Вучић: Тојо тајерс биће један од највећих извозника из Србије

ИНЂИЈА: Председник Александар Вучић истакао је данас, на церемонији полагања камена темељца за фабрику јапанског Тојо тајерса у Инђији, да је реч о инвестицији од огромног значаја, а да ће та компанија бити један од највећих извозника из Србије.
ФоНет/кабинет председника/Инстаграм
Фото: ФоНет/кабинет председника/Инстаграм

"Извоз Тојо тајерса биће на нивоу од 240 милиона евра, и то ће бити један од најважнијих и најмоћнијих извозника са територије Србије", рекао је Вучић.

То су, каже, огромни подстицаји за развој српске економије, али још важније је, што после овог улагања, очекујемо и долазак нових јапанских компанија.

"Ово је важна ствар за Србију, од огромног значаја", нагласио је Вучић.

Прецизирао је да је реч о инвестицији од 382 милиона евра, што је највећа јапанска инвестиција до сада у Србију, због чега је захвалан свима у Јапану који су радили на томе, као и свима у нашој земљи који су, у жестокој конкуренцији, успели да се изборе за велику и моћну компанију.

"То није питање једног или два састанка, преговоре смо почели у мају 2017. године. Три и по године су трајали разговори и прегорови да бисте једног гиганта довели у Србију, да имате овако важну инвестутицју за Инђују, Војводину и целу Србију", рекао је Вучић.

Поручио је грађанима Инђије да је са овом фабриком "њихова будућност загарантована".

Гледаћемо да грађанима понудимо све врсте вакцине

Вучић је изјавио да ће се Србија трудити да грађанима понуди све врсте вакцина против корона вируса, а лично сматра, каже, да је свака вакцина која је добила одобрење - добра.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, објаснио да је Србија већ наручила Фајзерове вакцине и да ће, уз још једну или две земље у Европи, бити једина земља која ће неке количине те вакцине добити до краја године.

"Видећемо како ће то да тече", рекао је Вучић.

Он је навео да ће Србија велики део Фајзерових вакцина добити у јануару и фебруару, по уговору 340.000 доза вакцина, што је доза за 170.000 људи.

Подсетио је да се руска вакцина Спутњик В тренутно испитује у Србији, те да се чека регистрација кинеске вакцине у Кини, која је већ регистрована у Бахреину и Емиратима.

Вучић је рекао да је било разговора и са компанијом Модерна, која вакцину може да испоручи тек крајем следеће године, те да ће се разговарати и са компанијом Џонсон и Џонсон.

"Гледаћемо да понудимо људима у Србији све врсте вакцина, па нека бирају, што мислим да је фер. Ја мислим да је свака вакцина добра. Кад ми ви са Н1 будете рекли да нека вакцина није добра, ја ћу баш ту да примим, само да бих показао народу да су све вакцине добре", казао је Вучић.

Снажна Србија увек сметња, макар делу региона

„Снажна Србија се увек доживљава као претња, макар неком у региону”, каже председник Александар Вучић.

Вучић је, упитан за изјаву епископа бихаћко-петровачког Сергија да зна да Србији иде боље када нападају њеног председника, казао да се и сам изненадио да су у једном дану објављена три ауторска текста у једној од суседних земаља о њему и Србији, и то без икаквог повода.

„Ништа нисам рекао, урадио. Напротив ћутао сам три дана пре тога, нисам се ни појављивао. Ни на који начин нисам допринео да се нешто појави. Онда је јасно да је реч о организованој акцији. Пажљиво сам прочитао аргументацију. Сем у једном тексту, нисам видео никакве личне примедбе, за разлику од оних овде. Овде не могу да говоре језиком аргумената, већ само језиком личних увреда. Овде су бар два текста за личну анализу, на чему радимо", објаснио је он.

Вучић је казао да је реч о озбиљној критици политике коју водимо.

Подсетио је да се критикује наша политика суштинске заштите интереса српског народа у региону.

„Де факто ти који нас критикују желели би да Србија буде много слабија, нескривено о томе говоре. Снажна Србија као данас увек је сметња, макар делу региона. Говоре оно што је била 90-тих нагонска инстиктивна политика, да сам кривац јер сам поставио на паметнији начин то као стратешку политику. Ми смо као стратешку политику поставили наше инвестиције, економски развој“, подвукао је Вучић.

Рекао је да ни као народ, а ни као држава не можемо да стојимо по страни и да не помогнемо свом народу ма где живи.

Указао је да је довољно да се погледају права Срба у Црној Гори и Албанаца у Северној Македонији, и све ће бити јасно, као и о односу међународне заједнице према нама.

Истакао је да је неприхватљиво да се српски лидери називају Хитлеровим следбеницима, а да на то ћути међународна заједница, иако се зна да су Срби најстрадалнији од југословенских народа, посебно када је реч о антифашистичким странама.

“Помало сам зачуђен међународним ћутањем”; казао је Вучић додајући да Србија неће изазивати никакву бојазан код других, поштоваће све друге, радити да нашем народу помогме не угрожавајући територијални интегритет, али ни е плашцећи се да каже шта мисли о неким питањима и ради вредно.

Указао је да нигде у региону не може да се прочита да ће Србија имати највећи привредни раст у Европи, већ само изван региона, у немачком “Билду”, на пример.

“Само је слаба Србија довољно добра за неке. За разлику од њих ми желимо да сви други буду јаки, да Хрватска, БиХ, и Северна Македонија као наш партнер, Црна Гора, Албанија буду јаке. Ми желимо да буду јачи јер само ако су они јаки ми можемо да будемо јаки и много јачи. То је другачија политика, и разлика коју покушавамо да направимо », додао је он.

Вучић је указао да је научио на мржњу, и да шта год да уради власт, као што је довођења инвестиције попут Тојо Тајер у Инђију, неће бити популарни.

Казао је да је прочитао шта је написао владика бихаћко-петровачки Сергије и бескрајно му је захвалан на томе.

“Он је желео тиме да каже да ти који нас нападају, а зна се шта мисле о Србији, да то значи да је Србији кренуло. Он је потпуно у праву по том питању. Чуо сам неке људе који су рекли да никада ништа лепше нису процитали. Ми ћемо наставити да радимо, а напади ће бити још жешћи“, нагласио је он.

Онима који мисле да ће Србија да нестане, да се изгуби због односа нове америчке администрације поручио је да ће се изненадити како ће изгледати тај однос.

„Насекираће се опет они овде И споља. Подсећам да је лични однос који имам са изабраним председником Џозефон Бајденом свакако на вишем нивоу него што сам имао са Доналдом Трампом. Али нисам ни глуп, ни луд, јер довољно је да видите први хиеринг у Конгресу па да знате да ће бити теже за нас, јер поново неке улоге преузимају људи који су извршили агресију на нашу земљу“; објаснио је он.

Вучић је казао да ће Србија настојати да гради односе са САД, и да ће на задовљство наших грађана, а на жалост других, опет у томе успети.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести