Почиње Филмски фестивал у Венецији: У конкуренцији 21 филм

Филмски фестивал у Венецији почиње сутра, а отвориће га породична драма "Истина" јапанског редитеља Хироказуа Коре-Еда, прошлогодишњег добитника Златне палме у Кану за "Породичне везе".
crveni tepih
Фото: Youtube Printscreen

Филм с врхунском глумачком поставом у којој су, међу осталима, Кетрин Денев, Жулијет Бинош и Итан Хоук, први је, иначе, који је Корида снимио ван своје земље, а на Мостру се враћа после две године, када се овде такмичио са криминалистичком драмом „Треће убиство”. У конкуренцији за Златног лава је 21 остварење, међу којима су и два стриминг платформе Нетфликс - драма "The Laundromat" о тзв. панамским документима у режији Стивена Содерберга с Мерил Стрип и Гаријем Олдманом у главним улогама, те полуаутобиграфска драма о разводу "Прича о браку" Ное Бомбаша, у којем глуме Скарлет Јохансон и Адам Драјвер. 

Пажњу публике за сада највише привлаче остварења „Ишчекујући варваре" колумбијског редитеља Ћира Гуере, с Џонијем Депом и Робертом Патинсоном заснован на најпознатијем роману јужноафричког нобеловца Џона М. Куција, те "Ад Астра", први излет у научну фанстастику редитеља Yејмса Греја, који је у Венецији 1994. за „Малу Одесу” добио Сребрног лава. Звезде овог свемирског путовања су Бред Пит и Томи Ли Џонс. На Мостри ће бити приказан и "Џокер", а у овом филму о архи-негативцу из Бетмен франшизе глуме Хоакин Финикс и Роберт де Ниро, док је редитељ Тод Филипс.

Ту је и „Оптужујем” времешног Романа Поланског, историјска драма о афери Драјфус, злогласном случају антисемитизма у Француској на крају 19. и почетку 20. века, с Жаном Дужарденом у главној улози. Међу филмовима о којима се причало и пре фестивала су „Почасни гост” Атома Егојана, „О бескрају” Роја Андерсона и „Ема” чилеанског редитеља Пабла Ларина.

Овогодишњи Венецијански филмски фестивал завршава се 7. септембра доделом Златног лава, о којем ће одлучивати жири на челу са аргентинском редитељком Лукрецијом Мартел.

М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести