Селаковић: Велико поштовање у Африци према Србији

ЛУСАКА/БЕОГРАД: Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је највиши афрички званичници имају велико поштовање према Србији и председнику Александру Вучићу.
nikola selakovic, FoNet
Фото: FoNet

Како је саопштило српско Министарство спољних послова, Селаковић. који је као изасланик председника Србије присуствовао сахрани првог председника Замбије Кенета Каунде, имао је прилику да се, током дводневног боравка у Лусаки, сретне и разговара са многим високим званичницима афричких земаља.

Он је разговарао с председницима Јужноафричке Републике, Намибије, Боцване, Малавија, Мозамбика, Кеније, Гане, изасланицом председника ДР Конго, као и министрима спољних послова Намибије и Лесота.

Селаковић је своје саговорника информисао о ситуацији у Србији, постигнутом економском напретку, као и о успешној борби земље против корона вируса.

Посебно је нагласио да су сви саговорници исказали велико поштовање према Србији и Вучићу, и поручили да је Србија пожељан партнер и изразили жељу и спремност да дођу у Србију и сретну се с њеним председником.

Шеф српске дипломатије захвалио је бројним саговорницима на континуираној подршци њихових земаља очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Селаковић је навео и да су сви поздравили решеност Србије да обележи 60. годишњицу Прве конференције Покрета несврстаних (Београдске конференције) 11. и 12. октобра и изразили спремност да дођу у Београд тим поводом, додаје се у саопштењу МСП-а.

Вишедеценијско пријатељство Србије и Анголе

Министар спољих послова  разговарао је у Лусаки са потпредседником Анголе Борнитом де Соузом и том приликом оценио да су билатерални односи врло добри и развијени, а подсетио је и на историјско пријатељтво које датира из времена бивше Југославије.

Шеф српске дипломатије поручио је да председник Србије Александар Вучић велику пажњу придаје унаређењу сарадње са афричким земљма, нарочито онима за које нас веже вишедеценијско пријатељтво и, с тим у вези, разговарано је о посети председника Анголе Србији и значају за укупне односе две земље, саопштило је Министарство спољних послова.

Саговорници су разговарали и о интензивирању политичког дијалога, јачању економске сарадње, али и сарадњи у области образовања. Селаковић је истакао да је ове године Србија дала Анголи десет стипендија за студирање у нашој земљ, у оквиру програма „Свет у Србији".

Селаковић је посебно захвалио Анголи на принципијелном ставу и непризнавању једнострано проглашене независности тзв. Косова и снажној подршци коју нам та земљ пружа у међународним организацијама.

Унапредити економску сарадњу с Лесотом

Селаковић се састао у Лусаки с министарком иностраних послова Краљевине Лесото Матсепо Рамакое.

Како је саопштило српско Министарство спољних послова, саговорници су разговарали о унапређењу укупних односа две државе, нарочито економских, истакавши да сарадња у области пољопривреде има највише потенцијала.

Министар је захвалио Лесоту на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије и на ставу према питању Косова и Метохије.

Овом приликом, Селаковић је обавестио шефицу дипломатије Лесота о обележавању 60. годишњице прве конференције Покрета несврстаних у Београду и позвао Лесото да буде присутан на највишем нивоу.

Саговорници су разменили информације и о пандемији корона вируса у двема земљама, и разговарали о могућностима за сарадњу у борби против ковид-19.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести