Шешељ: Потпуно сам хладнокрван, нека пресуде шта год хоће

БЕОГРАД: Лидер радикала Војислав Шешељ изјавио је да га не интересује данашња другостепена пресуда коју ће изрећи Жалбено веће Механизма у Хагу у поступку против њега, те да је поводом тога “потпуно хладнокрван”. 
vojislav seselj
Фото: Youtube Printscreen

Шешељ, који је првостепеном пресудом Хашког трибнала ослобођен оптужби, каже за ТВ Пинк да више неће добровољно ићи у Хаг, ако буде наложено ново суђење. 

А они нека пресуде шта год хоће, рекао је лидер радикала. 

Навео је да је правна аргументација савршено на његовој страни, али да се све може очекивати од Хашког трибунала. Ако буде наложено ново суђење, Шешељ је рекао да добровољно не иде у Хаг. 

Ако ме ухапсе, спроведу овај судски поступак па ме испоруче шта ћу онда, испоруче ме, однесу на аеродром. Ја ту не могу ништа. Ја сам човек против насиља, каже Шешељ.

Има, додаје, неке шансе и пред домаћим судом, те ће се позвати, ако до тога дође, на то да су ми прекршена права из Европске конвенције о људским правима и то право на непристрасно суђење и право на суђење у разумном року. 

Цели свет се уверио да моје суђење није било у разумном року. Прошло је више од 15 година откад сам отишао у Хаг до изрицања правоснажне пресуде, наводи он и додаје да ће тражити 14 милиона евра одштете, а да ће поднети и тужбу Уједињеним нацијама. 

Првостепеном пресудом судско веће Хашког трибунала на челу са судијом Жан Клод Антоанетијем 31. марта 2016. ослободило Шешеља по свих девет тачака оптужнице, која га терети да је говором мржње подстицао и подржавао ратне злочине у Хрватској и Босни и Херцеговини током ратних сукоба, као и протеривање Хрвата из Војводине. 

На ту пресуду жалило се Хашко тужилаштво, а Шешељ је поднео писани одговор на жалбу.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести