Самит несврстаних - свет се поново окупља у Београду

БЕОГРАД: Један од највећих мултилатералних скупова у Европи ове године – Самит којим ће бити обележено шест деценија од основања Покрета несврстаних земаља, одржава се у Београду сутра и прекосутра, уз присуство великог броја страних званичника.
d
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

У главном граду Србије у наредна два дана окупиће се више од 105 земаља, као и још девет делегација међународних организација,а међу учесницима су и председник Гане Нана Акуфо Адо, син првог египатског председника и једног од оснивача Покрета несврстаних Гамала Насера - Абделхаким Гамал Абдел Насер, око 40 министара спољних послова, бројни специјални изасланици, и као посебни гости шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, будући да Русија од јула ове године има статус земље посматрача, као и Србија.

Домаћини скупа, који ће бити одржан на Београдском сајму, у сећање на Самит који је 1. Септембра 1961.године одржан у главном граду, ове године су Србија и Азербејџан.

Пре шест деценија, лидери 25 земаља афирмисали су идеју остваривања противтеже у тада блоковски подељеном свету.

У претходних 60 година свет се значајно променио, али су поделе, ипак, остале, па је предстојећи скуп прилика да се идеји заједничког деловања земаља које нису међу водећим политичким и економским силама света, пружи нови подстицај.

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да је време за обнову идеја политичке независности и заједничког деловања слободарских земаља света, пожелевши добродошлицу свим учесницима.

Самит нема примарно политичку димензију, јер неће бити донете никакве одкуке, али је начин да сви покажу да се сећају београдске конференције пре 60 година.

Према речима министра спољних послова Николе Селаковића, скуп ће бити и добра прилика да са земљама које ће бити представљене развијамо привредну сарадњу.

Он је поручио да стратешки и суштински циљ Србије остаје чланство у ЕУ, али да се Београд не одриче традиционалних пријатеља - Русије, Кине и Покрета несврстаних.

Београд ће угостити више од 550 учесника, а најевћи број делегација стиже данас у српску престоницу.

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

На Београдском сајму све је спремно на велики догађај, а обављају се још само последње припреме.

Испред сале у којој ће се одржати пленарно заседање, вијоре се заставе свих земаља учесница, уз фотографије из доба рађања идеје о Покрету несврстаних, као и велики билборд, на којем су, уз фотографију Скупштине Србије, где су први пут заседали, ликови некада важних фигура тог покрета, Тита, Сукарна, Насера, Нехруа и Нкруме.

Планирано је да скуп отворе председник Србије Александар Вучић и председник Азербејџан Илхам Алијев, а у уводном делу скупа предвиђено је и видео обраћање генералног секретара УН Антонија Гутереша, као и уживо обраћање актуелног председника Генералне скупштине УН Абдула Шахида.

Пленарни део са обраћањима свих делегација трајаће два дана, док ће се паралелно одвијати и други догађаји, попут Пословног форума у организацији Привредне коморе Србије.

На маргинима скупа, председник Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, министар спољних послова Никола Селаковић и други званичници имаће низ билатералних састанака са шефовима страних делегација.

Иначе, основни принципи Покрета несврстаних, које су чиниле махом афричке и азијске земље јесу: узајамно поштовање територијалног интегритета и суверенитета; узајамно ненападање; узајамно немешање у унутрашње послове; једнакост и узајамна корист и мирољубива коегзистенција.

Београд спремно дочекује овај велики скуп, а министар унутрашњих послова Александар Вулин најавило је да ће он бити организован и обезбеђен на највишем нивоу.

На пословима обезбеђења манифестације биће ангажовано 3.243 припадника Министарства унутрашњих послова.

Радно време малопродајних објеката и ресторана по одлуци градског штаб за ванредне ситуације продужено је од суботе до среде, 13. октобра, до поноћи због великог броја гостију.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести