Повериоци одбили предлог закупца имовине „Житопродукта“

ЗРЕЊАНИН: Стечај у зрењанинском предузећу „Житопродукт“ траје већ три године, а како ствари стоје, нема ни назнака да би се ускоро нешто могло променити.
1
Фото: Dnevnik.rs

У свом последњем кварталном извештају, стечајни управник Душан Лазић је обавестио Привредни суд о ситуацији у млину.

- Закупац, фирма „Дон Дон“, тражио је помоћ од Одбора поверилаца око једне веће инвестиције. Реч је о уградњи специјалног сита у млину, које би смањило производњу отпада, а повећало производњу финог брашна. Инвестиција је вредна око 120.000 евра. Одбор поверилаца то није одобрио, па је иницијатива прослеђена Скупштини поверилаца на одлучивање – истиче Лазић.

Лазић додаје да је највећи проблем то што је и даље на снази решење Вишег суда у Београду о забрани било какве финансијске операције у „Житопродукту“, па и његова евентуална продаја, све док се не реши имовински статус овог предузећа.

„Житопродукт“ је привремено одузет Ђорђу Божићу, који је постао власник предузећа у приватизационом поступку још 2010. године. Изречена му је забрана управљања фабриком након што је против њега покренут кривични поступак 2007. године.

Није позната судбина ни једног ни другог поступка, с тим што је Божић приликом отварања стечаја јануара 2016. изјавио да, после подношења кривичне пријаве против њега 2007. године, још није започет ни преткривични поступак. Од 2010. се као привремени власник води Дирекција за имовину Републике Србије.

Дугогодишњи закупац, фирма „Дон Дон“, изразила је жељу да постане и власник „Житопродукта“ али то у овим околностима није могуће. Највећи повериоци „Житопродукта“ су, пре свих банке, и то ОТП банка и Банка Интеса.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.6067
Најновије вести