган Димић, три године, Јулијана Брудар, 10 година, Оливера Максимовић, 12 година, Мирослав Кнежевић, 13 година, Дајана Павловић, пет година, Стеван Павловић, осам година, Марко Симић, две године, Милица Ракић, три године, Иван Иванчић, седам година, Марко Ивановић, три године...

“И тако, 89 имена, и то не само српских. Бесмисао пуког убиства није бирао. Шеснаесторо деце, од две до седамнаест година, из породица Ахметај и Хасани, убијено је у колони која се враћала кући, у Призрен. То је, у једном наслову, на западу, једноставно објашњено као ''трагична грешка''. Смрт која је стигла Марка Роглића, Милана Игњатовића, Гордану Николић, Ирену Митић, Милицу Стојановић, Бојану Тошовић, Бранимира Станијановића, Сању Миленковић... није могла да рачуна ни да добије чак и такво објашњење”, рекао је Вучић.

Те смрти нису, за оне који су их посејали, биле ни трагичне, а још мање грешка, већ бедни изговор, намера, јасна одлука, преки суд над једном земљом, над њеним људима, над њеном децом, указао је председник Србије.

Догодио се напад на суверену земљу, без одлуке УН, без оног довољног разлога који би представљао напад тадашње Југославије на неку суседну, или НАТО државу, додао је.

"Никога ми тада нисмо напали. Напали су нас, са јасним циљем. Да нас поразе, да нас, убијају, и да нам на крају одузму део територије”, истакао је Вучић.

Он је захвалио свим представницима српског народа из региона који вечерас у Београду присуствују обележавању Дана сећања.

"Хвала што смо заједно, а српски дух несаломив и непобедив", рекао је Вучић.

Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Србија данас много снажнија него 1999. пронашла снагу и понос

Србија је данас много снажнија него 1999. године, са неупоредиво јачом економијом и војском и више никада неће доћи у ситуацију да јој неко убија децу, руши земљу и протерује народ, поручио је вечерас председник Александар Вучић на свечаној академији којом се обележава 22. годишњица од почетка НАТО агресије на СР Југославију.

Хоћемо да останемо слободни, да сами одлучујемо о својој судбини, и да нам нико више не одузме све, а да нам не да ништа, поручио је Вучић.

"А ништа је данас идеја неких великих и моћних, али и оних који им служе, да нас Косово призна, не бисмо ли ми признали Косово. Није нам потребно то признање и нећете од Србије добити гажење по нашим жртвама, прошлости и будућности. Добићете одговор разумних и договроних људи, потребан нам је компромис, треба нам испуњавање свих оних обавеза које смо преузели и ми и Приштина, а само их ми испунили. И то није наш каприц. Није то ни фантазмагорија о неком српском свету који хоћемо да створимо", поручио је он.

Вучић каже да колико год данас анализирали ствари и колико год оштри и критични били према себи, нашој тадашњој политици, руководству, да је јасно да су СРЈ и Србија тада остављене готово без избора.

"Избор је био језив или губитак територије и људи са једне стране или потпуни нестанак српске државе, морала, части и српског духа имена и презимена. И нисмо могли да не изгубимо. Деветнаест великих напала је једну малу земљу, СРЈ, напали су Србију и Црну Гору и чак и када не говоре данас у једној од две независне земље о томе, то су чињенице. А, та мала земља, и тај мали народ одржали су им час из оног најважнијег, части, морала и љубави према слободи коју један народ може да осети. Да, правду да не заборавимо".

Истиче да ће свих тих 19 великих и данас немушто говорити о свом војничком успеху, избегавати одговоре на питања, а један мали, само бројчано мали, али величанствени, српски народ, са тугом и сузом у оку поносно присећа свог отпора и борбе против 19 окрутних и бахатих.

Како је рекао, изгубили смо много, али образ и српско срце још су ту, да чувају Србију која је вечна и неуништива.

Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

"И изгубили смо децу, изгубили смо људе, изгубили смо контролу над великим делом територије, изгубили смо милијарде због уништене инфраструктуре и привреде. И све што нам је остало било је тело једне измучене, уништене земље у распадању, измрцварене, опљачкане, изранављене, пусте и криве, осуђене за све што се не само деведесетих, него и током читаве историје, догађало", навео је председник.

Додао је да је Србија била земље без снаге да се усправи, подигне и ради било шта друго него да ћути или да сагне главу и покорно се извини, за све, па и за своје мртве, за своју убијену децу.

Али, данас то више није та пропала земља, каже Вучић и истиче да је Србија сада поново пронашла и своју снагу и свој понос.

"Србија која ствари назива правим именом, која је окренула леђа рату и поразима и кренула да ради, која је устала, стала на своје ноге и добила свој глас. Србија коју чак и када јој не верују, слушају јој. Која је способна, која расте и више није део проблема. Србија која јесте и биће, баш оно решење које омогућава читавом региону живот у миру и разумевање.

Та Србија, данас, када је у свету и даље много више бомби, него вакцина, у регион шаље, не бомбе, него вакцине. Данас је спремна и да их производи и за само неколико месеци то ће да учинимо, али не само за себе већ и за друге, за цео Балкан", навео је председник.

Нагласио је да је Србија спремна да помогне, али да није спремна да ћути нити да њени грађани буду поново понижени.

Како је навео, право на то не црпимо само из жртава које смо имали, него и из цињенице да смо одавно престали да гледамо друге и тражимо грешку и кривицу само у њима, а не понекад и у себи.

"Погледали смо се и признали. Сваки губитак, сваки пораз, сваки злочин који је неко у наше име починио, сваки промашај и сваку погрешну политику. И не радимо више ништа што било кога могло да угрози. Радимо и растемо, јацамо са само једним циљем: да будемо најбољи у економији, образовању, здравству, култури, науци, спорту...", истакао је Вучић.

Наводи да и данас када нам прете формирањем велике Албаније, када кажу да нема ништа од Заједнице српских општина, да је наше да будемо мирни, да бринемо о нашем народу на КиМ, али и да великим и моћним јасно поручимо да нисмо слаби као што смо били, да ћемо умети да сачувамо своје, не дирајући ни у шта туђе.

"И оне који су искористили снагу и силу 19 бахатих и окрутних само молим да нам не прете, да не мисле да је Србија сломљена и да неће имати снаге да одговори. Молимо вас, само вас молимо, наше албанске комшије, да нам не претите и све друге да вам у томе не помажу. Само то и ништа више, а одговраћемо позивима на мир и компромис и увек добром вољом, јер не желимо да имамо понов убијану децу и да туђа деца поново страдају".

Нагласио је да је Србија данас много снажнија, јединствена и има све неуопоредиво снажније него 1999, од економије до војске.

Никоме нећемо да претимо већ само тражимо да нас поштујете, поручио је Вучић.

Напомиње да би само луд човек би то мењао за рат, за мртву децу, за рушење и нови губитак.

"Хоћемо да имамо најближе односе са свима који су у агресији на лепу Србију учествовали, опростили смо одавно, али не, нећемо заборавити никада и не тражите то од нас. Тог једног дана, сваке године, подсецаћемо и себе и вас 19 најмоћнијих по сили и знаси,али не баш по части и моралу. Да се никада не би поновило. Не нама, већ ни једном другом слободољубивом народу на свету", поручио је Вучић.

Додаје да је Србија спремна и нуди да од целог Балкана направи победника. "Да свако на њему добије, све док нико не покушава да само ми будемо губитници".

Вучић каже да је потребно само да се поштујемо, разумемо и не покушавамо да једни друге понизимо, као и да не дирамо у оно што је свако најтеже и најкрвавије платио - слободу.

"У право да је имамо, да је чувамо и да се сетимо свих жртава које су њу уграђене. А у нашу су уграђена и наши порази, животи и наша деца. Превелика је то цена да бисмо о њој ћутали. Зато што би то значило да смо спремни на још један тотални пораз, на још једно понижење, а нисмо. И када сви буду ћутали, ми ћемо да понављамо. Једно дете дневно. Толико сте нам убијали. Током агресије".

Вучић наводи да зато са посебним пијететом испуњавамо нашу обавезу да одамо почаст свим невиним српским жртвама које су положиле свој живот на олтар отаџбине, како цивилима, тако и нашим јунацима, војницима и полицајцима, херојима Кошара, Призрена, Митровице.

Данас за нас Србе, додаје, живот на Косову личи на "Пут суза" (Виа Долороса), на успињање последњим снагама на Голготу.

"Али, ми не бисмо ни били Срби да нисмо кадри и ''на страшном месту постојати''''. На тлу Европе постојала је а данас снажнија него икада постоји несаломива, непоколебљива, непокорива и никада покорена Србија. Нека је вечна слава свим жртвама НАТО агресије, живела слободна и поносна Србија, поручио је председник.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести