Вучић: Учинили смо да Србија види лице патње наших људи на КиМ

БЕОГРАД:  Учинили смо да цела Србија види лице наших људи на Косову и Метохији, да њихова патња и проблеми добију лице, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић говорећи о сусрету са Србима из покрајине у Лапољем селу, током његове посете Косову и Метохији.
Aleksandar Vucic/Tanjug
Фото: Tanjug

Вучић је у интервјуу за Хепи тв истакао да сматра да је цела Србија могла да види у каквим тешким околностима живи наш народ на Косову."Показали смо да желимо да чујемо те људе", рекао је Вучић.

Он је указао да се Срби, на жалост, и даље исељавају, због политичке нестабилности, нерешеног статуса Косова и притисака на њих, али је велика ствар, према његовој оцени, што већина жели да остане и да живи на Косову и Метохији, а држава мора да учини да им помогне у томе.

Он је рекао да би био задовољан посетом и само да се помогло малом Василију, којем треба операција, као и сину мајке са шесторо деце да добије посао, као што се учинило.Указао је да је разговарао са Србима из централног Косова, Косовског поморавља и Метохије, а да су неки, још док је трајао разговор са тим људима осули дрвље и камење, због тога. 

Вучић је прецизирао да се 62 људи јавило, да су говорили о општенационалним проблемима, али и о личним проблоемима који их тиште. "Нисам разумео чему хистерична критика или напади због тог разговора са људима, а цела Србија је могла да види под каквим тешким околностима људи доле живе", рекао је председник Србије.

"За неколико породица или десетина породица успели смо да учинимо нешто што нико није учинио за њих у претходних 10 или 20 година", рекао је Вучић.

Вучић:  Не брину ме хистерични напади, вредело је помоћи

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да га не брине шта год говоре неки који су га „хистерично“ напали због разговора са Србима на Косову и Метохији, наглашавајући да је показао да српске власти желе да их чују, што раније није био случај. 

Вучић је, гостујући у „Ћирилици“, је тиме успео да оствари три добре ствари.

„Нека говоре све шта хоће против мене. Показали смо да желимо да их чујемо, што раније нису желели. Саслушали смо те људе и разумели шта их тишти. То није био лак разговор и зато нисам разумео до краја чему хистерична критика и напади. Друга ствар је што је цела Србија могла да види како наш народ тешко живи тамо, под којим притисцима и проблемима, а треће је што је цела Србија могла да види лице људи и патње, лице проблема са којима хоћемо да се суочавамо и да нећемо да забијамо као ној главу у песак", објаснио је он. 

Вучић је рекао да колико год га критиковали он је срећан што је могао да каже да ће Милан из Сувог Грла имати по које теле, крагу или јагње више, трактор. 

„Ако је само због тога вредело је да се оде тамо итекако. Исто тако видели сте мајку шесторо деце која је молила за посао за свог сина Леонида. Мислим да је данас договорено да добије посао у Радију Осојане. Та мајка ће сада моћи да остане у Метохији и чува своје огњиште“, казао је он. 

Истакао је да се напуштање огњишта дешава и силом тешких економских прилика, због политичке нестабилности, односно нерешеног статуса и даље због притисака. 

„Видело се да су неки људи хероји, као једна жена која из Клине путује у Гораждевац сваки дан на посао. Они који познају тај део, знају кроз шта све мора да прође. Нешто ћемо видети око редовности аутобуса и још неке станице да направимо“, објаснио је он.

Вучић је казао да се данас и јуче радило на захтевима тих људи. 

На питање што се не обрате локалним функционерима Вучић је нагласио да и он као председник има проблеме да добије многе функционере, а како је тек онда обичном грађанину. „Ја када позовем многе од функционера не могу да их добијем, како је тек онда тешко обичним људима да до њих дођу“, рекао је он. 

Према његовим речима, разговор у Косовској Митровици био је тежак, као и онај у Лапљем селу, али се чини да постоји разумевање шта су наши интереси. „А то је да се понашамо онако како су и Албанци. Да будемо одговрони, озбиљни, тихи, стрпљиви и трпељиви, да радимо мнного више, да имамо резултате више“, подвукао је он. 


Вучић о сапштењу Стејта: Нећу да живим у теорији завере

Председник Александар Вучић рекао је вечерас да не жели да верује да су САД знале да ће Оливер Ивановић бити убијен, те да и даље сматра да је упозорење Стејт департмента на тероризам и немире на северу Косова и Метохије, издато пар дана пре тог убиства, било рутинско саопштење. 

"Не желим да верујем да су ово знали, нећу да живим у теорији завере", рекао је Вучић гостујући на Хепи телевизији. 

А на опаску водитеља да опозиција тврди да је српска власт Ивановићу "цртала мету", Вучић је рекао да не може да разуме да су неки, у свој својој мржњи, спремни на најбруталније лажи.

"То је најстрашније цртање мете на основу лажи, мени и мојој породици", оценио је Вучић, али је нагласио да је од тога много страшније то што су спремни за "разарање сопствене државе".


Вучић: Убиство Ивановића је директан пуцањ у Србију

 Одговор на питање кога је највише погодило убиство Оливера Ивановића, изузимајући његову породицу, и у кога је пуцано пуцњем у Ивановића упућује на мотиве и могуће налогодавце тог убиства, оценио је вечерас председник Србије Александар Вучић. 

"Хајде да видимо мотиве. Не рачунајући Ивановића и његову породицу, то је директан пуцањ у Србију, само два дана пре тога ја саопштавам да немамо ниједно етнички мотивисано убиство на Косову и Метохији", рекао је Вучић за Хепи тв. 

"То је био директан пуцањ у Србију, да се преузме север, да се унесе трајна несигурност у наш народ на Косову и Метохији и да се унесу нове поделе, проблеми и нестабилност у Србији", оценио је председник Вучић.

Неки су, каже, мислили да је сад била прилика, после убиства Оливера Ивановића, да "рашчисте" са севером Косова, односно да изврше тиху окупацију севера Косова и Метохије и да уђу са јединицама РОСУ, рекао је председник Александар Вучић и истакао да Србија то никада неће дозволити Приштини и спонзорима косовске независности.

"Њихов циљ, оних који су стварали такозавно Косово, несумњиво јесте да уђу на север по сваку цену и на сваки начин, јер тиме престаје сваки разлог за било какве разговоре о било чему", рекао је Вучић у емисији Ћирилица на Хепи телевизији.

Онима који су њега оптужили, Вучић је одговорио да је то био срамно и мучно, и да није од оних који се крије, ћути и моли да се не објави да су рекли да је убица. „Ја сам крив што сам рекао да нисам убица, него сам том човеку помогао. Да ли ће икада о томе хтети да говори неко из породице то је њихова ствар. Помагао сам много", нагласио је Вучић. Рекао је да они који говоре да је он крив нису нормални, те указао да је Ивановића и његова супругу виђао више пута у влади и председништву. 

„Мислим да нема ниједног другог политичког лидера, а не шефа државе или владе који се виђао више са члановима његове породице", нагласио је он. Вучић је указао да он не оптужује по ситој матрици друге, да не инсинуира да су Ðилас, Тадић, Јеремић убили Ранка Панића, они који су крили 15 дана да је човек убијен. 

„Одакле вам како такве лудости", упитао је даље додајући да постоје људи који желе да се дочепају пара и старе власти у различитим сферама живота и друштва, а који не презају ни од чега. На приче о „цртању мета" Вучић је упитао „а какве сте ви из ДС спотове емитовали о Томиславу Николицу и свима нама, то значу да су му стабили мету пет хиљада пута". 

За њих је казао да подржавају оне који говоре о њему да је велеиздајник, а када оде на Косово и Метохију да покаже да то није, онда је националиста или за повратак фашизма. 

„Мрзе ме зато што нећу да дозволим да сам убица и лопов. Нисам убица и лопов, нисам узео 500.000 за избеглице да се региструју, као што је то урадила Санда Рашковић Ивић, да не говорим о становима УНХЦР-а. Нећу да вам дозволим да радите то", подвукао је Вучић. 

Везано за приче да иза убиства Ивановциха стоји Милан Родојичић Вучић је казао да ће, ако је он убица, или било ко други бити ухапшен, али да се за то морају пронаћи докази. „Нисам спреман да доносим закључке о почињењу најтежих кривичних дела на основу натписа новина и нечијих жеља. Сувише је то озбиљна квалификација да би неко смео да се тиме игра", критиковао је он. 

Подсетио је да Приштина има ефективну власт па нека кажу ко је убица, додајући да они воде истрагу, да неће да раде са српским властима, већ само размењују информације. 

„Нека они пронађу ко је убио Оливера. То је кључно питање. Ако они кажу да је неко са севера зато што је био у сукобу, а замислите колико би морао да буде ирационалан и глуп, зато што би свима било јасно на кога ће сумња да падне, биће ухапшен. Немојте сви су криви и одговорни што нам се тако свиђа, јер би се тако могли дочепати београдске касе. Све се сведе на паре које би у своје бисаге да стрпају", закључио је Вучић. 

Он је рекао да на северу несумњиво има криминала и корупције и да у том погледу тамо свакако није добро стање.

Држава ће, рекао је, наћи начин да се са тим носи, да реагује на нивоу централне Србије по пријавама које дођу са севера Косова, наравно, истиче, ако нађе законита решења да се са таквим стварима носи.

Морамо да се обрачунамо са нашим криминалом и корупцијом - пронаћи ћемо механизме - неће бити увек и сасвим довољни али ће неки механизми постојати.

Али, при том рекао је Вучић, морамо да будемо врло опрезни и обазриви, да не натерамо људе да почну да поштују друге правне системе и друге такозване државе.

Вучић: Било ко да крене преко моста бићу с њима, нећу бежати

Не желим да људима дајем оружје, већ новац за сколе, болнице, вртиће, поновио је председник Александар Вучић вечерас оно сто је у суботу већ поручио Србима са КИМ. 

Како је објаснио, тај се захтев чуо за време разговора које је имао у Косовској Митровици, а тамо је, како рекао, говорио с политицким представницима Срба, међу њима и са својим политичким противницима, али им је захвалан што су досли и разговарали. 

Поменуо је у том смислу Ксенију Божовић из странке Оливера Ивановића и Драгомира Миловића из Звечана, те навео да су испред сале у којој је вођен разговор, било људи који су тражили оружје. Оружје су, како је рекао, тражили, јер су заплашени стањем на северу, који се обично апострофира као терен на којем су распрострањени криминал и корупција. 

Помињу се и нека имена, пре свега Милан Радојичић, који је наводно штитио Србе на КиМ, а сада, према неким написима, желе да га "склоне". "На те сам се захтеве нашао у небраном грожђу и рекао сам да нећу да доносим оружје, већ да подижем школе болнице, втриће...", рекао је Вучић гостујући на Хепи телевизији. 

Плашим се само, додао је, јер видео сам и сузе, па нисам сигуран да сам успео све да умирим. А, како је приметио, он је на Косову био и 1999. и 2004...

"Дошао сам и 2008, када је проглашена независност, и 2013. и 2014, кад је потписан Бриселски споразум. Досао сам да истрпим критике, досао сам и сада кад је најтеже и било ко да крене преко моста, бићу с њима и нећу се склањати", поручио је. 

А у разговору с политичким представницима Срба на северу КИМ, како каже, мисли да су се разумели, тврди да је то важно, те да су упркос разликама разумели да су највазнији интерси Србије. 

"Мислим да су они добро разумели, мислим да сам ја њих разумео, важно је да смо се чули и да смо разговарали", рекао је. А кад је реч о криминалу и корупцији, приметио је да је популарно да се говори о криминалу и корупцији на северу, где, додао је, постоји нерешено статусно стање, јер Србија нема ефективну власт. 

"Али кад једна Санда Рашковић Ивић о томе прича, жена која је за регистрацију наших избеглица узела хонорар од 500.000, да не причам о становима УНХЦР-а...", шта рећи.Све то ће се, додао је, испитати, па и за Радојичића, ако се докаже да је нешто незаконито урадио одговараће и он и свако други...

Ко је супер лепак опозиције,ко крадуцка,а ко озбиљно краде

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су оно што интересује све оне који се уједињују на изборима за Београд против СНС само паре и пуна градска каса и да их уједињује само мржња, без икакве политике. 

"Њих занима само Београд. Сви они заједно ујединиће се и нема ту никакве разлике" рекао је Вучић и додао да је неко те коалиције назвао и "противприродни блуд". Како је рекао, када иду заједно Јанковић, Ђилас, Јеремић . . . то показује да ту нема никакве политике, већ само мржња према њему. 

Анализирајући опозиционе листе за београдске изборе рекао је да се они не разликују, осим у нетрпељивости, а ту је и Велимир Илић који подржава све по мало. "А, кад је за Ђиласа говорио да је смеће, а сад га подржава, и у ствари Веља је најснажнија карика, супер лепак, дакле, крадуцкање је сада у реду...Мада, ови други су превазисли ту варијанту", приметио је, 

Веља је, како је оценио, за њих "сликар наивац"."Што се тога тиче, (крадуцкања), они су за разлику од Веље озбиљни у провођењу краде, и сви ће сутра ићи заједно. Није вазно што ће добити мање гласова од СНС, никаве разлике нема међу њима... "

А да ли ће они сви моћи да имају висе него СНС, видећемо, додао је, те поруцио да је поносан на све сто је у Београду урађено. Вучић је навео да су људи као градоначелник Синиша Мали и још неки са њим уредили гардску касу, па зато може да се у Београду гради и ради, а они би само да узму те паре и ништа друго. 

Према његовим речима, Ðилас је један од најимућнијих људи у Србији у сваком погледу, али у сваком другом, односно у образовању и знању, веома је сиромашан, а слично је и са Шапићем. Он је рекао да се види да је реч у ствари о скромном потенцијалу, а такође и да није проблем што је Ðилас донео и правио ријалити, већ у томе што је тобож нешто правио за децу, а уствари отео од њих. 

Њих не занима Бор, ни Аранђеловац, занима их само Београд и они могу сви са свима, рекао је. Упитан да ли је тачно да је "највећа амбасада у Београду" звала општинску изборну комисију у Пећинцима да се распитује о члановима изборне комисије на бирачком месту, Вучић је рекао да је најпре мислио да је то шала, али се испоставило да се то заиста догодило. 

"Мислио сам да ме лажу, а онда схватите да је смисао у томе да СНС бар негде изгуби, да Вучић не буде лидер, да се преокрену разговори о Косову...", навео је. 
 

Вучић: Ове године кренућемо у изградњу 8.680 станова

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће се ове године кренути у изградњу 8.680 станова за припаднике служби безбедности, чиме ће бити решено стамбено питање једне трећине припадника безбедносних снага.Вучић је, гостујући на ТВ Хепи, рекао да квадрат стана у Београду, у оквиру тог државног пројекта, неће коштати више од 550 евра, уз најбоље кредитне услове и уз учешће државе, а у другим градовима цена ће бити испод 450 евра.

Председник је додао да се припрема тај пројекат и захвалио председници владе Ани Брнабић која се, каже, томе потпуно посветила."Ићи ћемо са лекс специјалисом да бисмо могли и брже да идемо. Ове године ћемо одмах да решимо једну трећину безбедносних снага, следехе године и више од тога", рекао је Вучић.

Вучић: За два, два и по месеца,предложићу најмање лоше решење

"Неће нам дозволити улазак у Европску унију без јасно решеног питања граница", рекао је председник Вучић."Како ћемо да га решимо, то је друга ствар. Хоћемо ли да га решавамо или нећемо? Народ ће свакако на неком референдуму морати да каже шта мисли о томе", рекао је Вучић у емисији Цхирилица на Хепи тв.

Председник је приметио да је нови француски амбасадор рекао оно што је познато - да ће Србија морати да склопи правно обавезујући споразум са Косовом, а то предвиђа да има решено питање граница. Он сам, истакао је, свакако неће бежати од тога да каже шта је најмање лоше решење:

"Јер, доброг решења нема", рекао је српски председник и додао да ће за два до два и по месеца рећи шта је то што он мисли, а ако народ не буде мислио тако, то ће, каже, бити пораз његове политике.Ми морамо покушати да то решимо, нагласио је:

„Имамо тежак проблема да нико не жели да преузме на себе ништа. Тома Николић и ја, па чак и Шешељ није имао ништа против тога, подржали смо доношење Устава 2006. године иако смо били опозиција, али смо имали државнотворни приступ. Ови данас неће да разговарају о Уставу, нити о ниједној озбиљној теми, зато што не знају шта би рекли", рекао је и приметио да то изгледа некако овако:

"Сви мисле ''ти Вучићу заврши то, ми ћемо ти одрубити главу, а у себи ћемо говорити хвала Богу да не морамо да се бавимо тиме''", приметио је Вучић.Подсетио је да му је и у Лапљем селу госпођа Вулићевић рекла "само, сине, не потписуј ништа", као што му и његов отац говори.

"Ја га питам ''а шта мислиш ти, је л мора неко да донесе неку одлуку у овој земљи''. То не потписуј, бежи, и пребацуј на све друге''", рекао је председник.Рекао је да смо имали ту ситуацију да се не потписује и не доносе одлуке: 

"А знате ли шта смо ми све добили и купили времена и мира Бриселским споразумом", запитао је Вучић.Вучић је нагласио да морамо да се договарамо шта ћемо учинити у будућности и да од сукоба са Албанцима "нема вајде и среће". 

„Нису они јачи од нас, ни неки други, али ми ни не треба да будемо јачи, већ богатији, успешнији, да брже грабимо и пристижемо оне који су испред нас, да имамо више страних и домаћих инвестиција", истакао је Вучић.

Нама се празни земља, одлазе људи,годишње изгубимо Вршац

Нама се празни и централна Србија и Војводина, истина, одлазе људи мање него из Бугарске, Румуније или БиХ, али одлазе а ми имамо још већи проблем, каже председник Александар Вучић и додаје - ако не будемо имали свест о нацији држави изгубићемо све. 

"Годишње изгубимо цео један Врсац или Прокупље, око 35.000 људи, и ако то не ресимо како су учинили Руси, Македонци, Данци...а они су то успели због самосвести и дисциплине протестантског становништва", приметио је. "Код нас је то другачије, ми се као држава не мешамо у то, а највисе нам се деце рађа тамо где су људи најсиромаснијии. Обицно су најбогатији најсебичнији", казао је вечерас гостујући на Хепи телевизији. 

У Македонији су то ресили тако сто сви имају право на абортус, али жене које се на то одлуче морају два дана да проведу у болници, објаснио је. 

"А кажу да кад жена чује откуцаје срца своје бебе другације се осећа и између 10 и 15 одсто њих одустане од абортуса", објаснио је македонски рецепт. 

Тиме су, додао је, смањили негативне трендове, а ми смо, каже седамдесете године када се родило 100.000 беба, имали 160.000 абортуса. 

"И то пријављених, ко зна колико непријављених. С тим сто је на КиМ било 5000 абортуса, од тога 3.500 су биле Српкиње. Слично је било сездесете, осамдесете, бар две генерације људи смо изгубили и тиме снасу да изгубимо све што је било наше и што данас сматрамао нашим", приметио је Вучић. 

Зато је, каже, Турска сила у нарастању, а неке друге земље то нису. 

"Овде смо на овим просторима сви испразнили територије, кукамо и гложимо се због територија, а земља нам је празна, према Бугарској, БиХ, Македонији. Колико људи имамо у Црној Трави, писе 1500, а теско да их има хиљаду", навео је.

Зато,како је рекао, морамо да размишљамо о свему томе, да не говоримо само о Београду, већ о целој Србији. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести