Фабрика гума Тојо тајерс у Инђији готова до априла 2022.

ИНЂИЈА: Генерални директор корпорације Тојо тајерс Такаши Шимицу изјавио је данас, на свечаности полагања камена темељца за фабрику гума јапанске компаније Тојо тајерс у Инђији, да ће градња те фабрике бити завршена до априла 2022. године.
ФоНет/кабинет председника/Инстаграм
Фото: ФоНет/кабинет председника/Инстаграм

Фабрика у Инђији ће до 2023. године са око 560 српских радника производити годишње пет милиона Тојо гума, рекао је Шимицу обративши се онлајн на свечаности којој присуствује и председник Србије Александар Вучић.

"Пажљиво смо тражили локацију, конкуренција је била веома јака и нашли смо савршено окружење у Србији", казао је Шимицу.

Истакао је да ће фабриа у Инђији снабдевати тржишта у Европи, на Блиском истоку, Африци и Северној Америци.

"Иако је ово већ осма фабрка компаније Тојо, она ће имати веома битну улогу у унутар нашег глобалног ланца снабдевања", нагласио је он.

Шимицу је рекао да ће се у фабрици у Србији користити најновија технологију и производити најквалитетнији производи по најконкурентнијим ценама, као и на енергетски ефикасан начин.

"Наш циљ је да прозводимо гуме, у потпуности у складу са Тојо филозофијом која подразумева промовисање локалног привредног раста и отварање нових радних места, уз смањење угљеничног отиска и уз помоћ нових технологија. Наш план јесте да завршимо са изградњом фабрике у Србји до априла 2022. године, када производња треба и да почне".

Веома смо задовојни што можемо да отворимо нова радна места и поспешимо привредни развој Србије и Инђије, додао је он.

"Унапред се радујемо дану када ћемо моћи да посетимо Србју и придружимо вам се на прослави производње наше прве гуме овде", нагласио је он.

Пикси: Грандиозан пројекат, важан дан за Србију и Јапан

Полагању камена темељца за јапанску фабрику Тојо тајерс у Инђији данас је присуствовао и легендарни српски фудбалер и фудбалска икона у Јапану Драган Стојковић Пикси, који је истакао да му је тиме указана велика част.

"Осећам велику привилегију што сам овде на почетку важног пројекта за Јапан и Србију", рекао је Пикси.

"Не постоји веће задовољство, када знате да ће између 500 и 600 људи добити посао овде и да ће то усрећити њихове породице", истакао је некадашњи капитен Црвене звезде и репрезентације.

Стојковић је велики део каријере провео у јапанској Нагоји, прво као играч, а потом и тренер.

"Јапан има посебно место у мом срцу, предивне године сам провео у тој земљи, упознао менталитет, културу, веома сам им захвалан што су ме ''трпели'' 13 година", уз осмех је рекао Стојковић.

Он је честитао свима који су реализовали, како је рекао, грандиозни пројекат.

"Посебно председнику Вучићу и свима који су радили на реализацији пројекта који ће пуно значити за нашу земљу", истакао је Пикси и завршио поруком на јапанском језику:

"Живео Јапан, живела Србија".

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести