Васиљевић: Србија је једина земља у региону у коју Макрон долази

БЕОГРАД: Одлука да се француски председник Емануел Макрон обрати грађанима на Калемегдану говори довољно о блискости два народа и значају који он придаје посети Београду, рекла је вечерас саветница председника Србије за медије Сузана Васиљевић.
Suzana Vasiljevic/Tanjug
Фото: Tanjug

"Србија је једина земља у региону у коју Макрон долази", рекла је Васиљевић за ТВ Прва.Како је навела, планирано је да Макрон слети на аеродром Никола Тесла у понедељак око 15 часова након чега је предвиђено да заједно са председником Александром Вучићем открије таблу којом ће обележити почетак процеса модернизације аеродрома којим већ руководи француска компанија Ванси.

Како је предвиђено, свечани дочек биће испред Палате Србије. Два председника разговараће најпре у четири ока а затим следи састанак делегација.Првог дана посете Вучић и Макрон положиће венце на Спомен-костурницу и Споменик браниоцима Београда, и обићи споменик Милунки Савић, најодликованије жене Првог светског рата која је понела и француски Орден Легије части.

"Након тога идемо на Калемегдан где ће бити положени венци на споменик захвалности Француске и ту ће се двојица председника обратити окупљеним грађанима, очекује се да ће бити више хиљада грађана", рекла је Васиљевић.Макрон ће, како је додала, преспавати у Београду и биће гост на приватној вечери коју председник Вучић организује у једном од државних објеката.

Макронову посету Београду пратиће велики број домаћих, регионалних и француских медија а обраћање два председника преносиће и француска и српска национална телевизијаАредитовано је 700 медија, а Васиљевић каже да неће бити могуће шетати се са локације на локацију због великог броја људи и великих мера безбедности те да ће само одређени број новинара моћи да прати сво време посету.

Другог дана посете планирано је неколико догађаја посредством амбасаде Француске а предвиђено је да двојица председника разговарају и са младима региона .

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести