Шта ће бити у Вашингтону, након оптужнице против Тачија?

Вест о оптужници против Хашима Тачија за ратне злочине брисоном светлости проширила се планетом, а сада се поставља питање шта ће бити са састанком у Вашингтону на којем ћче се говорити о Косову и Метохији.
Hašim Tači Foto Tanjug/S.Radovanović
Фото: Foto Tanjug/S.Radovanović,

Подсетимо, састанак треба да се одржи 27. јуна.

Политички аналитичар Неџемедин Спахиу оценио је да ако заиста буде подигнута оптужница против Хашима Тачија он неће моћи да иде на разговоре Београда и Приштине у Вашингтон 27. јуна и мораће да поднесе оставку.

Он је за Косово онлине рекао да оптужница против Тачија, Кадрија Весељија и других не може да угрозити дијалог и не може да дестабилизује ситуацију на Косову.

Спахију тврди да "углед Косова" неће бити пољуљан овим јер бриселски дијалог и дијалог Београда и Приштине нису угрожени будући да је за дијалог одговоран премијер привремених косовских иституција, а не Тачи.

Дописник британског Економиста за Балкан Тим Џуда изјавио је данас да вест о подизању оптужнице против Хашима Тачија, Кадрија Весељија и других осмњичених мења све и запитао да ли је састанак у Вашингтону сада унапред осуђен на пропаст.

"Злочини против човечности, ратни злочини, укључујући убиства, присилан нестанак лица, прогон и мучење. Питам се да ли је сада састанак у Вашингтону осуђен на пропаст ", написао је Џуда на свом Твитеру.

Он је у серији Твитова објавио и линк ка сајту Специјалног тужиластва и додао да у саопштењу за штампу пише да предпретресни судија тренутно преиспитује оптужницу да би одлучио да ли да потврди оптужбе и разговоре о поновљеним напорима Хашима Тачија и Кадрија Весељија да "опструирају и подривају рад" суда.

"Да будем јаснији, погрешио сам. Против Тачија је подигнута оптужница, није оптужен. То мора да потврди судија за претходни поступак. То је политички земљотрес", написао је Џуда.

(Дневник, Танјуг)

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести