Вучић за РСЕ: Време да разговарамо о Уставу и Косову

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је да жели да отвори друштвени дијалог о Уставу и односу према КиМ, као и о односу према региону, а који ће да траје три, шест и више месеци.
Aleksandar Vucici/Fonet
Фото: FoNet

Он је за Радио Слободна Европа (РСЕ) казао да ће тако да се види "где је наша политика", где видимо Србију у наредном периоду и каква је политика за коју се боримо и шта је њен садржај.

"То су озбиљне, одговорне ствари. И ако можемо ту врсту дијалога да отворимо и са политичким странкама, са политичким представницима, зашто не верским заједницима, цивилним друштвом, невладиним сектором, са свима о томе шта су циљеви Србије, где је њено место у будућности. Када стратешки поставите циљеве, моћи ћете да пронађете пут. А то што се ми возикамо овде, а никад не знамо где ћемо се паркирати на крају, то никад не може добро да се заврши", рекао је Вучић.

Он је додао и да одлуке по питању Косова треба да буду усаглашене са животним проблемима, са оним што тишти Србе на Косову и Метохији и што су права Србије.

"Али да заборавимо да смо ми једини који одлучују. Да знамо каква је улога Албанаца. Да ствари поставимо у рационалну раван, на национални ниво и да на такав начин о томе разговарамо. Бринем за будућност Србије. И лепо сам јуче рекао: поштујем ја сваку црквену заједницу. Али наш је посао да бринемо о земаљском животу, о неком небеском нека брину неки други", рекао је Вучић.

Говорећи о промени Устава, он је казао да је о тој теми неопходан разговор.

"Хајде да седнемо да разговарамо, ако можемо да разговарамо. Ако можемо да се договоримо, ми смо нешто урадили за своју земљу. Ако пропадне, значи да смо још једном више бринули о земљи својих дедова него о земљи своје деце", закључио је Вучић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести