Почела демонтажа старог колосека, прави се место за нову пругу (ВИДЕО)

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ: Одмах по обустави железничког саобраћаја на прузи између Београда и Новог Сада 1. фебруара, почели су радови на деоници од Инђије до Сремских Карловаца, које је за наш лист и најавио први заменик директора огранка руске компаније „РЖД Интернешенел” у Србији Мансурбек Султанов. 
pruga demontaza koloseka, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Реч је о радовима, који су предвиђени најновијим уговором које је та  компанија склопила са „Инфраструктурама железнице Србије” приликом посете председника Русије Владимира Путина Србији у јануару.     

Како кажу у  „Инфраструктурама железнице Србије”, деоница од Инђије до  Сремских Карловаца дуга је око 24 километра и на том делу пруге уклањају се делови железничке инфраструктуре, и то контактне мреже, електротехнички уређаји и горњи строј пруге. Ови радови ће трајати наредних петнаестак дана, а изводи их РЖД „Интернешенел“, која гради и читаву деоницу од Старе Пазове до Новог Сада.

КомпанијаРЖД Интернешенелод августа 2017. године реконструише пругу од Старе Пазове до Новог Сада и гради нову за возове брзине до 200 километара на сат, укључујући и изградњу тунела и вијадукта у Чортановцима

Фото: Дневник/Филип Бакић

Возом из Европе само до Новог Сада

Због радова на прузи, од 1. фебруара возови не саобраћају између Београда и Новог Сада, већ само на релацији Нови Сад – Суботица – Нови Сад и тако ће бити у наредних годину дана. Међународни воз који је по реду вожње из Београда полазио за Будимпешту у 11.13 часова, док радови не буду завршени, полазиће из Новог Сада у 11 часова, уз преседање у Келебији у 14.46 часова. Воз који је из Будимпеште за Београд полазио у 7.57 часова, кретаће у 11.57 часова, а у Келебији ће се за Нови Сад преседати у 15.41 часова.

Док радови не буду готови, возом се неће путовати до Беча. Укида се и полазак међународног воза за Будимпешту који је из Београда полазио у 21.15 час, а неће бити ни повратка воза који је из Будимпеште за Београд кретао у 22.15 часа.


Групу руских радника екипа нашег листа затекла је   у Сремским Карловцима како уклања шине заједно с праговима. То је, како је у недавном  интервују за Дневник Мансурбек Султанов рекао, прва фаза, јер је неопходно из грађевинске зоне склонити све подземне и надземне инсталације, које представљају препреке за изградњу нове модерне пруге.

Групу руских радника екипа нашег листа затекла је   у Сремским Карловцима како уклања шине заједно с праговима
Фото: Дневник/Филип Бакић

Након тога треба да уследи и градња свих објеката који су у равни с постојећом железничком пругом, те оних који штите нову железничку пругу од плављења Дунава.

Док траје  обустава саобраћаја,  у плану је да се заврши уградња доњег и горњег строја колосека на деоници од Старе Пазове до Инђије и од Инђије до станице Бешка (нова). Треба да се реконструише и станица у Сремским Карловцима са свим објектима унутар њених граница, као и да се припреми подлога насипањем земље за нову двоколосечну пругу између 60. и 65. километра, што захтева дуготрајну консолидацију због геолошких услова неповољних за изградњу. Због свега тога било је потребно привремено прекинути саобраћај, а када он буде поново успостављен, догодине ће се наставити с грађевинско-монтажним радовима. 

Фото: Дневник/Филип Бакић


Опасност вреба од високог напона

Из „РЖД Интернешенел“ упозоравају да се, упркос томе што на деоници од Старе Пазове до Новог Сада возови не саобраћају, контактни вод и каблови енергетског система колосека налазе под напоном 25 КВ, 50 ХЗ. То значи да је приближавање воду контактне мреже на растојању мањем од два метра опасно по живот и угрожава здравље. У том смислу моле грађане да не прилазе зони радова.


Компанија „РЖД интернешенел” од августа 2017. године реконструише пругу од Старе Пазове до Новог Сада и гради нову за возове брзине до 200 километара на сат, укључујући и изградњу тунела и вијадукта у Чортановцима. До сада је положено више од десет километара пруге за велике брзине и завршено око 50 одсто радова на тунелу и вијадукту у  Чортановцима.

Зорица Милосављевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести