ДСС: Харадинај практично аболиран; Палма: Одлука политичка

БЕОГРАД: Демократска странка Србије оценила је данас да је одлуком француског суда да одбије захтев Србије за изручење Рамуша Харадинаја, осумњиченог за ратне злочине над цивилним становништвом Харадинај практично аболиран, док је председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма изјавио да је одлука суда још једна у низу политичких, а не правних одлука, као и да Харадинај јесте и остаје ратни злочинац.
ramus haradinaj
Фото: Epa (Koen Van Weel)

Више нема сумње да међународни судови постоје само за Србе, а посебно Хашки трибунал, који је судио само онима који су бранили Србе и бранили своју земљу, а ослобађали злочинце попут Насера Орића, Рамуша Харадинаја, Фатмира Љимаја, Анте Готовине", истакао је Марковић у изјави за јавност. 

Како је даље рекао, није случајно што Албанци на југу Србије и њихов вођа, Јонуз Муслију, кажу да им је председник Еди Рама, а не Александар Вучић.

Муслију је добио зелено светло од међународне заједнице за то што је изговорио са написаним текстом, изјавио је Марковић и упитао како би се Французи осећали да неко код њих каже да му председник није Оланд него председник неке друге државе.

Према његовим речима, Рамуш је командовао за време терористичких акција ОВК оперативном зоном 'Метохија', где су се дешавали најстрашнији злочини над Србима, Ромима и Албанцима.


Дрецун: Одлука суда охрабриће екстремисте 

скупшинског одбора за КиМ Милован Дрецун сматра да је одлука француског суда којом се одбија изручење Рамуша Харадинаја Србији политичка, а не правна, те да ће као таква охрабрити екстремисте међу Албанцима на КИМ.

"Упркос необоривим доказима које је Србија поднела, суд је донео ослобађајућу одуку. Евидентно је да је све са правног отишло на политички терен и то је крајње неприхватљиво, није добро и потпуно је погрешна одлука", рекао је Дрецун Тањугу. 

Он каже да се Француска на овај начин сврстала у ред оних држава које дискриминишу жртве када су у питању сукоби на КиМ и оних који селективно прилазе кажњавању починилаца најтежих ратних злочина.


Рамуш Харадинај је командовао масакром у Радоњићком језеру и киднаповањима и убиствима. Многа убиства је и сам признао у својој књизи, подсетио је Марковић.

Још једно пуштање на слободу злочинца Рамуша Харадинаја говори шта можемо очекивати од Специјалног суда за ратне злочине припадника ОВК. И ту ћемо добити политичке одлуке и биће осуђено неколико портира, а ниједан албански злочинац који је командовао теористичким акцијама, рекао је Марковић и позвао међународну заједницу да се врати правди.

С друге стране, из ДСС поручују да „заштита ратних злочинаца није ништа друго него заступање политике да су злочини не само допуштени, већ и пожељни уколико су у функцији остварења стратешких циљева Вашингтона и Брисела.

Како се даље наводи, у овом случају тај циљ је дезинтеграција Србије.

Суд у Француској је најгрубље прекршио међународно право, наводе у ДСС, и додају да је ЕУ тиме показала огроман ракорак између праксе и прокламованих тзв. европских вредности. 

Та одлука представља срамотан доказ превласти политике и геостратешких интереса водећих земаља Европске уније над владавином права и међународним обавезама, сматрају у ДСС, а Србији, додају, није место у таквој ЕУ.

                                 Антонијевић: Доказе сад предати Суду за ОВК

Директор Комитета за људска права Милан Антонијевић сматра да ослобађање Рамуша Харадинаја није изненађујућа одлука и очекује да се докази који су предати Француском суду сада предају специјалном тужиоцу за злочине ОВК на Косову и Метохији.

Верујем да ће то бити пут Србије да на тај начин дођемо до истине и саме пресуде, рекао је Антонијевић Танјугу.

Антонијевић полаже наду да српско тужилаштво за ратне злочине ради на томе да контактира са Специјалним судом за злочине ОВК, ако то већ није урадило, „јер је то један од начина на који би се ово питање могло наћи и пред неким међународним трибуналом“.

Он истиче да би један од аргумената француског суда могао бити то што Србија није изабрала специјалног тужиоца за ратне злочине.

Коментаришући одлуку Суда у Колмару, Антонијевић је рекао да би избор тужиоца за ратне злочине показао да суђење Харадинају у Србији може тећи без потешкоћа.

На тај начин би се показало да би само суђење Рамушу Харадинају у Србији могло бити без опструкција, тако да верујем да је та чињеница допринела да се има овакав исход, истакао је.

Треба напоменути и све што се дешавало пред Хашким трибуналом, каже Антонијевић, где Трибунал, према његовој оцени није дошао до пресуде која би утврдила злочине, већ је због много пропуста у заштити сведока дошло до тога да пресуда буде ослобађајућа.

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести