ПР: Усвојена одлука о експропријацији у Лепосавићу и Зубином Потоку

ПРИШТИНА: Влада такозваног Косова на данашњој седници усвојила је прелиминарну одлуку о експропријацији земљишта у општинама Лепосавић и Зубин Поток, која је неопходна, како су навели, за спровођење пројеката од јавног интереса.
pristina
Фото: Tanjug (video ilustracija)

Нацрт одлуке о експропријацији образложио је заменик министра животне средине и просторног планирања Авни Зогијани, наводећи да су задовољене правне одредбе.

Према предлогу одељења за експропријацију Владе Косова од 02.02 2023. усвојена је одлука за разматрање захтева за експропријацију непокретности које су потребне за реализацију инфраструктурних пројекта од јавног интереса, у катастарским зонама села Шарска Бистрица, Лешак, Кошутово у општини Лепосавић, као и Брњак, Зубин Поток, Вељи Брег, Бање и Горњи Јасеновик у општини Зубин Поток, саопштио је Зогијани.

Он је додао да је након усвајања одлуке 2. фебруара, одељење за експропријацију 15. фебруара одржало јавне расправе у општинама Лепосавић и Зубин Поток са власницима имовине.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти каже да је за реализацију пројекта потребно да се изврши сва потребна процедура за спровођење експропријације, односно да се у наредној фази процени имовина свих власника чија се имовина експроприше.

Подсећамо, експропријација земљишта у општинама Лепосавић и Зубин Поток урађена је половином прошле године .

Јавна расправа одржана је након одузимања земље и доношења одлуке о томе, као и након изградње полицијских објеката, а према речима приштинских власти тада, “земља се експроприше због економског развоја и побољшања инфраструктуре”.

Власници имовине су се на јавним расправама успротивили одлукама приштинске владе, наводећи да им се земља одузима због изградње база Специјалне полиције и милитаризације севера Косова и Метохије, па је у селу Дрен, у општини Лепосавић организован и протест, где је процесом експропријације обухваћено и гробље и сеоска црква, што је касније поништено.

Приштинска влада је започела процедуру усвајања новог Закона о експропријацији, којим су у објекте од јавног значаја сврстани полигони, касарне и телекомуникациони објекти, за војне, полицијске и друге органе безбедности, док је до сада, по важећем закону, експропријација дозвољена за изградњу инфраструктурних објеката од јавног интереса, што се односи на изградњу болница, школа, путева.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести