Стонотенисери параолимпијци на завршним припремама за Олимпијаду

Српски стонотенисери параолимпијци завршне припреме за Токио спроводе у Новом Саду, у сали СТК Академија, под будним оком селектора и најтрофејнијег нашег играча Златка Кеслера и тренера Лазара Куртеша, где имају одличне услове за рад. Србију ће у Јапану представљати пет такмичара: Борислава Перић Ранковић, Нада Матић, Митар Паликућа, Ана Првуловић и Горан Перлић.
Beba Rankovic 2
Фото: Борислава Перић Ранковић, фото: Дневник (Ј. Галић)

Пред параолимпијцима је велики изазов имајући у виду да су на претходним Играма у Рију освојили четири медаље - Борислава је била златна, Нада и Митар бронзани, док су Борислава и Нада донеле Србији прву женску екипну медаљу, што би био сан снова када би то успели да понове.

Беби ће ово бити четврте Параолимпијске игре (ПОИ) , а са претходних три вратила се са медаљама. У Пекингу и Лондону овојила је сребрне медаље појединачно, док је у Рију постала шампионка појединачно, док је екипно узела вицешампионку титулу.

- Имајући у виду да смо скоро две године без званичног такмичења, једина непознаница за ове ПОИ је то како су наши ривали све ово време тренирали. Надам се да су нас тренери добро спремили, да ћемо  психолошки спремни отићи у Токио, са негативним корона тестом и позитивном енергијом - рекла је Борислава Перић Ранковић.

Беба и Нада су се спремале и за дубл надметање.

- Нас две смо имале прилику да се у Пољској спремамо са домаћинима, одиграле смо и незваничан турнир у Тарнобржегу где смо имали прилику да се сусретнемо с дубловима. Екипни део смо одрадили добро, а и овде у Новом Саду тренирамо са Паликућом и Перлићем. Дубл смо добро спремиле, а сангл ће зависити од психолошког момента, тренутка, поклопљених коцкица, а најбитније је да будемо негативни на корону.

Борислава наводи Кинескиње као увек потенцијално најтеже ривале и у појединачној и у екипној конкуренцији.

- Надамо се да ћемо да стигнемо да одиграмо неки меч против њих. Незахвално је да дајемо прогнозе унапред, а тренутак ће да покаже колико и како смо се спремале. Оно што могу да обећам у име свих нас је то да ћемо дати све од себе да што достојније и поносније представљамо Србију, а резултат ћемо видети када буде спуштена завеса на ове ПОИ. Надам се да ћемо тада моћи да славимо.

Фото: Нада Матић, фото: Дневник (Ј. Галић)

Ескедиција у Токио путује у петак,а отварање ПОИ је 24. августа.

- Већ 25. августа излазимо на борилишта и увек смо ми стонотенисери ти који смо на првим борбеним редовима - кроз осмех је рекла Беба.

Наду Матић је тећи пут на ПОИ, а за ривалке ће имати потенцијално три Кинескиње.

- Дали смо максимум на овим припремама, одрадили смо најбоље што смо могли имајући у виду  ситуацију са короном. Имали смо доста припрема са Пољацима, Словацима и Чесима. Припреме са Пољацима су увек добре, јер се ради са различитим играчима и зато волимо с њима да тренирамо. Сви смо спремни, само да нас здравље и форма послуже - нада се Нада Матић, која, поред параолимпијског сребра и бронзе, у колекцији има медаље сва три сјаја са светских првенстава и три сребра са Првенства Европе.

Пред  женском екипом је тежак задатак, одбрана сребрне медаље.

- Надамо се да ћемо дати максимум, одиграти најбоље  и да ћемо доћи до најсјајнијег одличја. Кинескиње су нам највећа конкуренција, али на ПОИ нема лоше екипе. Ту су добре и Швеђанке, Британке... Уз мало среће и добре игре биће све како треба – поручила је Нада Матић.

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести