Гојковић: Нови Сад симболизује европски културни простор

НОВИ САД: Потпредседница Владе Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић оценила је вечерас, на свечаности посвећеној ступању Новог Сада у статус Европске престонице културе у новосадском Српском народном позоришту, да је тај град одувек био средина која симболизује вредности на којима почива европски културни простор и место у коме мултикултуралност станује већ вековима.
m
Фото: Tanjug/Ministarstvo kulture i informisanja (Dario Konstantinović)

Гојковић је истакла да је данас изузетан дан за Град Нови Сад, читаву Србију и посебно бројне људе који у култури раде и за њу живе.

Поред престижа који собом носи, титула европске престонице културе признање је које надахњује и вишеструка прилика за сваки град који је понесе. Бићу мало лична и приметићу да из перспективе Новосађана, нема ничег природнијег од тога да наш град буде европска културна престоница, казала је Гојковић.

Нагласила је да у Новом Саду различитости никада нису биле разлог за подељеност, већ мостови који спајају и уједињују.

Култура овог града је као богат мозаик делова, који сијају и сами за себе, али далеко јаче и блиставије када су заједно, казала је Гојковић.

Како каже, свега тога не би било без љубави коју Новосађани имају према свом граду, која се пажљиво негује од малена.

Она је јединствена и по својој јачини и по обостраној привржености. Како је то један од симбола овога града, велики Мирослав Мика Антић давно написао: „Једном су ме питали зашто сам тако гимназијски заљубљен у Нови Сад. Нисам умео да одговорим. Јер са најдражим градом је као са најдражом женом: никада нећемо успети да објаснимо ни себе ни другима шта нас је то тако везало, казала је Гојковић.

Она је подсетила да је као градоначелник Новог Сада 2008. године упутила писмо Европској комисији, са питањем да ли један град изван Европске уније може да се кандидује за Европску престоницу културе.

Овај дан деловао је истовремено и близу и далеко. Близу зато што смо знали да Нови Сад и те како има шта да понуди европској културној сцени, далеко због благе зебње да ли ће бити испуњени сви неопходни услови за ову престижну титулу. Испоставило се да је свака стрепња била сувишна и да је "Српска Атина" достојна великог признања, чији је један од идејних твораца Мелина Меркури, славна грчка глумица и министар културе, казала је Гојковић и додала де је уверена како ће у 2022. години Нови Сад успети да Европи представи оно по чему је специфичан и јединствен.

Као град на Дунаву богате историје, средиште разноврсних фестивала и културних дешавања, место језичке и културне разноликости. И ништа мање као средина у којој се преплићу традиционално и модерно, локално и глобално, класично и авангардно. Свој и посебан, а истовремено отворен, космополитски и град свих који у њега дођу, казала је Гојковић и позвала све госте, ствараоце и уметнике да и у наредних 350 дана уживају и учествују у програмима који славе културу и промовишу оно најбоље, најузвишеније и најплеменитије.

Нови Сад је истински град Слободе, Љубави, Наде и Дуге, као што су названи и програмски лукови моста који спаја две обале, два века и све људе који живе у њему. Култура јесте мост, а Нови Сад је од данас Европска престоница културе, навела је Гојковић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести