ИДФА Преко 300 српских филмова и копродукција бесплатно онлајн

БЕОГРАД: Највећи светски фестивал документарног филма ИДФА је на свом сајту омогућио бесплатан приступ за гледање 302 филма снимљена између 1988. и 2019. године, саопштили су из Филмског центра Србије.
Festival dokumentarnog filma IDFA  foto: prinskrin
Фото: Фестивал документарног филма ИДФА фото: принскрин

Међународни фестивал документарног филма Амстердам (ИДФА), као највећа база документарних филмова, одлучио је да од јуче више од 300 филмова из њихове престижне колекције постане доступно на мрежи, што представља дар и за професионалце и за филмске ентузијасте који су приморани да остану код куће и ограниче своја дружења током пандемије вируса ЦОВИД-19.

Међу филмовима за бесплатно гледање налазе се истакнути европски документарци и фестивалски хитови "Solar Mama" (Jehane Noujaim i Mona Eldaief, 2012), "On the way to sćool" (Ozgur Dogan i Orhan Eskikoy, 2008), "Who will be a Gurkha" (Kesang Tseten Lama, 2012), "Ukrainian Sheriffs" (Roman Bondarćuk, 2015) и "Runaway" (Kim Longinotto i Ziba Mir-Hošeini, 2001).

У избору се налази и пет домаћих остварења и копродукција: "Кавијар конекшн" и "Национални парк" (2006) редитеља Драгана Николића, "Жеђ каменог мора" Владимира Перовића , "Повратак мртвог човјека" Петра Орешковића и "Оженићу цело село" Жељка Мирковића (2010).

Наслови се могу претраживати према теми, земљи продукције, селекцији фестивала, дужини трајања и издању.

У последњих неколико дана, овај холандски филмски фестивал најавио је период за пријаве за фестивалско издање 2020, као и осам грантова у оквиру ИБФ Цлашиц селекције.

У зимском кругу избора, Фонд Бертха доделио је 115 хиљада евра за осам документарних пројеката у развоју, продукцији или пост-продукцији.

Овогодишње издање ИДФА одржаће се од 18. до 29. новембра 2020. године.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести