Триван: Пошумљавање најбоља стратегија за заштиту околине

БЕОГРАД: Наша највећа стратегија у борби за заштиту животне средине биће пошумљавање, без тога нема напретка, а не планирам да будем нимало нежан у убеђивању оних који се потенцијално буду противили овим мерама, рекао је данас министар заштите животне средине Горан Триван.
goran trivan
Фото: Tanjug (Tanja Valič)

Он је на завршној конференцији пројекта који се бавио подршком Србије у спровођењу законодавства ЕУ у области климатских промена рекао да су климатске промене најважније питање у области заштите животне средине.

"Ако причамо о узроку климатских промена, још не знамо да ли је то део природних процеса или људског чињења, ја мислим да је и једно и друго. Поставља се питање где свет хрли и да ли је профит толико јака сила која може да угрози и опстанак људи", рекао је Триван.

Додаје, да када је Србија у питању "не треба да очајавамо" због квалитета животне средине, већ да учимо на грешкама развијенијих земаља како би их избегли.

"Формирањем овог министарства много тога се променило. Желимо да радимо интезивно са привредом како би уводили еколошке стандарде, а иако смо мала земља потрудићемо се да иницирамо регионалне акције које се баве климатским променама", рекао је Триван.

Главни резултат завршеног пројекта је нацрт Закона о климатским променама, а Триван оцењује да ће усвајање овог закона бити најважнија ствар коју је Србија урадила претходних деценија.

Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчич Штамцар рекла је да је циљ ЕУ да привреда буде више еколошка и да мање троши.

"Прелазак на економију са ниском емисијом угљеника је велики изазов за који је потребно много улагања која су дугорочно вишеструко исплатива. ЕУ ће наставити да ради раме уз раме са Србијом у овој области, а када Закон о климатским променама буде усвојен то ће значити конкретан корак српског законодавства ка стандардима ЕУ, али и допринос здравијем окружењу за будуће генерације", рекла је Штамцар.

Први саветник у амбасади Француске у Србији Никола Фај рекао је да је Француска, као и ЕУ у целину веома посвећена проблему климатских промена.

"Зато је јако важно да земље кандидати буду својим законодавством у складу са стандардима ЕУ. Овај пројекат се завршава, али остаје још доста посла да се подигне свест о хитности деловања у области климе. Србија у овој борби није сама, пре свега Европа, а наравно и француска амбасада су ту да сарађују", рекао је Фај.

Пројекат Успостављања механизма за спровођење Уредбе о механизму мониторинга почео је 15. маја 2015. године, а спровели су га Министарство заштите животне средине, Министарство еколошке и солидарне транзиције Француске и Технички мултидисциплинарни центар за проучавање загађења ваздуха (ЦИТЕПА).

Вредност пројекта је 1,2 милиона евра које је финансирала Европска унија уз суфинансирање Србије, а главни резултати пројекта су нацрт Закон о климатским променама, унапређени административни и институционални капацитети министарства заштите животне средине и Агенције за заштиту животне средине Србије.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести