Тема: Да ли ће у марту бити и ванредних парламентарних избора?

БЕОГРАД: Хоће ли бити ванредних парламентарних избора заједно с београдским, тема је политичке јавности и недељу дана након седнице Главног одбора СНС-а. Опозиција је скептична према објави која је стигла од напредњака да ће се у марту гласати само за Скупштину Београда. Међутим, ни странке владајуће коалиције баш стопостотно не искључују ту могућност, истичући првенствено став да би ванредних парламентарних избора могло бити у случају да то опозиција жели.
Nebojša Stefanović Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Најјаснији је председник Покрета социјалиста Александар Вулин, који је након последњег инцидента у Скупштини позвао председника Србије Александра Вучића да распише и изборе за нови скупштински сазив.    

Председник београдских напредњака Небојша Стефановић поводом спекулација на ту тему рекао је да „кад Српска напредна странка заузме став и њена највиша страначка тела о томе расправљају, тај став се поштује и у овом тренутку, став СНС-а је да се иде само на локалне изборе”.

Чини ми се да СНС не може никако да има право на неки свој став, приметио је Стефановић.

Какав год став заузмемо, казао је у наставку, одмах се сутрадан нађе неко ко ће да нас пита – да ли уопште треба да разговарамо о ванредним парламентарним изборима, онда иде читава кампања – ко смо ми уопште да о томе разговарамо и зашто смо унутар странке покренули дијалог.  

Истиче да је странка заузела став на Главном одбору и да желе да покажу шта могу у Београду.


Бахато и дивљачко понашање

Небојша Стефановић предочава да, „нажалост не може да каже да је атмосфера у парламенту добра, када види насиље које су спроводили људи из ’Двери’ и Бошко Обрадовић”.

Фото: Tanjug

Да човек гађа Мартиновића, да се буквално фашистичком методом обрачунава са човеком с којим не дели исте вредности, а хвала богу, заиста с Обрадовићем не дели ништа заједничко, ни када је тукао новинаре, ни када је напао чланове РИК-а, а нећу да заборавим ни напад на Мају Пејчић, подсетио је министар полиције, уз констатацију да је то „уопште једно бахато и дивљачко понашање”.

Надам се да ће се макар под притиском јавности та атмосфера у парламенту мало променити, да се народни посланици понашају одговорније. При том конкретно мислим на посланике „Двери” јер насиљем неће моћи ништа да постигну, поручио је Стефановић.


Да не кажу да само у Београду, ето, нисмо могли да дођемо до тема које су везане за Београд због тога. Та коалиција – Јанковић и Шапић и Ђилас и Јеремић, то је једна коалиција Демократске странке у више колона, да тако кажем. Сви ови људи су били или на челу ДС-а, представници њених највиших страначки тела или су били у коалицији, а ту мислим на Јанковића, који је за време тих власти био на највишим државним функцијама. Али, зашто истичем тај период, у том периоду се није чуо, у том периоду се није оглашавао, у том периоду није писао препоруке, управо зато што је подржавао политику Демократске странке, каже Стефановић.


Обрадовић неће имунитет

Реагујући на кривичну пријаву због насилничког понашања коју су против њега поднели Маријан Ристичевић из Народне сељачке странке и посланик СНС-а Марко Атлагић, председник Покрета „Двери” Бошко Обрадовић је рекао да се, ако га „Тужилаштво позове на одговорност због политичког рада и опозиционе борбе у Народној скупштини” неће позивати на посланички имунитет.

Фото: Tanjug

Он је додао и да се радује могућности да изнесе истину „о насилничком понашању актуелне власти”.


По његовим речима, они су бесни јер нису на функцијама, а то се може видети из свега онога што излази из њих и што говоре и пишу.

Та врста беса и насиља говори да су они фрустрирани само због недостатка фотеље и власти. Очигледно је то једина политика коју кандидују, ако се то уопште може тако назвати. То је политика сопствене фотеље и сопственог yепа. А шта о њима мисле најближи сарадници – то сте могли да видите ових дана, рекао је Стефановић.

Док нагађају који избори предстоје, опозиционе странке још увек нису донеле одлуку о томе ко ће с киме на њих изаћи.

Насупрот томе, чини се да још увек траје битика ко ће од њих бити предводник опозиције. Све чешће оштре полемике размењују се на друштвеној мрежи „Твитер”, а последња у низу је расправа између лидера ПСГ-а Саше Јанковића и Покрета ДЈБ Саше Радуловића. Расправу је иницирало питање једног твитераша, који се интересовао шта је Јанковић „2014. тражио код Радуловића и у чије је име дошао”. Лидер ДЈБ-а је одговорио: „Да не подносим оставку на место министра привреде, већ да сачекам да се стекну безбедносни услови. Још је после био љут што сам ипак поднео оставку без консултација с њим. Питао ме: ’Зар се нисмо договорили?’ Рекао сам му: ’Наравно да нисмо. Ја сам те саслушао. То је све’”, додао је Радуловић, тврдећи да „постоје, на срећу, и сведоци”.

На то је реаговао бивши заштитник грађана: „Саша Радуловићу, до сада сам мислио да сте само чудни, после ове лажи јасно ми је да у вама постоји већи проблем. Разумем да вам не прија што сам вас бар три пута одбио, али ово прелази све границе. Консултујте се с лекаром или фармацеутом”.


ЛДП: Победа програмом, а не сплеткама

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић тврди да би долазак ОЕБС-а да посматра изборе значио да сви треба да престанемо да се бавимо политиком јер смо неспособни да направимо демократску државу.

Шта ми то очекујемо од ОЕБС-а, упитао је Јовановић.

Хоћемо да га, казао је даље, зовемо у прављењу опозиционе листе или за медијацију унутар сваке од странака које се распадају?

Фото: Tanjug

Како је рекао, он жели да победи Вучића на градским изборима, и напоменуо да они који желе да га победе, треба да кандидују политику, а не да сплеткаре.


Укључио се у опозиционе Твитер-дебате и бивши градоначелник Београда Драган Ђилас, који верује да ће опозиција бити јединствена и јача после, како је оценио, покушаја власти да је разори.

На „Твитеру” се огласио и лидер Народне странке Вук Јеремић, који је позвао опозиционе странке да буду солидарне и да не дају да их „заваде”.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести