Шарец: Србији место у ЕУ, томе нема алтернативе

НОВИ САД:  Словенија ће наставити да подржава европски пут Србије, јер сматра да је Србији место у ЕУ и да томе нема алтернативе, истакао је данас у Новом Саду словеначки премијер Марјан Шарац.
Slovenački premijer Marjan Šarac Foto: Dnevnik.rs /F. Bakić
Фото: Словеначки премијер Марјан Шарац Фото: Дневник.рс/Ф. Бакић

Шарац је, на конференцији за медије са премијерком Аном Брнабић, после пете заједничке седнице две владе, нагласио да Словенија заступа став да непродуктивни застој на том пути не доприноси стабилности.

"Осим напретка земље кандидата на том путу мора постојати и проактиван приступ ЕУ. Словенија подржава ширење ЕУ уз поштовање владавине права и реализовање реформи. Процес проширења је најважнији алат за обезбеђивање економске стабилности региона, а успоравање или прекид процеса имао би озбиљне последице по регион", уверен је он.

Словенија ће, према његовим речима, наставити да нуди подршку и помоћ својих експерата у преговарачком процесу.

Подсетио је да је од 2015. године Словенија пружила техничку помоћ Србији код различитих поглавља и да је ангажовала преко 44 својих експерата.

Шарец је рекао да заједничке седнице две владе доприносе већој повезаности две земље и решавању питања и покретању заједничких пројеката.

Изразио је задовољство што је седница одржана у Новом Саду, јер у њему, како је рекао живе бројне породице које су у прошлости дошле из Словеније.

Србија је, како каже, једина са којом Словенија у региону има овакве сусрете.

На састанку, пренео је, размењене су оцене и предлози где би могла да се побољша сарадња, са посебним нагласком на економију.

Указао је и на сарадњу српске и словеначке полиције у управљању миграцијама.

Потписивање Меморандума о сарадњи на подручју пољопривреде и руралног развоја, допринеће, како је рекао, преносу знања, искустава, српским институцијама у процесу преговора са ЕУ.

Навео је да ће са премијерком Србије отворити конференцију из области информационе технологије у пољопривреди, на којој ће бити представљен словеначки модел контролних система, који су за важни за исплату из бриселских фондова,

"Словенија жели да буде активан партнер на европском путу Србије, преносом знања и примерима добре праксе, а циљ нам је, у пољопривреди, да остану млади у земљи и да Србија што пре примени европску пољопривредну политику“, објаснио је он.

Шарец је подсетио да је Србија други највећи прималац словеначких инвестиција, те изразио задовољство што јачају српске инвестиције у Словенији.

Такође је подвукао и на значај решавања отворених питања у спровођењу споразума о сукцесији.

"Србија је, као једна од наследница Југославије, важан партнер у спровођењу споразума о сукцесији. Укупна имплементација тог документа је за Словенију веома битна, јер се ради о испуњавању међународних обавеза“, рекао је премијер Словеније.

 

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести