Филм Лед и Милош Биковић отварају Равно село филм фестивал

РАВНО СЕЛО: Пројекцијом филма “Лед”, у коме главну улогу игра Милош Биковић, 23. јуна биће отворен Равно село филм фестивал, најавио је оснивач фестивала Лазар Ристовски.
festival ravno selo dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

На конференцији за медије у том месту, познати глумац, који други пут организује филмски фестивал у родном селу, рекао је да је прошле године било 5.000 гледалаца, те се нада да ће број поклоника кинематографије који присуствују овој уникатној филмској смотри ове године бити и већи.

Не желим да ико схвати целу ову причу као жељу Лазара Ристовског да се врати из Београда у своје родно село и направи филмски фестивал. Реч је о нечем сасвим другом, овде имамо друштвено ангажовану акцију у којој желимо да помогнемо изградњу изгорелог Дома културе, рекао је Ристовски.

Он је додао да му је пре три године на фејсбук профил стигла фотографија у којој ватра надвисује Дом културе, те је, како каже, тог тренутка одлучио да обнови тај објекат.

Све моје комшије, школски пријатељи, заслужили су прилику да у свом месту гледају филмове. Сигуран сам да ће велики број људи из околине доћи у Равно село да погледа филмове и види једног сјајног глумца, пошто ће Милош Биковић бити специјални гост фестивала, рекао је Ристовски.

У оквиру програма фестивала биће приказано пет дугометражних дебитантских  играних филмова: “Едерлези рисинг” Лазара Бодроже, “Искра” Гојка Беркуљана, “Златна петорка” Горана Тренчковског, “Лед” Олега Трофима и “Изван граница ралности” Александра Богуславског и Франческа Чинквеманија.

Селектор фестивала Иван Карл напомиње да је идеја филмске смотре у Равном селу да људи имају прилику да у коректним условима погледају неколико филмова.

Овде нема објекта у којем би публика гледала филмове на великом платну, зато је наш фестивал изврсна прилика да, пре свега младу људи, осете чар биоскопске чаролије. С друге стране, ово је изврстан начин да се помогне обнова Дома културе који је неопходан у свакој средини, па и Равном селу, рекао је Карл.

Током три фестивалска дана биће додељене награде Златни клип за најбољи филм по избору публике, Златни клип за најбољег редитеља дебитанта по избору стручног жирија, као и плакета Златни клип за најбољег младог аутора.

На крају конференције Лазар Ристовски осврнуо се на снимање филма “Краљ Петар Први”, чији је поднаслов “У славу Србије”.

Сада смо на половини снимања филма и серије Краљ Петра Први који настају по делу Милована Витезовића 'Ццарапе Краља Петра'. Ми смо најавили да ће се филм звати попут Витезовићевог дела, али смо у току снимања одлучили да променимо назив нашег остварења, казао је он.

Припремајући се за филм, открио сам да је краљ Петар Први једна изузетно слојевита личност. Он је учествовао у девет ратова и био је пре свега ратник. Снимајући филм по Србији, схватили смо да свака друга кућа има неког ко је учествовао у тим ратовима и зато носимо велику одговорност за снимање остварења које треба на реалистичан начин да представи епоху и њене главне протагонисте, рекао је Ристовски.

У оквиру програма Равно село филм фестивал биће приказани краткометражни омладински филмови, заправо студентска остварења, а гостујућа уметничка академија биће факултет из Пекинга са својим представницима.

EUR/RSD 117.5717
Најновије вести