Пуповац оштро о усташтву и Зекановићу

ЗАГРЕБ: Лидер СДСС и посланик у хрватском Сабору Милорад Пуповац критиковао је данас, поводом реизбора Руже Томашић у Европски парламент, однос Хрвата према усташком покрету и истовремено осудио инцидент у којем је вербално нападнут ромски посланик, Вељко Кајтази. 
milorad pupovac, Tanjug
Фото: Танјуг/видео

Пуповац је оценио да ће на изборима пролазити људи попут Руже Томашић док год се не промени однос према усташком покрету у Хрватској, преноси Хина. 

Он је тиме реаговао на откриће недељника "Новости" да је Томашић 80-их година у Канади у усташкој униформи по хрватским завичајним домовима јавно рецитовала своје и туђе песме посвећене Анти Павелићу, усташама и НДХ. 

"Бирачи у Хрватској очигледно не знају шта је усташки покрет, које је страхоте иза себе оставио и коју је срамоту за хрватски народ трајно иза себе оставио. Не знају, а требало би да знају. Све док се то не промени, имат ћемо изборе као што су ови и људе који ће слати поруке какве шаљу", упозорио је Пуповац. 

С обзиром на то да је Томашић за "Новости" изјавила да се "не одриче обичних усташа који су се борили за Хрватску, али који нису чинили злочине", Пуповац је оценио да је то пођеднако забрињавајуће као и сама њена прошлост. 

"Усташки покрет био је злочиначки у свом науму, у законодавним остварењима и злочиначкој пракси. Сасвим је сигурно да ти људи нису пођеднако и с истим намерама учествовали у том злочиначком подухвату, али релативизовати тај наум је апсолутно недопустиво", рекао је Пуповац. 

Он је оштро осудио посланика поступак посланика Хрвоја Зекановића из Храста зато што је ометао конференције за новинаре Вељка Кајтазија и кровног ромског удружења Кали Сара. 

Пуповац је то назвао "нечувеним обликом напада на интегритет и рад једног посланика". Клуб СДШ-а изражава забринустост због чињенице да је наш колега Кајтази други пут, прво на интернету, а онда и у Сабору, вербално нападнут од колеге посланика, ружним, грубим и недопустивим речима које су до сада пролазиле без санкција, рекао је Пуповац. 

"Надам се д аће цео Сабор, укључујући Председништво, имати снаге да о томе каже оно што треба да каже", истакао је Пуповац. 

Кајтазијеву конфренцију за новинаре у Сабору, с које је поручио да је ромска заједница неугодно изненађена сутрашњим протестом у Чаковцу под називом жЖелим нормалан животж у чијем се позиву истиче да "чак и међу Ромима има часних и поштених људи", слушао је и Зекановић који се на крају гласно побунио тврдећи да тај протест није усмерен против Рома. 

Узвратио му је Кајтази, рекавши да му није први пут да га напада јер је већ инсинуирао да му је украо кишобран, на штао му је Зекановић рекао да лаже. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести