Драгана Милошевић на прослави "Дужијанце" у Новом Саду

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић примила је вечерас хлеб печен од новог жита, на прослави "Дужијанце 2023" у Новом Саду, којом је обележена двадесетогодишњица постојања и рада Националног савета буњевачке националне мањине.
Покрајинска влада
Фото: Покрајинска влада

Прослава је почела испред Градске куће, а потом је положен венац од снопова пшенице на спомен-плочу на месту на ком је одржана Велика народна скупштина Срба, Буњеваца и других Словена Баната, Бачке и Барање, 25. новембра 1918. године, наводи се у саопштењу Покрајинске владе.

Прослава је настављена испред Католиче порте, где је Драгани Милошевић уручен хлеб, испечен од нове пшенице, а заменику градоначелника Новог Сада Игору Црнобарцу венац од овогодишњег снопа жита.

Фото: Покрајинска влада

Примајући хлеб, симбол "Дужијанце", Милошевић се обратила присутнима и у своје, и у име председника Покрајинске владе Игора Мировића честитала национални празник Буњеваца.

Том приликом она је нагласила значај тог празника, којим се слави поштен рад и истрајност ратара, али и истрајност у чувању традиције.

"Буњевци славе вишевековну борбу за очување идентитета, који је са другим заједницама, дубоко уткан у шароликост Војводине. Посебно признање за чување заједништва припада онима који су бројчано малобројни. Ми данас заједно, настављамо стазама славних предводника Срба и Буњеваца, Јаше Томића и Блашка Рајића, који су те давне 1918. године, стајали раме уз раме и заједно донели изузетно важне и далекосежне  одлуке, на које смо данас поносни. Дух који је почео Великом народном скупштином и данас краси Војводину, уједињену у низу различитости које морамо да чувамо", истакла је Милошевић.

Она је поручила и да ће Покрајинска влада наставити са континуираном подршком институцијама Буњеваца у Војводини.

Председница Националног савета буњевачке националне мањине Сузана Кујунџић Остојић истакла је значај четири века борбе у очувању буњевачког националног идентитета.

Фото: Покрајинска влада

"Током 20 година од оснивања Националног савета Буњеваца, успели смо да стандардизујемо језик, уведемо буњевачки језик и књижевност, као изборни предмет у средње школе, а до краја године захваљујући Покрајинској влади имаћемо Буњевачку кућу у Суботици", истакла је она.

Прослави "Дужијанце" присуствовали су и покрајински секретар за високо образовање и научно истраживачку делатност Зоран Милошевић, начелник Јужнобачког округа Милан Новаковић, покрајински омбудсман Драгана Ћорић, представници републичких министарстава и римокатоличке цркве.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести