Србија и Гватемала међусобно ће укинути визе за грађане

ГВАТЕМАЛА СИТИ: Министар спољних послова Никола Селаковић састао се са председником Гватемале Алехандром Едуардом Ђаматеијем Фаљом и договорио међусобно укидање виза за грађане обе земље.
g
Фото: Tanjug (Zoran Stanić)

Селаковић је пренео поздраве председника Србије Александра Вучића и честитке на успесима у економским реформама Гватемале и изразио наду да ће председник Фаља доћи у званичну посету Србији.

Селаковић је поручио да се односи две земље базирају на искреном пријатељству, поштовању и разумевању и истакао да је Србија одлучна да додатно јача везе и укупну сарадњу са пријатељском Гватемалом.

Министар је додао да о дугој традицији нашег пријатељства, говори и чињеница да две земље следећ године обележавају 140 година од успостављања дипломатских односа.

Указао је да такав јубилеј заслужује да буде адекватно обележен на свим пољима, поред политичког - билатералним посетама и потписивањем свеобухватног споразума о сарадњи две земље, тако и у области културе, науке, образовања, спорта...

Селаковић је истакао да наше две земље треба да искористе све потенцијале за унапређење економске сарадње, тако да прате ниво одличних пријатељских и политичких односа.

Он је изразио задовољство и захвалио на потврди да ће делегација Гватемале, предвођена министром спољних послова, бити присутна на предстојећем комеморативном скупу у Београду поводом обележавања 60 година од одржавања Прве конференције Покрета несврстаних у Београду.

Председник Фаља и министар Селаковић договорили су да се међусобно укину визе за грађане обе земље и да тај споразум буде потписан у Београду, током трајања скупа Покрета несврстаних.

Шеф српске дипломатије посебно је захвалио Гватемали на искреној подршци у очувању територијалног интегритета и суверенитета наше земље и залагању за поштовање основних принципа међународног права.

Селаковић је председника Гватемале информисао и о стању у бриселском дијалогу, као и о актуелним провокацијама Приштине и тешком положају српског народа.

Упознао је председника са успесима економских реформи Србије у претходних седам година и нагласио да је наша земља сада у могућности да помогне пријатељским државама, те да је до сада донирала око 1,1 милион антиковид вакцина земљама у региону, Африци и на Блиском Истоку.

Шеф српске дипломатије обавестио је предедника Гватемале да ће Србија определити финансијску подршку селу Србија у Гватемали, за отклањање последица земљотреса, која ће бити искоришћена за изградњу кућа за породице у овом гватемалском селу које носи име по нашој држави.

Састанку министра спољних послова Србије са председником Гватемале присуствовали су министар спољних послова и министар рада те централноамеричке државе.

Ускоро споразум с Гватемалом, укидање виза и бизнис форум

Министар спољних послова Никола Селаковић оценио је данас, на крају дводневне посете Гватемали, да је она била веома успешна, да је договорено међусобно укидање виза за грађане, да ће бити припремљен свеобухватни споразум за сарадњу са Гватемалом и да ће бити организован бизнис форум привредника две земље.

Селаковић је рекао Танјугу да је то нама пријатељска и братска држава у Централној Америци и да му је била права понос и част да представља Србију.

Шеф српске дипломатије је подсетио да се прво састао са министром спољних послова Педром Брола Вилом, а затим и са председником Гватемале Алехандром Едуардом Ђаматеијем Фаљом.

"Министар Брола биће на челу делегације која ће представљати Гватемалу на обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља у Београду", казао је он.

Селаковић каже да ће бити међусобно укинуте визе за грађане обе земље.

"Договорили смо се да за следећу годину припремимо један свеобухватни споразум о сарадњи наше две државе, како у области економије, спорта и омладине, просвете, науке, туризма и другим областима", рекао је Селаковић и констатовао да је посета Гватемали била веома добра.

Гватемали има једно село које је у част наше државе и пријатељства понело име Србија и потрудићемо се да за неколико породица обезбедимо изгадњу кућа које су страдале у току земљотреса у Гватемали, поручио је Селаковић.

"Неискоришћени потенцијали за нашу сарадњу су изузетно велики и разговраћемо о томе са приврендицима. Посебна ми је посебна част да сам уз посету Конгресу био у прилици да присуствујем свецаној седници Спољнополитичког одбора Конгреса Гватемале и да се обратим целом дипломатском кору Централне Америке који је представљен у Гватемала Ситију", навео је шеф српске дипломатије.

Како је рекао, Србија је свуда дочекана са аплаузом и радо се слуша о нашем економском успеху и реформама, које је почео да спроводи Александар Вучић, али и о регионалним иницијативама, које су овде све актуелније.

Селаковић додаје да те земље обједињују своје снаге како би имале много боље присуство на светској политичкој сцени и тржишту.

Он је рекао да ће се, поред састанка са привредницима, сусрести и са градоначелником и разговарати о сарадњи Београда и Гватемала Ситија.

"Са министром спољних послова и председником, имали смо прилику да их упознамо о најновијим дешавањима на КиМ и колико се трудимо да дипломатским и мирним средствима решавамо сва отворена питања, али и да још једном добијемо потврду принципијеле и чврсте подршке нашем територијалном интегритету и суверенитету. То наше односе чини још чвршћим", навео је министар Селаковић за Танјуг.

Подсетио је да следеће године Србија и Гватемала обележавају 140 година од успостављања дипломатских односа и истакао да се мало земаља тог дела света може тиме похвалити.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести