ОСАМ ГОДИНА ПАНКЕРСКОГ РЕТРО ГЛАСИЛА „OUT OF THE DARKNESS” Ево у шта су се претворили сајт и Фејсбук страница

Out of the Darkness” је као сајт и страницу на фејсбуку својевремено покренула екипа новосадских панкера са идејом да се на једном месту обједине вести и информације са панк сцене, те лакше прошире најаве пре свега концерата али и осталих догађаја у вези са поменутом субкултуром, како у Новом Саду и Србији, тако и у региону и Европи.
а
Фото: „Out of the Darkness”

Идеја за штампање фанзина заживела је 2016. године када су два стара фанзинаша, до тада у улози сарадника сајта, Немања Бошковић (фанзин „Last Breath”) и Игор Тодоровић Згро („Три другара” фанзин) решила да у ери брзог начина живота и протока информација, површности и генералног ништавила, поново покрену такав вид музичког ретро гласила, какво се у последњој декади 20. века могло наћи у свакој вароши Србије. Врло лако и брзо урађен је први број, а реакције су биле више него позитивне.

Од тада до данас одржан је континуитет објављивања на сваких шест месеци. Рецепт фанзина је готово исти као и у прошлим временима: интервјуи, колумне, извештаји са концерата и рецензије чине 90 одсто садржаја. У досадашњим бројевима фанзина објављено је стотинак интервјуа, десетак извештаја са турнеја бендова, али и близу хиљаду рецензија, како музичких издања тако и књига, часописа, те оно мало фанзина који су преостали на светској сцени. Насловна страна сваког броја је уникатан рад, иза које углавном стоје познати уметници активни на панк сцени годинама, неки и деценијама.

Фото: "Out of the darkness"

Поред Немање и Згроа, као и академске сликарке Иване Ђурђевић која је урадила дизајн и графичко обликовање сваког броја, у рад фанзина укључени су и бројни сарадници како из других градова у Србији тако и из Хрватске, Босне и Херцеговине али и дијаспоре. Осам година након изласка првог броја може се рећи да је „Out of the Darkness” израстао у тражено штиво које својим дистрибутерским каналима добацује до свих држава бивше Југославије.


Новo ЦД издање

Прошле године пролећни број фанзина пратила је ЦД компилација младих београдских бендова, док овога пута уз фанзин излази ново компилацијско ЦД издање “Преко зидина” са извођачима из целе бивше Југославије. „Crustalno jasno” и Лопоч долазе из БиХ, Кавеканем и ХакАттак из Словеније, Грба из Црне Горе, Курве, Оков, „Killing Yield” и „The Hahas and the Blablas” из Хрватске, Смог из Македоније а „Getintherobot” и „Wrishlas” из Србије. На диску се налази 25 до сада необјавбљених песама, док је цртеж за омот дело Давора Громиловића, сликара из Сомбора.


Почетком априла излази нови 16. број, на 92. стране, са колорном насловницом за коју је заслужан загребачки уметник Мирон Милић. Осим интервјуа са ветеранима сцене попут „Anti Nowhere League” односно певачем састава „Poison idea”  представљен је нови бенд „Crime Scene”. Такође, кроз разговоре и рецензије представљене су и нове снаге које се појављују како на локалној и регионалној, тако и на светској сцени.

С. Савић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести