Панчевачки џез фестивал од 5. до 7. новембра

Прве фестивалске вечери, 5. новембра у 19 часова, наступиће вокалисткиња и композиторка Ирина Карамарковић, која последње две деценије живи и ради у Аустрији.
pancevo, Dnevnik/Vanja Fifa
Фото: Дневник/Вања Фифа

ПАНЧЕВО: Панчевачки џез фестивал ове године биће одржан уживо од 5. до 7. новембра у Дворани Културног центра Панчева, а публика ће моћи бесплатно да ужива у концертима шест интернационалних састава музичара из Србије, Хрватске, Аустрије, Италије и Израела, најавили су данас организатори.

Улаз на све наступе биће бесплатан, уз претходну резервацију карата.Прве фестивалске вечери, 5. новембра у 19 часова, наступиће вокалисткиња и композиторка Ирина Карамарковић, која последње две деценије живи и ради у Аустрији.

Ова уметница ће на концерту у Панчеву представити програм "Gunslinging Charles - Tribute to Charles Mingus" посвећен једном од најзначајнијих музичара у историји џеза - контрабасисти и композитору Чарлсу Мингасу.

Ирина Карамарковић ће наступити са музичарима из Београда - гитаристом Братиславом Радовановићем, саксофонистом Душаном Петровићем, басистом Браниславом Радојковићем и бубњаром Феђом Франклином.

Наступ на Панчевачком џез фестивалу ће бити интернационална премијера њеног новог концертног програма.

О концепту бенда и наступа на фестивалу, Ирина Карамарковић каже да је Мингас један од мојих најбитнијих музичких утицаја и у великој мери је допринео естетици мог дела.

"Писала сам и магистарски рад о политичком у његовом стваралаштву. Мингас је углавном познат као басиста, али ја га видим као композитора, филозофа и иноватора. Не верујем у „класичне” омаже и делу овог човека морам приступити аранжерски радикално и иновативно", казала је Карамарковић.

У наставку вечери, у 20:30х ће наступити италијански бандонеониста, пијаниста и композитор Данијеле Ди Бонавентура са својим саставом Банд''Унион.

Овај ветеран тамошње сцене од почетака каријере је представљао идеалан пример музичара који трансцендира жанрове - било да се ради о џезу, класици, или традиционалној музици медитеранског поднебља.

Дискографски активан од средине деведесетих, наступио је на преко 90 албума као бендлидер или гостујући музичар, те свирао са легендама италијанског џеза попут Енрика Раве, Паола Фресуа, Стефана Боланија, и многих других.

Са квартетом Банд''Унион је од 2013. снимио неколико албума, представљајући се као непревазиђен лиричар и бендлидер коме су у првом плану лепота мелодије и кристално јасни аранжмани. Последњи албум овог бенда “Гарофани роши” (Црвени каранфили) представља колекцију обрада протестних и борбених песама насталих широм света, међу којима су и класици "Белла Циао", "Хаста Сиемпре Цомманданте", популарна "Интернационала" и многе друге.

Панчевачки џез фестивал одржава се у организацији Културног центра Панчева, уз покровитељство Града Панчева, Министарства културе и информисања Србије, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Италијанског института за културу, Аустријског културног форума, Амбасаде Израела у Београду и Дунав осигурања.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести