Сутра конститутивна седница Скупштине града Београда, исход неизвестан

БЕОГРАД: Конститутивна седница Скупштине града Београда заказана је за сутра, а још је неизвесно како ће се седница одвијати - да ли ће бити постигнут договор о формирању градске власти или ће се прибећи новим изборима.
beograd, pixabay
Фото: pixabay.com

Закључак о сазивању конститутивне седнице донео је крајем јануара Привремени орган Града Београда, а на дневном реду је потврђивање мандата одборника, као и избор председника скупштине и постављање секретара што је услов да би скупштина била конституисана.

 Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да листа око СНС "Београд не сме да стане" има легалну већину, али не и како је рекао, сасвим легитимну и да ће се вероватно сачекати до 2. или 3. марта, па ако не буду имали и легитимну већину ићи ће се на нове изборе.

Из опозиционе листе "Србија против насиља" поручују да ће сутра на седници наставити "да доказују изборну превару", а из  Странке слободе и правде и да ће бити "у функцији информисања домаће и међународне јавности о томе шта су урадили на изборима и оспоравања формирања било какве градске власти".

Математички гледано Српској напредној странци и Социјалистичкој партији Србије недостају два мандата за већину, имајући у виду да Скупштину града Београда чини 110 одборника, а да су напредњаци освојили 49 мандата, а социјалисти пет.

С друге стране, листа Србија против насиља има 43 мандата, коалиција НАДА, која је раније најављивала могућу коалицију са том листом је освојила седам, те ни они без подршке Бранимира Несторовића не би могли да конституишу власт.

Листа "Ми глас из народа" Бранимира Несторовића има "златни глас", а носилац те листе на београдским изборима, која је освојила шест мандата, је био Александар Јерковић из Покрета Нема назад - иза је Србија.

Несторовић је више пута истицао да он неће ни са једном листом у коалицију и да би требало ићи на нове изборе, док је Јерковић јавно изнео свој услов за подршку некој од листа, а то је да добију унутрашњу контролу града Београда.

Несторовић је недавно рекао да сматра да треба поновити београдске изборе и оценио да би на тим изборима представници дела опозиције "прошли катастрофално".

На питање да ли ће "подићи руке" када се буде гласало на конститутивној седници градске скупштине, Несторовић је рекао да неће, али и да београдски избори "и зависе и не зависе од њих јер имају пребеге".

Коалиција окупљена око СПН раније је протестовала због наводне крађе избора, обратили су се тим поводом Европском парламенту, а затражили су и од Уставног суда поништавање избора.

Из власти су више пута указивали да су и један и други сценарио могући, односно поручивали су да ће се ићи на нове изборе уколико се не конституише скупштина.

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је боље да СНС нема власт у Београду, него да буде украдена и навео да тренутно коалиција окупљена око те странке има легалну већину, али не и сасвим легитимну, те да ће сачекати до 2. или 3. марта, па ако не буду имали и легитимну већину, ићи ће се на нове изборе.

Он је рекао да је желео да разговора са представницима листе Бранимира Несторовића, али да они не желе да разговарају.

Вучић је рекао да у овом тренутку  имају већину која је више него легална, јер постоји део одборника са чијим именима је излазила и листа за коју верује да би подржали њихову страну, али да то није апсолутни легитимитет.

Он је навео да је могуће да се у међувремену изабере председник Скупштине, да се види да имају легалну већину, да би се добило још месец дана више и да би се у року од два или три месеца расписали избори, у складу са законом.

И председник Српске напредне странке Милош Вучевић рекао је пре два дана да су шансе "пола-пола" да се формира нова већина или да нема нове већине и да се иде на нове изборе.

"Има разговора, има неких информација, порука и оваквих и онаквих. Ми смо спремни као СНС да са социјалистима и евентуално још једном одборничком групом направимо већину. Ако нема те жеље, ако они мисле да не треба да се формира већина, ако не желе да буду део већине, идемо на изборе", рекао је Вучевић.

Истакао је мисли да то одлагање није добро за Београд зато што ће бити нових пар месеци са привременим органом и можда са губитком неког ритма који би главни град морао да има, пре свега по питању економије и очекивања грађана.

Он је рекао и да нико не може да уцењује СНС и да није сигуран да сви добро процењују како ће проћи на новим изборима.

Додао је да неће бити формирања Скупштине града "по сваку цену", већ да ће или бити политичког договора, легалног и легитимног, или "нема већине и иде се на нове изборе".

Према Закону о локалној самоуправи Скупштина треба да се конституише у року од два месеца од објављивања резултата избора, што истиче почетком марта, а у противном се именује привремени орган и расписују нови избори.

Председник Народне скупштине је дужан да распише нове изборе у року од месец дана, а избори морају да се одрже у року од 45 до 60 дана од дана расписивања избора у складу са Законом о локалним изборима.

Председник скупштине града се бира из реда одборника на предлог најмање трећине одборника, а да би се изабрао неопходно је да за њега гласа већина од укупног броја одборника, тајним гласањем.

После избора председника Скупштине града и секретара постоји рок од месец дана да се изабере градоначелник Београда.

Уколико се то не деси Скупштина се распушта, а председник Скупштине Србије у року од два месеца треба да распише изборе, а од дана расписвања до дана одржавања треба да прође од 45 до 60 дана.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести