ВЛАДИМИР ПАВИЋЕВИЋ О СРПСКОЈ ИДЕЈИ У КОНТЕКСТУ РЕГИОНАЛНИХ И ГЛОБАЛНИХ ИЗАЗОВА Србија, Република Српска и Црна Гора - три трасе и три шансе за прогрес

У Културном центру Новог Сада (КЦНС) одржано је предавање проф. др Владимира Павићевића на тему „Српска идеја у контексту регионалних и глобалних изазова“, коју је окарактерисао као актуелну не само за људе који живе у Србији, већ за читав регион, указујући на то да сâм наслов сугерише на њену актуелност.
1
Фото: screenshot / Youtube / KCNS

Павићевић је на почетку образложио глобални контекст, рекавши да га у данашњем времену чини низ криза везаних за ратна дешавања у Украјини и на Блиском истоку, која се врло лако могу проширити, а својим дејством утичу и на стање у држави Србији. У том контексту, истиче предавач, треба посматрати дешавања на домаћем терену, а једна од релевантних теза, која је и у фокусу овог предавања, јесте ревитализација српске идеје.

Када је у питању регионални контекст, др Павићевић осврнуо се на јаке иностране упливе на „трусно Балканско тле“ као подручје које се у различитим периодима дефинисало као прилично нестабилан регион склон потресима различитих типова.

Насупрот тешким околностима Павићевић поставља рационално сагледавање и деловање које ће ићи у правцу мира и прогреса, те раста животног стандарда.

– Управо у том контексту треба сагледавати српску идеју, и моја теза је да ми данас објективно и прецизно можемо говорити о њеној ревитализацији, нарочито након тешких деведесетих година двадесетог века – истиче Павићевић, а преноси КЦНС.

Ревитализација српске идеје, према његовим речима, остварљива је и у актуелном тренутку се одвија у три трасе. Прву трасу представља снажење државе Србије кроз подстицај Београда као центра ка ком све гравитира. Другу трасу чини Република Српска, јер одатле долази снажан подстицај за ревитализацију српске идеје. Трећа траса тиче се Црне Горе и на том плану прогрес је остварен политичким падом Мила Ђукановића као носиоца антисрпске идеје. Другу тачку чине литије које је организовала СПЦ и које су представљале позив на неоружани и духовни отпор дискриминаторском и неуставном закону Мила Ђукановића.

Ово предавање може се погледати на Јутјуб каналу КЦНС, а и на нашем порталу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести