ВЛАСТ ОДБАЦУЈЕ ИЗНЕТЕ ЗАМЕРКЕ НА ИЗБОРНИ ПРОЦЕС Брнабић: Опозиција, ЦРТА и друге НВО покушавају да дестабилизују земљу

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас на ванредној конференцији за медије да опозиција, ЦРТА и друге невладине организације покушавају директно да дестабилизују земљу и уруше уставни поредак Републике Србије, што се, како је рекла, не дешава ни у једној нормалној демократској земљи.
ana brnabic
Фото: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

"Желела сам да се обратим данас поподне поводом ове велике и важне, бомбастично најављене пресконференције невладине организације ЦРТА, која је учествовала на последњим изборима и као посматрачи, коју сам с нестрпљењем и дуго очекивала да чујем какве су то неправилности они забележили, посебно из разлога што те неправилности они нису констатовали кроз записнике, а такође ништа нису предали ни РИК-у, ни ГИК-у, ни тужилаштву, па да чујем шта је то што они имају да кажу у јавности, а што нису имали да кажу институцијама", рекла је Брнабић на конференцији за новинаре.

Она је истакла да је чула као и сви остали грађани Србије - "једно велико ништа".

"Шта смо ми то данас чули? Шта смо видели? Ништа. Чули смо инсинуације, чули смо нагађања, полуинформације, квази анализе, анонимне дојаве", рекла је премијерка.

Каже да је све то "лепо спаковано" за један политички контекст који  тера воду на њихову воденицу, као што то обично бива и као што је било и у предизборној кампањи.

"Истим тим маниром су наставили и након тога. Нема ту професионализма, нема објективности, нема непристрасности. То је једно брутално навијачко понашање. И ништа више и даље од тога", рекла је Брнабић.

Она је навела да је приморана да реагујем и посебно да реагујем из просторија Владе Србије, а не из Српске напредне странке.

"Зато што је ово што смо видели и ово што видимо и слушамо од понедељка ујутру када су се представници опозиције груписане око Србија против насиља, опасуљили када им је прорадио софтвер, па су коначно видели који су резултати, па су се уверили да су изгубили и онда кренули да оспоравају изборе, али никако пре тога", навела је она.

Брнабићева је рекла да отада све ово слушамо, како од њих, тако и од других   невладиних организација које имају јасну политичку улогу у свему овоме.

"Све то што смо чули и видели нема никакве везе с Српском напредном странком. И никакве везе са листом Александар Вучић 'Србија не сме да стане' или са листом Александар Вучић 'Београд не сме да стане'. Никакве. Ово је директна  дестабилизација Србије и директно покушај рушења уставног поретка Републике Србије. И ни у једној нормалној демократској земљи се не дешава. Да имате овакве оптужбе, које онда иду свуда по свету, у Европи, писмима, разгледницима, телефонским позивима, голубовима писмоношама и тако даље, где оптужујете државу да је лажирала изборе, али да ни у једном тренутку не пружите ни један једини доказ, како ови из опозиције, тако и ови из невладиног сектора", указала је премијерка.

Додала је да се све своди на то - "ја сам чуо, неко ми рекао, видео сам једног, али тај је анониман, а верује мени, али не верује институцијама...'

Промене на списковима одраз су трендова

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је више од 12.907 људи више уписано у бирачке спискове, што је, како је оценила, апсолутно у складу са трендовима, али и да поред тога то није могло да утиче на изборни резултат.

Брнабић је на конференцији за штампу у Влади Србије навела да је листа ''Србија не сме да стане'' добила више него дупло више гласова од, како је рекла, ''Ђиласове опозиције'', и додала да, када се гледају пребивалишта грађана, ''треба да се утврди ко је тачно пребацивао људе да гласају''.

''Каква год да је странка у питању, то је све Ђиласова опозиција. Постојале су само две опције на изборима и грађани су то добро препознали. Што се тога тиче, могуће је да су они пребацивали те људе. А ко ће то да утврди? Да ли су то они чинили зато што нису веровали да имају нешто у Београду, или неко други пребацивао, или је и то домет статистичке грешке и ништа не може да промени. Осим што су утврдили да није било проблема на парламентарним изборима'', рекла је Брнабић.

Говорећи о извештају ЦРТА-е о наводним неправилностима на изборима у Србији, она је рекла да је број бирача по локалној самоуправи транспарентан и доступан на сајту Министарства државне управе и локалне самоуправе.

''И тај списак се мења и ажурира на свака три месеца да би сваки грађанин Србије могао да види постоји ли то преливање или не постоји. Да вас подсетим, то никад нисмо имали док су њихови били на власти. Ни јединствени бирачки списак, ни анализу, ни транспарентност  на сајту Министарства, ни дисагрегирано по локалним самоуправама. Али кажу да то није у реду, кажу да треба да се уведе број бирача по домаћинству'', рекла је Брнабић.

Она је оценила да је тај извештај ''једно велико ништа, све у свему'' и ''јефтини тужни покушај шибицарења''.

Шапић: Извештај ЦРТЕ сраман, тресла се гора родио се миш

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић саопштио је данас да је сраман извештај ЦРТЕ, на основу кога се, како каже, очекује да неко каже да је дошло до малверзације на изборима и да би пре на све само рекао „Тресла се гора, родио се миш“.

 "Већ три дана се најављују конкретни докази о малверзацијама које ЦРТА треба да објави, а онда смо видели извештај који нема ништа друго осим мноштва општих места, а која је требало да докажу да је дошло до велике малверзације. У суштини је доказано управо супротно. Освануо је срамни извештај који је поднет, а на основу кога се очекује поништавање избора. Све то је још само један показатељ да у овом случају није реч ни о београдским нити о парламентарним изборима, већ жељи да се дестабилизује стање у земљи као и да се угрози уставно - правни поредак", рекао је Шапић.

Он наглашава да, чак ни када наменски најављују да ће бити изнети докази, они немају ништа више од, како наводи, извештаја препуног општих места и општих констатација.

Он се, на наводе у извештају да је уочен велики број људи који је дошао из градова у којима се не одржавају избори, пита - о којим то људима се прича и где су то и како дошли.

Шапић наглашава да све за шта оптужују, су ствари за које нико нема доказ, нити да су се сада десиле, нити да се нису дешавале претходних 30 година, пошто они, како каже,

као доказ и оптужбу, користе могућност коју закон обезбеђује.

Њихова главна оптужба је, наводи Шапић, чињеница да је то могуће.

"Па могуће је већ 30 година. Као да кажу „То што је било могуће и пре 30 година нема везе, али сада нама одговара, па се због тога тиме бавимо“. Неко је притиснуо дугме и рекао - сада крените да оптужујете власт за све ствари које су могуће, без обзира на то да ли су се и догодиле и да ли су супротне закону. Па ако су могуће, а нису добре, што их нисте променили пре 11 година, кад сте били власт", каже Шапић и позива да се изнесу докази да се то сада десило.

Он је саопштио да је за 13.000 људи повећан број бирача у Београду, што је, како наводи, 0,8 посто од укупног броја бирача.

"То практично представља статистичку грешку. Укупно 5.000 људи из Републике Српске има могућност да гласа у Београду, па тачно да су сви дошли и сви гласали за нашу листу, ништа променило не би. Ово су сад егзактни подаци, а наша листа је узела преко 40 хиљада гласова више од Ђиласове, у коју су сви били спаковани. Поновићу за крај још једном – Тресла  се гора, родио  се миш", рекао је Шапић и нагласио да је сраман извештај Црте на основу кога се очекује да неко каже да је стварно дошло до било какве малверзације.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести