Позив за дијалог послат власти у Подгорици, Митрополија стрпљиво чека

ЦЕТИЊЕ: Ректор богословије на Цетињу и један од преговарача Митрополије црногорско приморске са владом Црне Горе, Гојко Перовић, изјавио је данас да Митрополија стрпљиво чека позив за наставак преговора о спорном Закону и да ће црква, док се не стекну услови за литије, а што би, сматра, требало да буде ускоро, организовати саборне молитве.
1
Фото: Отац Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије, јутјуб

"Стрпљиво и смирено чекамо одговор Владе да се наставе преговори који ће Црној Гори донети нормалне законе и нормалне односе", рекао је отац Гојко.

Подсетио је да је Митрополија непосредно пред инцидент у Никшићу и славу града Св Василија Острошког поднела Влади Црне Горе иницијативу за наставак преговора о спорном Закону о слободи вероисповести.

Наводећи да су онда настале непријатности и инциденти, хапшење владике Јоаникија и свештенства, отац Гојко каже да мисли да је време да Влада одговори на иницијативу Митрополије.

"Они се већ дуже време састају и држе седнице под појачаним надзором и нема никаквог разлога да се под истим околностима преговори експертских тимова не наставе", рекао је ректор Цетинске богословије за Радио Београд.

Отац Гојко оценио је тродневно задржавање у притвору владике Јоаникија и свештенства као тешке и потресне догађаје и додао да је сада најважније то што је превладао разум код доносилаца одлука.

"Толико неразумевање било је и логично, јер су у последње време одлуке доношене крајње једнострано, без икаквих консултација са црквом", рекао је ректор и додао да онда не чуди што се до поноћи чекало да надлежни пусте владику и свештенике из притвора у коме су били без икаквих основа.

Оценио је да је "у Црној Гори тешко разумети шта је здравствена мера, а шта злоупотреба, шта је сукоб државе и цркве, а шта борба за квалитетан, цивилизацијски закон, који треба да има свака уређена држава".

Упитан да прокоментарише оптужницу притив свештенства МПЦ, он каже да је црква чиста и без греха.

"Ма само нека подижу оптужнице, ми верујемо да смо пред сваким судом чисти и без греха. Правна опасност је ништавна, нема основа за правну осуду", рекао је он и нагласио да није време за зле слутње, већ за наду да ће судови почети да се понашају у складу са принципима.

Каже да ће се литије наставити чим се стекне прва могућност за јавно окупљања, што би, по свему судећи, сматра, требало да буде ускоро, "ако неко опет не нађе за сходно да ту тему злоупотреби".

"Сад се и последњи заражени короном не сећа кад се заразио. Значи, наш проблем није корона, него неправда, круна те неправде је антиуставни покушај да се створи државна црква, а то је намера овог Закона о слободи вероисповести. И то више не треба увијати у обланде", рекао је отац Гојко и навео да ће Митрополија, док се не стекну услови за литије, организовати саборне молитве.

Додао је да то више није питање само имовине или положаја свештеника, већ питање новог духа који хоће насилно да убаци државу у цркву.

Отац Гојко у разговору за Радио Београд закључује да у Црној Гори нема међуетничких сукоба.

"Они су између браће и кумова, то су несугласице унутар једног народа и то је Божија истина", рекао је он и додао да не очекује даље заоштравање, јер су сви могли да виде куда оно води.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести