Вучић: Нема одлагања избора, држава није играчка

ЊУЈОРК: Нема одлагања избора, држава није играчка, поручује данас председник Србије Александар Вучић, поводом предлога СзС да се избори на пролеће посебним законом помере за јесен.
vucic
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

Парламентарни избори ће бити одржани на време, у складу са Уставом Србије, каже Вучић.

"Не пада ми на памет, није држава играчка. Пало на памет Драгану Ђиласу, Бошку Обрадовићу и Вуку Јеремићу да одлажу изборе, па да укидамо демократију у Србији, зато што они не могу да победе на изборима, па рачунају да ће за шест месеци моћи... Пустите те приче", рекао је Вучић новинарима.

На питање да ли је одлагање избора реално и могуће, Вучић је рекао да је реално да опозиција изађе са предлогом закона у Скупштину.

"Али, интересантно ми је то, ја сам мислио да су они против диктатуре, да су за изборе. Избори су најважнија провера народне воље, тако да ја очекујем да они траже да избори буду што чешће, а не да се избори одлажу", приметио је Вучић.

Он је поручио да ће избори бити на време у складу са Уставом Србије.

"А, то да они подносе предлог закона... Могу да траже да никад не буду избори, а да они буду тако важни, да се шеткају, упадају по инситуцијама, малтретирају људе.. све то може", рекао је Вучић.

Додао је и да је Бошко Обрадовић лидер Савеза за Србију, и да он "није Двери", те да су Двери, суштински укинуте.

"Народ их је обавестио да је укинуто", рекао је Вучић.

Хрвати би добро говорили о мени да је Србија слаба

Хрвати би све најлепше говорили о мени да је Србија слаба и унижена, да се клања за оно што није учинила, а пошто економски снажи и држи до себе, онда сам, наравно, ја крив, и то прихватам са одушевљењем, прокоментарисао је данас председник Александар Вучић анкету у Хрватској у којој је оцењено да је он најодговорнији за то што две земље немају добре односе.

Како је додао, Хрвати имају "непогрешив њух" за оног ко ради у интересу Србије и увек ће га, каже, ставити на прво место као свог противника.

"Непогрешив нос имају да вам јасно покажу ко је тај ко добро ради за Србију", истакао је Вучић.

"Хрвати су направили анкету и закључили да је Србија крива за то што немамо најбоље могуће односе. А онда, ко би био крив него Александар Вучић, иако ја годину дана нисам никакву изјаву дао о Хрватској, све до пре неки дан", рекао је Вучић српским новинарима у Њујорку после састанка са Ангелом Меркел.

На коментар председничког кандидата у Хрватској Мирослава Шкора, да српски шеф државе говори о будућности, зато што, како је рекао, има проблема да се сети прошлости, Вучић му је поручио да прочита књиге из психологије у којима пише да о будућности говоре управо они којима је чиста прошлост, а да се на прошлост враћају они којима савест није мирна.

"Што се Срба и Србије тиче, мало тога имамо шта да ''перемо'', нисмо ми анђели, ни свеци. Да ли је било наших људи који су вршили злочине? Јесте. Нисмо анђели и свеци - у односу на њих, и анђели и свеци. Нисмо ми правили Јасеновац него они, и немој они некога да враћају у прошлост", рекао је Вучић.

Србија, каже, жели да прича о будућности, а ако они желе да говоре о прошлости онда су, каже, у врло тешкој позицији.

Ректорат постао партијска "прћија"

Блокирана зграда Ректората постала је "партијска прћија", оцењује председник Србије Александар Вучић.

Коментаришући то што студенти из удружења "1 од 5 милиона" већ 12 дана блокирају зграду Ректората, Вучић је рекао да су они сви чланови странака.

Он је нагласио да је блокирана зграда Ректората постала "партијска прћија" и да у њу улазе Драган Ђилас, Сергеј Трифуновић, Бошко Обрадовић.

"Они су сви студенти, улазе унутра како хоће. Подржавам љубав између ректорке и њих. За ректорку је супер што 15 дана није ушла у своју канцеларију. Мени неко да не да да 15 дана уђем у своју канцеларију не знам како бих реаговао, али то се наравно неће догодити", рекао је председник новинарима у Њујорку, на питање како види то што је ректорка практично стала на страну студената који блокирају Ректорат, те констатцију да је реч о "љубави између ректорке и студената".

Он каже да би за ректорку Поповић изгледа било идеално да не ради ништа још 15 дана, а онда да заједно "изађу са бакљама и да кажу да су Ректорат ослободили од странака".

"А, они сви тамо чланови странака. ''Ајде што су чланови странке, то је лепо када имаш неку идеју, идеологију, него где доведоше студента од 30 година? Тај је пре десет година требало да заврши факултет", нагласио је он.

Додаје, иронично, да му је драго што су се студенти и ректорка данас договорили и поводом свега, у шаљивом тону, поручује: "Живела ректорка, не дамо ректорку".

Брдо пара смо дали и Партизану и Звезди

Александар Вучић изјавио је данас да ће по повратку из Њујуорка објавити тачан износ новца дат Партизану и Звезди и да ће се тада знати који је клуб наводно нечији љубимац.

"Да не бих улазио у те одвратне приче где државу користе за правдање пораза или величање успеха, по повратку у Београд лично ћу изаћи са комплетним цифрама, а брдо пара смо дали и Партизану и Звезду. Да види народ ко је чији љубијмац и колики је Вучић педер", рекао је председник новинарима упитан ко је љубимац државе - Звезда или Партизан и где је више новца одлазило:

"Цифре ћу изнети због правих навијача Паритзана, и правих навијача Звезде, а не због политичких активиста да заиста знају шта се десава и колико смо новца дали".

"Увек је лакше да имате изговоре за своје неуспехе да будете велике жртва или велики јунак за свој успех. То ћете убудиће манути преко грбаче државе јер ћемо једном завуке да изађемо са сивм подацима", рекао је председик.

Председник, кога навијачи често "криве" за ситуацију у фудбалу, јер је више пута нагласио да навија за Црвену Звезду и тиме је фаворизује, рекао је да ће саопштити конкретне цифре, јер је то важна ствар.

"То је важно да виде зашто сам педер, а колико би требало некима да дам да не бих био педер", прокоментарисао је председник алидирајући на последњи дерби и сканидања навијача Партизана "Вучићу педеру".

Са тачним цифррама ће изаћи управо због тих, како је навео, шупљих прича о фаворизовању једног или другог клуба.

Многима ће бити непријатно када чују и виде те податке, рекао је Вучић.

Подсетио је да је и он био део стадиона и да зна да млади људи увек мисле антирежимски, да мисле да су снага и да ће се борити против власти, без обзира да ли је она њабоља или најгора те да зна да сви неће поштовати оно што каже.

"Када буду чули колико смо новца дали народ ће рећи ста сте им давали толике паре", рекао је председник и додао да ће се сви изненадити, јер народ мисли да држава не даје паре, да они умиру од глади и да им је много тешка ситуација.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести