Скупштина АПВ као активни промотер циљева одрживог развоја 

НОВИ САД:  Скупштина Војводине постала је активни промотер циљева одрживог развоја, чему је значајно допринела и нова сала која је опремљена захваљујући донацији Владе Швајцарске и Програма Уједињених нација за развој УНДП. 
Ištvan Pastor sa predstavnicima  Vlade Švajcarske i UNDP Foto: skupstinavojvodine.gov.rs
Фото: Иштван Пастор са представницима  Владе Швајцарске и УНДП Фото: skupstinavojvodine.gov.rs

Они су, наиме, подржали реновирање и опремање сале у згради Скупштине како би отворили нови простор за политички дијалог и подизање свести о значају остваривања глобалних циљева одрживог развоја, . 

Након свечаног уручења и потписивања документа о примопредаји реновиране сале, председник Иштван Пастор изразио је велику захвалност Влади Швајцарске и УНДП на овој, како је нагласио, најважнијој донацији коју је покрајински парламент добио у последњих десетак година. 

"Овом донацијом смо брзо, у једном даху, успели да технички модернизујемо и оплеменимо једну од наших сала. Истовремено, постали смо и активни учесници важног, ширег процеса који се односи на промоцију циљева одрживог развоја", рекао је Пастор и додао да је, као наставак ове успешне сарадње са УНДП и швајцарском владом, договорено да почетком наредне године у Скупштини буде организована тематска седница посвећена упознавању покрајинских посланика са циљевима одрживог развоја. 

Фото: Реновирана сала у Скупштини Војводине Фото: skupstinavojvodine.gov.rs

Представница швајцарске владе и начелница сектора за демократско управљање Швајцарске канцеларије за сарадњу госпођа Саша Милер рекла је да глобални циљеви одрживог развоја треба да буду прилагођени потребама сваке локалне заједнице, с обзиром на то да државе, региони, градови и општине немају исте развојне потребе и проблеме.

"Локалне скупштине могу да дају конкретан допринос остваривању циљева одрживог развоја јер оне опредељују буџетска средства, стварају неопходне правне оквире и позивају извршну власт на одговорност", истакла је в.д. сталне представнице УНДП-а Стелиана Недера. 

Реновирањем и опремањем сале посвећене циљевима одрживог развоја у укупној вредности од 18.150 евра, у Скупштини је створено ново место за сусрете одборника са младима, организацијама цивилног друштва, за међупарламентарну размену и политички дијалог о напретку ка остварењу развојне агенде до 2030. године, указујући на побољшање услова живота грађана у локалним заједницама у Војводини и шире. 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести