Влатко Стефановски одржао концерт у Мтс Дворани у Београду

БЕОГРАД: Македонски музичар Влатко Стефановски одржао је вечерас самостални концерт у Београду на великој сцени Мтс Дворане.
TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bs
Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bs

Гост на концерту био му је прослављени глумац, писац и музичар Раде Шербеџија.

Један од најпризнатијих и најзначајнијих гитарских виртуоза у читавом региону и шире, Стефановски је наступио са својим трио саставом "В3" и направио пресек каријере која безмало траје пет деценија.

"Добро вече, Београд, велико ми је задовољство што смо опет овде и што ћемо свирати на дивном месту каква је Мтс Дворана. Одмах да вам најавим да ћемо свирати мало дужи концерт, јер смо одлучили да вам свирамо све што знамо и можемо. Добро смо се припремали за концерт вечерас, и ви се спремите да дуже останете",  поручио је Стефановски.

 Осим Стефановског, трио чине његов син Јан Стефановски на бубњевима и Иван Кукић - бас гитара и повремено вокал.

Концерт је почео инструменталом "Skyhook" из српског филма "Небеска удица" (2000) у режији Љубише Самарџића.

Убрзо је Влатко обрадовао публику са традиционалом "Македонско девојче" која се проломила кроз велику дворану његовим мајсторским бравурама на гитари.

Влатко је наставио са композицијама "Кандилце" и "Верба, надез, љубов".

Након традиционала "Елено ћерко", Влатко Стефановски је најавио значајног госта вечерас.

"Велики уметник, човек великог срца и јединственог талента, изванредан човек, сјајан глумац, музичар", представио је Стефановски славног Радета Шербеџију.

Са неколико загрљаја Шербеџије и Стефановског, глумац је уз овације публике испраћен са сцене.

Сет листа је била богатија са традиционалним нумерама "7/8 оро", "Калајџиско оро", да би прешао на тријумфалну песму "Gipsy song" из познатог филма "Gipsy Magic" (1998) Столета Попова.

Стефановски је признао вечерас да себе није никад озбиљно сматрао за певача, више за музичара - гитаристу, тако да је наредну композицију препустио свом млађем колеги бас гитаристи Ивану Кукићу, који је отпевао чувени македонски традиционал "Зајди, Зајди" уз огроман аплауз читаве сале Мтс Дворане.

 После песме "Огледало" са поменутог соло албума из 2020. године, Стефановски је прешао на сигурно тле и зону комфора где самоуверено "господари", а то су поново хитови из антологијске групе "Леб и сол".

Тако су се ређали хитови из осамдесетих ''Femme Fatale", "Мамурни људи" и  "Као какао".

Наравно, велики хит ове групе "Чувам ноћ од будних" сигурно је побудио највише пажње и одушевио аудиторијум распродате Мтс Дворане која је хорски певала стихове "као на стражи, чувам ноћ од будних, ја сам само један од синова блудних, правих се речи увек касно сетим, одговор знам кад останем сам".

Маестро је представио са својом гитаром, која као да је неодвојиви део његовог тела - чувено уметничко дело "Бистра вода" и сви посетиоци су засијали својим телефонима.

Ипак, иако су отишли са бине, концерт још увек није био завршен, јер их је публика упорно звала на бис.

"Хвала вам пуно, стварно сте изванредна публика. Екипа Мтс Дворане била је изузетан домаћин, ево нека нас пусте још мало да свирамо, имамо још пар кечева у рукаву", најавио је Стефановски продужетке.

Тако је музички блуз етно џез рок трио свирао још бисера из антологијске колекције "Леб и сол" - "Абер дојде Донке" и "Учи ме мајко, карај ме".

"Срећна вам Нова година, да сте ми живи и здрави. Желим да нова 2024. буде боља од 2023. коју ускоро испраћамо. Видимо се, Београд", поручио је Стефановски.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести