Почео 46. Фест

БЕОГРАД: Пројекцијом филма "Три билборда испред Ебинга у Мисурију" Мартина Мекдоне и уручењем "Београдског победника" за изузетан допринос филмској уметности мађарском редитељу Иштвану Сабу, вечерас је у Сава Центру почео 46. Фест.
Uručenje "Beogradskog pobednika" mađarskom reditelju Ištvanu Sabu  Foto: Tanjug
Фото: Уручење "Београдског победника" мађарском редитељу Иштвану Сабу Фото: Танјуг

Фест је отворио Сабо, а претходно су црвеним тепихом прошетали и домаћи филмски ствараоци и културни посленици, као и премијерка Ана Брнабић, председница Скупштине Србије Маја Гојквић, министар спољних послова Ивица Дачић, градски секретар за културу Ивона Јефтић...

До 4. марта биће приказано 116 филмова у 12 биоскопских сала широм Београда.

Фест ће угостити више од 40 стваралаца из иностранства, а "Београдски победник" за изузетан допринос филмској уметности биће уручен 2. марта и српској глумици Неди Арнерић, док ће "Београдски победник" за досадашње стваралаштво 3. марта примити руски редитељ Карен Шахназаров.

На затварању 4. марта биће приказано остварење "Лице" пољске редитељке Малгоржаде Шумовске, фаворит за Златног медведа Берлинског филмског фестивала.

Међу најзначајнијим остварењима на Фесту су и "Облик воде" Гиљерма дел Тора, "Зови ме својим именом" Луке Гвадањина, "Фантомска нит" Пола Томаса Андерсона, "Ниоткуда" Фатиха Акина, "Заиста ниси био овде" Лине Ремзи, "Верност" Михаела Роскама, "Ладy бирд" Грете Гериг, "Јупитеров месец" Корнела Мундруца, "Опроштај" Роланда Џофија... 

У Главном такмичарском програму биће приказано 16 остварења из Мађарске, Данске, Ирана, Кине, Аргентине, Либана, Грчке, Хрватске, САД, Русије, Италије и Швајцарске, а о најбољима одлучиваће жири у саставу Милчо Манчевски, Јован Јовановић, Елма Татарагић, Мила Турајлић, Гордан Кичић.

Национална селекција "Српски филм" обухватиће пет филмова: "Бандити у потрази за мамом" Косте Ристића, "Едерлези рисинг" Лазара Бодроже, "Хоризонти" Светислава Драгомировића, "Изгредници" Дејана Зечевића и "О бубицимана и херојима" Петра Пашића.

Награде ће доделити жири у саставу: Ален Синкауз, Милош Тимотијевић, Лордан Зафрановић, Катарина Радивојевић и Дамјан Козоле.

Трећи такмичарски програм "Границе" обухватиће осам филмова, од тога два документарна, а у жирију су Фети Даутовић, Ђорђе Бајић и Зоран Јанковић.

Фото: Ана Брнабић на отварању 46. Феста Фото: Танјуг

Брнабић: Улагаћемо још више у културу

Свечаном отварању 46. Феста вечерас у београдском Сава центру присуствовала је и премијерка Србије Ана Брнабић која је том приликом нагласила да Влада улаже пуно у културу и да верује да ће се те инвестиције повећавати у наредних неколико година. Брнабић је истакла да филм свакако заузима важно место у тим инвестицијама. 

"У 2018. години смо за три милиона евра повећали буџет за домаћи филм у одоносу на 2017. годину и сада је буџет Филмског центра Србије скоро милијарду динара. Тај буџет је 50 пута већи него пре шест година. Такође смо заједно са министарством привреде завршили да уредба о постицајним мерама за снимање страних и домаћих продукција повећава са 20 посто повраћаја од укупних средстава на 25 процената процената што верујем да ће Србију учинити посебном за снимање филмова", казала је Брнабић. 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести