Богдан: Не морамо да будемо хероји

БЕОГРАД: Након светске премијере у Берлину филм Срдана Голубовића "Отац" отвориће сутра у Сава центру 48. ФЕСТ.
fest_pok
Фото: Танјуг (Видео)

Пун позитивних утисака са Берлинала, охрабрен добрин критикама и реакцијама публике, редитељ каже да једва чека домаћу премијеру.

"Фест је дух Београда, место где сам упознао редитеље и гледао филмове - који су утицали на мој рад током свих ових година. Ово је трећи пут да је моје остварење на овом фестивалу и то је права привилегија", казао је Голубовић на данашњој конференцији за медије.

"Отац" је филм о човеку коме су због сиромаштва одузели децу, који се из очаја и жеље да докаже и себи и другима, одлучује да крене пешке из свог села на југу Србије до Београда.

Главног лика тумачи Горан Богдан, који је казао да је јако важно говорити и о самом приступу и стварању филма.

"Срдан и ја смо на овом сценарију радили три месеца. Ми смо сиромашна кинематографија и ми не можемо да пратимо светске токове, али можемо да имамо љубав према филму и једним према другима", казао је Богдан.

Он је додао да ће нас свет престићи док "ми бројимо крвна зрнца ко је коме крив".

На питање да ли главни лик на крају свој путовања постаје херој, Горан истиче да то не траба ни бити.

"Мислим да је то грешка коју носимо из одгоја, од дедова. Заборавили смо да будемо људи јер смо се превише бавили тиме ко је Хрват, Србин, муслиман... Ми морамо прво да се са собом суочимо", каже глумац.

Према његовом мишљењу човека убијају очекивања да мора да буде херој, те да је врхунац слободе у томе да схвати да не мора да се прави и да може да буде слаб и мали.

"Баш због своје деце то треба признати, али нама фали те слободе, препаднути смо. Љубав је у показивању слабости", сматра глумац.

И Нада Шаргин, која тумачи једну од улога, сматра да је доста било тема које "закуцавају и не дају наду".

"Желела сам да мислим позитивно, да има наде.. иако су ти случајеви јако тешки, то што се тој жени деси животно, социјално и псхолошки је једна ситуација из које се тешко излази али ја сам желела да има наде. Ми одговор не можемо да дамо, али можемо да се питамо. Значило ми је да за мене ипак постоји нека светлост на крају", казала је глумица.

Према речима Голубовића, њему је било јако важно да филм буде истинит и да се причи верује, зато је провео дуг период разговарајући са људима који су имали слична искуства али и са запосленима у Центру за социјални рад.

"Хтео сам да филм буде универзалан, али није ипак свуда тако - тај ниво корупције, бирократије и безизлаза. На крају смо ипак хтели да отшкринемо врата некој нади која даје човеку снагу да се бори", каже Срдан.

Истиче да нису желели да попују, нити да приказују стварност гором него што јесте.

"Није ми била намера да људе шокирам, да је та лепа земља разорена и растурена. Ми смо хтели да будемо мало и документаристички, да сликамо тај живот такав какав јесте", каже редитељ.

Улоге деце поверене су Ајли Шантић и Мухарему Хамзићу, а како истиче, она су му показала "чистоту и једноставност, а истина коју дечак носи у својим очима, била им је кључ свега."

Филм "Отац" биће премијерно приказан сутра у Сава центру у 19 часова, а непосредно пре почетка пројекције одржаће се церемонија отварања у оквиру које ће Уликс Фехмију, син Бекима Фехмијуа коме је фестивал и посвећен, уручити Београдски победник великој глумици Мири Бањац.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести