СКУПШТИНА СРБИЈЕ: Власт само за расправу, предлози ЛСВ-а без подршке већине

Скупштина Србије почела је седницу на којој се, на предлог Лиге социјалдемократа Војводине, дебатује о Предлогу закона о финансирању Војводине и Предлогу резолуције о Војводини.
Skupština Srbije o vojvodjanskim temama Foto: FoNet
Фото: FoNet

Сесија парламента први пут је заказана само с опозиционим предлозима, с тим што се од посланика владајуће коалиције могло чути да је циљ био отварање дебате о тим питањима, али не и гласање за њих.

У складу с тим, дневни ред седнице усвојен је са 133 гласа за и 17 против, али такав исход неће се пресликати када на ред дође изјашњавање о самим предлозима.И лидер ЛСВ-а Ненад Чанак је предочио да је Влада Србије одбила  предлоге закона о финансирању и резолуције, а надлежни одбор оценио и да резолуција о Покрајини није у складу с Уставом.

Thumbnail

Образлажући предложена решења, поручио је да о њима треба размишљати и у склопу промене Устава, која је, како сматра, Србији потребна.

– Политичка говори о томе да би грађани из одређених географских целина, као што су АП Војводина, одређени окрузи, локалне самоуправе, имали нека права већа једни у односу на друге, а то значи да би требало да делимо интересе грађана према правима и обавезама – што ни Влада, ни скупштинска већина, ни СНС, који води ту већину, не желе – рекла је Александра Томић. – Други, административни део разграничења надлежности, кроз одвајање пореске управе, веће приходе, трансфере који се наплаћују на тој територији – забољављају се задужења, инвестиције, наплате пензија, које иду искључиво на основу целовитости економско-фискалног система Србије и буџета Србије.

Лидер ЛСВ-а Ненад Чанак је у име предлагача образлажио тачке дневног реда уз дужи историјски преглед како је створена аутономија Војводине и „како смо дошли у ову ситуацију”. Он је током говора поменуо Сомборску резолуцију, у којој се, између осталог, каже „Војводина Војвођанима” и у којој је затражено да Војводина има своје представнике у Влади у Београду, а потом поменуо и Новосадску конференцију и присаједињење.


Thumbnail

Чекало се десет година...

Председница Одбора за финансије Александра Томић је рекла је да је отворена расправа коју до сада десет година нико није отворио. Потребно је, казала је, да радне групе Министарства финансија разговарају с надлежним секретаријатима – да би грађани имали веће инвестиције, накнаде и трансфере.


Говорећи о садашњем тренутку, подсетио је на то да, по Уставу из 2006. године, буџет Војводине износи најмање седам одсто републичког, и то је требало уредити до 2008. године, али се закон о финансирању Војводине никада није нашао на дневном реду Скупштине, до данас. Понављајући да је питање Војводине демократско питање, Чанак је упитао да ли „ова супштина  жели или не жели да се Србија уреди као модерна држава, при чему нико не помиње да је Војводина неодвојива од Србије”.

– Ако се буде стално радило на томе да се аутономија Војводине укине, обесмисли и забрани, престаће да постоји тако што ће се огроман број њених становника иселити – упозорио је Чанак, уз подсећање на неиспуњено обећање Млађана Динкића, Лазара Крстића и Душана Вујовића да ће закон о финансиру бити донет.


СВМ ће бити „за”

Шеф посланичког клуба СВМ-а Балинт Пастор најавио је да ће парламентарци те странке гласати за Лигин предлог закона о финансирању Војводине.– Нећемо гласати против Војводине у Скупштини Србије – рекао је Пастор. – Подржаћемо тај закон у дану за гласање, иако су у праву они што кажу да тај текст, који фигурира још од пре четири године, не би био применљив јер су у међувремену донети неки други закони.Подсећа на то да се та странка већ 12 година бори за усвајање закона о финансирању Војводине, јер је то уставна обавеза.

Подсетио је на то да у време владавине ДС-а закон о финансирању није донет због тога што није било ни храбрости ни политичке воље, а констатовао је да је актуелни предлог Лиге дупли плагијат, пошто је тај текст био актуелан још 2014. године. Како је приметио, у време власти ДС-а нису поштоване уставне одредбе о финансирању Војводине, нити се пристајало на финансирање пројеката, већ је изговарана чувена реченица: „Имате Фонд за капитална улагања АПВ и тамо се обратите”. Како је додао, од 2014. године, од када је на власти СНС, постоји договор о важним пројектима, при чему је као најважније навео везане за Суботицу – Ипсилон крак и Народно позориште.


Рекао је да, „ако садашња покрајинска администрација сматра да није време за доношење тог закона, онда скупштина и покрајинска администрација нарушавају уставни поредак Србије”. Навео је и податак да, кад се из војођанске касе изузму трансфери од 44 милијарде, остаје само 30 милијарди динара.

Лидер СРС-а Војислав Шешељ оптужио је Чанка да је „фалсификатор”, објашњавајући да је тај предлог закона „преписан” од оног који је још 2016. поднела Александра Јерков. Набројавши на којим је усавршавањима она била у САД, од који су нека била везана и за ЦИА, Шешељ је казао да се поставља питање ко је прави творац тог текста. Тврди и да аутономија Војводине никада није била институционализована „док комунисти нису дошли на власт”. Он је истакао да би, по радикалима, решење било да се грађани позову да се на референдуму, као најдемократскијем облику одлучивања, изјасне о томе да ли желе АПВ. Истовремено је додао да се СРС залаже за јачање локалних аутономија градова и општина.


Thumbnail

Бајатовић: Није зрело

Шеф војвођанских социјалиста Душан Бајатовић захвалио је парламентарној већини због тога што је на дневни ред дошло финансирање Војводине, иако неће бити сада решено на предложени начин.

Подсетио је на то да, без обзира на то ко је био на власти, посланици из Војводине нису успели да се усагласе о три ствари – о пренетим надлежностима, имовини и о финансирању АПВ.

– Војводина је део Србије и може постојати само на њеном уставу. Ако сам ишта добро чуо, то је да сепаратистички пројекти „Војводина република” немају шансе, не зато што то ви нећете, већ зато што не могу да опстану – истакао је Бајатовић. Поводом залагања ЛСВ-а за већа овлашћења средњег нивоа власти, упозорио је на то да „није зрело да причамо о аутономијама по Србији, док она економски не ојача, док не завршимо отворено српско национално питање, где говорим о републици Српској и ситуацији око Косова”.

– Нема потребе да неко сада у Војводини, због неколико десетина хиљада бирача који радије гледају Беч него Београд, треба да има некакве друге ставове – упозорио је Бајатовић.


Посланици опозиционог Савеза за Србију оценили су да је расправа „фарса и представа”, која има за циљ фингирање дијалога и поделу опозиције на подобну и неподобну. Посланици СзС-а и поједини самостални посланици који бојкотују рад Скупштине, рекли су на конференцији за новинаре у холу парламента да је седница, на чијем су дневном реду Предлог закона о финансирању Војводине и Предлог резолуције о Војводини, исмевање демократије, подсећајући на то да предложене акте нису прихватили ни Влада ни ресорни одбори.

– Чему служи ова седница о Војводини када је јасно да законе није прихватила ни Влада ни ресорни одбори...? – упитала је Санда Рашковић Ивић. – У ситуацији када имамо протесте, хапшење деце од 18 година, опсаду Председништва, они причају о нечему што немају ни намеру да усвоје.     

Скупштина Србије завршила је данас рад, а расправу о Предлогу закона о финансирању Војводине и Предлогу резолуције у Војводини, који су поднели посланици Лиге социјалдемократа Војводине, наставиће сутра.

Светлана Станковић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести