Васиљевић: Нисам очекивала медијску кампању против лекара

БЕОГРАД: Саветница председника Републике Сузана Васиљевић изјавила је да није очекивала медијску кампању против лекара током ванредног стања и да је очекивала већу солидарност медија.
Suzana Vasiljevic/Tanjug
Фото: Tanjug

У две, три недеље је била таква кампања да долазите у ситуацију да се доктори који су радили и за време вариоле вере, који имају огромно искуство, ставе пред оптужбе без доказа да манипулишу подацима, да су необавештени, да њих лажу, као да су доктори јуче дошли из шуме на конференцију, па им влада саопштава податке, рекла је Васиљевић за Прву телевизију.

Васиљевић је рекла да су медији у Србији подељени на оне који су за власт и против власти, а да су се у том рату опозиционих медија против власти и провладиних медија против опозиције, на удару нашли лекари, ни криви ни дужни.

Не спорим ничије право да мисли другачије и да извештава другачије, ми то подржавамо и разговарамо са свим медијима. Причам о односу медија према лекарима, ви сте људе који немају везе са политиком довели у позицију да одговарају на политичка питања, рекла је Васиљевић и додала да кабинет председника Александра Вучића не дели медије, да сви имају прилику да дођу на конференције и поставе питање.

Она је рекла и да од медија очекује да власт упозоре на ствари које не види, а не да пласирају лажне вести.
Каже да је мислила да ће пандемија бити тренутак када ће постојати солидарност међу грађанима и медијима и оцењује да у иностранству, без озбира на критике, нема кампање против лекара.

Говорећи о догађањима током полицијског часа, протесту опозиције испред парламента, лупању у шерпе, али и паљењу бакљи као виду подршке власти, Васиљевић је рекла да то није почела владајућа странка, већ је позив на протест потекао од опозиције.

Могли су да сачекају још недељу дана да се укине ванредно стање да крену у демонстрације, лупају у шерпе, да имају поштовања према људима који су преминули, који су у болницама, рекла је Васиљевић.

Говорећи о протесту опозиције испред парламента током полицијског часа, Васиљевић каже да ће они добити кривичне пријаве и да ће морати да плате, али истиче да нису били ухапшени и да би у том случају у свет отишла слика "како власт у Србији хапси политичке противнике".

Ово је био начин да их пустите да се избламирају и да им још узмете и паре да се бламирају, рекла је Васиљевић.

Упитана да ли се бламирају и они који су палили бакље током полицијског часа, Васиљевић је одговорила да се бламирају и они који доносе звучнике у 20.05 да протестују против власти и на тај начин "краду пет минута" лекарима и медицинском особљу.

На питање зашто не важе исти аршини за политичке фигуре и обинчне грађане, она је рекла да би требало да важе и подсетила да је председник позвао надлежне органе да кажњавају све који крше полицијски час.

Говорећи о јучерашњем снимку Драгана Ђиласа објављеном на друштвеним мрежама, у којем наводи да су његова деца узнемирена због повика "Ђиласе, лопове", Васиљевић каже да је то јефтин политички перформанс.

Она је навела да је све време током ванрендог стања председник ниједном није поменуо своје политичке противнике, док су Ђилас, његови коалициони партнери и медији 50 и више дана на дневном нивоу вређали Вучића, његову породицу.

Како каже, деца председника Александра Вучића су била и на насловним странама, вређали су их на Твитеру, претили, док Ђиласову децу нико није ни поменуо.

Нико од медија у Србији није Ђиласову децу ставио на насловну страну, а децу Вучића јесу и то често, рекла је Васиљевић и упитала зашто би дете Драгана Ђиласа било заштићеније од Вучићеве деце.

Истакла је и да нико не треба да помиње децу политичара.

Васиљевић је рекла да ће данас бити одржан састанак председника Вучића с представницима странака које су предале листу.

Додала је да нема законског основа да се избори одложе на јесен и да би једини начин да се то уради био да ванредно стање траје до тада.

Она је прокоментарисала и писмо амбасадора поводом Дана слободе медија, наводећи да амбасадори у том писму замерају Србији на таблоидизацији, иако, како каже, таблоиди нису настали у Србији и изузетно су читани и у другим земаљама, попут Немачке, где Билд има тираж од 1,3 милиона.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести