Вучић: Обрадовићева изјава класичан позив на државни удар

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је позив Бошка Обрадовића војсци и полицији да преузму власт у земљи класичан пример позива на државни удар или пуч.
vucic
Фото: Tanjug (video)

Он је приметио да нико од Обрадовићевих партнера из Савеза за Србију није на то реаговао, ни осудио.Обрадовић би, каже, заправо волео да га убију, али зна да то не би било популарно да каже, па тражи да га ухапсе, рекао је Вучић за Пинк тв.

Вучић је поновио да су такве речи по дефиницији, класичан пример позива на пуч, "дефиниција пар екселанс позива на држ удар или пуч"."Ја сам на то научио и колико год да се борите за земљу, они кажу - ти си нам крив за све, позивамо некога да те ухапси. И то постаје потпуно нормално", рекао је Вучић.

На констатацију да је Министарство одбране поднело кривичну пријаву против Обрадовића због те изјаве, Вучић је рекао да се не меша у рад државних органа, тужилаштва поготово, али да за њега лично нема сумјне да је реч о позиву на државни удар.

Вучић: Конкретни резултати, на нама да то искористимо

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да се вратио са, по Србију важне, посете САД, где је направио много контаката и нагласио да разговоре које је водио неће променити у корену њихову политику, али хоће допринети да се наши ставови чују и да имамо више разумевања у будућности.

„За наш народ је важно да сам говорио на једном од најважнијих скупова који се у свету одржава, не само најважније лобистичке групације, већ групације која има огроман утицај на америчку јавност и политику“, казао је он за ТВ Пинк.

Вучић је нагласио значај САД, те импликација разговора које је имао у Вашингтону, како политичке, тако и економске.

„Имао сам част да разговарам, ненајављено, са тројицом најближих људи Доналду Трампу - Дзаред Кушнер, Роберт О Брајан И Ричард Гренел. Имали смо добар састанак, дупло више времена провели заједно него што је било предвиђено, у једној малој соби у Белој кући. Указали су нам велику част“, рекао је он.


Вучић данас у подне расписује парламентарне изборе

Председник Александар Вучић расписаће данас у подне парламентарне изборе.Вучић је на телевизији Пинк рекао да ће Српска напредна странка, чији је председник, покушати да у току данашњег дана прикупи оверене потписе за листу, а већ сутра листу преда Републичкој изборној комисији.

"Ми ћемо покушати да већ данас скупимо неопходне потписе, потребно је 10.000, а ми ћемо скупити 20.000 до 30.000 оверених потписа за једно поподне и покушаћемо да сутра предамо листу", рекао је Вучић.Према Закону о избору народних посланика, изборе за посланике расписује председник Републике.

Одлуком о расписивању избора одређују се дан одржавања избора и дан од кога почињу теци рокови за вршење изборних радњи.Од дана расписивања до дана одржавања избора не може протећи мање од 45 ни више од 60 дана, а раније је најављено да ће избори бити одржани 26. априла.


Подсетио је и да је Кушнер пријатељ са шефом развојне финансијске коорпорације САД, која има буџет у висини од 60 милијарди долара, која је показала велики интерес да улаже у Србију, посебно у пољопривреду И екологију, и пренео да је у том разговору исказао жељу за улагања и у друге сфере.

“Мене је изненадило да толико времена у дану када због корона вируса ФЕД смањује камате да би спустили притисак на привреду. И поред тога, они су провели толико времена са председником Србије. То неће променити у корену њихову политику, али хоће да се наши ставови чују и имамо више разумевање у будућности », казао је он.

Указао је да је БДП САД 500 пута већи од нашег,што јасно показује њихов утицај у свету И шта могу да постигну, те колико је важно да будемо у добрим односима са њима.

Осврнуо се и на изјаве “косовског, антисрпског крила » СЗС, у којима су се питали како је доспео на скуп АИПАЦ, упитавши их - што они нису доспели на тај скуп, што нико њихов није говорио било када тамо...


Вучић о томе зашто је једини министар на листи СНС Недимовић

Председник Србије и лидер СНС Александар Вучић рекао је данас да ће носилац листе напредњака на предстојећим изборима у Србији Бранислав Недимовић сигурно имати значајну улогу у новој влади.

“Ми не лажемо људе. Недимовић је сјајан момак, једини министар на изборној листи и против њега нема нико ништа да каже. То што је први на листи, не значи да ће бити премијер, али свакако ће имати значајнију улогу у влади“, најавио је Вучић у јутарњем програму ТВ Пинк.

Подсетио је да је тако било и са Зораном Радоичићем.

„Много је важно да људи разумеју и виде колико и на који начин желимо да људима пружимо истину, да се не кријемо, већ покажемо своје адуте у игри“, нагласио је он


Навео је да се један истакнути албански лобиста ангажовао да он не буде на конференцији АИПАЦ, пошто зна колики је утицај и значај те организације.

Рекао је да неће да изговори његово име, јер и са њим мора да разговара.

Поновио је да је направио много контаката, и да остаје сада на нама да радимо даље на односима са Израелом и САД. Казао је И да је имао огромну трему пред говор на скупи АИПАЦ, јер не говори на матерњем језику, у окружењу у којем није говорио до сада, и пошто не зна шта их покреће, шта може да уради.

« Имате ограничено време. Морате да изговорите највише речи, да подсетите на Јасеновац. На обележавању 75-година од ослобођења Аушвица Јасеновац није био поменут, и било је важно И моја обавеза да то учиним на овом скупу", рекао је он.

Вучић:  Нећемо бити паркинг за мигранте,али показаћемо солидарност

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, поводом изјава Бошка Обрадовића о мигрантима, да неће дозволити да Србија буде паркинг за мигранте, али да ћемо показати солидарност.

"Нећемо дозволити да Србија буде паркинг за било кога, као што су говорили лажови да ће бити 400.000 миграната у Србији. О томе неће да брине неко ко је неодговоран. Увек ћемо показати солидарност са избеглицама", рекао је Вучић и додао да неће дозволити ни да неодговорни људи угрожавају безбедност И одређују нашу судбину.

Нагласио је да ће Србија, ако то буде потребно, одлучити да нико не уђе у земљу, и додао да неће дозволити да се јуначимо над људима над којима је лако јуначити се.

"Не могу да коментаришсем пресипање Кока коле и воде, и тога како ћемо сви да постанемо црнци и мало потамнели. Не могу да говорим о расистичким теоријама. Није он уносио сигурност у земљу, а ни Ђилас, Јеремић или било ко од њих, већ су то учинили други одговорни људи у најтежој мигрантској кризи», истакао је Вучић у јутарњем програму ТВ Пинк.

Указао је да је рекао да се полиција пошаље у Шид и гарантује безбедност, што се и догодило па су грађани Шида задовољни и осећају се неупоредиво сигурнији.

“Не морамо да показујемо своје ксенофобно фашистичко личе само зато што неко мисли да ће му то донети неки политички поен », казао је он.Вучић се осврнуо и на изјаве на једном скупу у Браничевском округу, где је неко од политичких противника тврдио да је одређено земљиште за мигранте.

„То је да станете и не поверујете да такве ствари измишљају. Да се радило о неком земљишту у близини границе са Северном Македонијом, па да се поверује, али како у Браничевском округу“, упитао је он.

Вучић: Показујемо зубе, боримо се за своју државу

Активностима на повлачењу признања показујемо зубе, али то не решава косовски проблем, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, по повратку из Вашингтона, казао да је повлачење признања за Србију веома важно, али да не треба претеривати, с обзиром на то да, како је приметио, ми Срби волимо да наше резултате представљамо већима него што они то објективно јесу.

"Наравно, то није ни за потцењивање, јер на такав начин показујемо зубе, боримо се за бољи приступ решавању проблема. Али, да ли смо тај проблем решили? Па, нисмо", рекао је Вучић гостујући на Пинку.

Председник је подсетио да је на, како каже, фини начин покушао да се договори са Албанцима да се макар привремено не кандидују за међународне институције, а да би ми у том случају привремено прекинули кампању одпризнавања.

И то, према речима председника, сада постаје главна тема на којој сви инститирају.

"Рекао сам да ми имамо дијалог, а да нас они (Албанци) доводе у ситуацију да трошимо огромну снагу на тој кампањи. Рекао сам им ''немојте да нас терате то да радимо''", рекао је Вучић.

Рекао им је, каже, да тим њиховима активностима доводе у питање нашу државу, а ако ми на то не бисмо реаговали - доводили бисмо у питање сами своју државу.

Током сусрета са председником привремених приштинских институција, Хашимом Тачијем, у Вашингтону разговарао је, наводи, о уобичајеним стварима, изгадњи путева, железничком и авионском саобраћају, али му је, каже, рекао и да очекује нова повлачења признања косовске независности.

Оцењујући допринос специјалног изасланика америчког председника Ричарда Гренела решавању косовског питања, Вучић каже да је у почетку био скептик, ни данас, истиче, није оптимиста, али је чињеница да се Гренел труди и да улаже велику енергију.

Приметио је и да је Гренел био потпуно у праву када је одговорио на твитеру британском новинару Тиму Џуди да никакав "велики договор" није на помолу.

"А, замислите да јесте", запитао је председник и додао да се тренутно, када је о Косову реч, прича о техничким, али не и о суштинским итањима.

"Ни за кога од њих нећу да кажем да су непријатељи Србије, али Бодо Вебер, на пример, као и Џуда и само да се јави још Бибер и да каже како тај план не ваља, а да појма немају о чему причају", рекао је Вучић и додао да је за многе те стране аналитичаре он "црни ђаво".

Вучић: Осам година се борим да поправим оно што су они уништили

Осам година се борим да поправим оно што су Млађан Ђорђевић, Драган Ђилас, Вук Јеремић, Борис Тадић, други уништили, каже председник Александар Вучцић, поводом оптужби политичких противника да је спреман на издају.

"У њихово време, кад је Ђорђевић бринуо о Србима у региону, Косово је једнострано прогласило независност, Црна Гора је прогласила независност...Није у мноје време. У њихово време десио се 17. март, када Србија ништа није урадила. Где су у моје време Срби страдали? Колико сам могао, борио сам се свом снагом и енергијом, а резултати су ту", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Он је тако одговорио на оптужбе које је Млађан Ђорђевић изнео на његов рачун на Твитеру да је издајник и да је "спреман да прода и цркву и Косово и ако треба Цетиње, Бањалуку и Београд, и претке и потомке, само да би наставио да влада".

Вучић је истакао да Ђорђевић за њега каже да је спреман на све то, али не и да је то учинио.

"У последњих осам година немају шта да ми кажу да сам нешто лоше учинио. Осам година ми говоре да сам спреман на нешто, а као лав се борим за КиМ. Захваљујући мени 2013. није потписан улазак Косова у УН. Осам година се борим да поправим оно што су Ђорђевић, Ђилас, Јеремић, Тадића и остали уништили", рекао је Вучић.

Додао је да је актуелна власт успела да врати Косово као тему на међународну сцену, што није био случај 2012. и 2013. године.

"Све што они говоре, видите само мржњу и жељу да се дочепају власти и пара, ако може без избора", рекао је Вучић.

Упитан за тврдње да је филм "Владалац", који је емитован на Н1, финансирала ЕУ, Вучић је рекао да у то није сигуран, али да је уверен да ће све то бити јавно и транспарентно.

"Био бих изненађен да је то истина. Те финансије морају да буду јавне, ако је тој продукцијској кући било уплата из ЕУ, то ће бити јасно. Не могу да поверујем на прву лопту, али видеће се све за два-три дана", рекао је Вучић.

Додао је да су му аутори тим филмом учинили услугу, јер су, како каже, уз прегршт лажи и полуистина, показали и колика је њихова мржња.

"Показали су какви су уствари прогонитељи. И зато је оно што је Пинк урадио било добро, јер су показали шта би радили свуда, на сваком медију, као што и раде на ове две телевизије. Ништа не раде, то је 24 сата мржње, према мени и влади. А људи неће то да чују, они желе да виде информације", рекао је Вучић.

Вучић: Задовољан сам коалиционим партнерима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је задовољан свим коалиционим партнерима СНС.Истиче да је са Расимом Љајићем и Миланом Кркобабићем већ разговарао о томе шта намеравају и могу да ураде.

Уз речи хвале за Љајића, Вучић је гостујући на Пинку рекао да је био пресрећан недавно на Сајму туризма, када је видео како је министар прецизно географски поређао све тврђаве у Србији."И тиме је показао колико воли Србију и колико жели да урадимо за све делове наше земље", рекао је Вучић.

Са Кркобабићем је, казао је, разговарао о томе како да омогуће да пензије брже расту и зато су, додао је, договори модификацију тзв. "швајцарске формуле" која ће то и омогућити.Поновио је да су пензионери најзаслужнији за реформе које су спроведене у Србији и успех наше земље.

Добро би било и да пензије убудуће буду исплаћивање по тој формули, али ћемо учинити да то буде још много боље, а то значи да ће имати вевће пензије, које ће расти брже готово као зараде у јавном сектору.Говорећи о пољопривредницима и старт ап предузећима, Вучић каже дадржава то треба да подржи па макар велики део пара улажених у то, како је рекао, "бацамо у бунар".

Оно што не буде отишло у бунар омогућиће нам да имамо успешне привреднике, више деце и људи на селу.И то су, истиче Вучић, ствари које се исплате, без обзира не цену која се плаћа.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести