Гојковић: Приоритет је децентрализација културе

Министарка културе и информисања Маја Гојковић рекла да је са градоначелником Крагујевца Николом Дашићем имала конкретан састанак о одређеним пројектима који су од стране локалне самоуправе издвојени као приоритети
maja gojkovic
Фото: Танјуг/ Тара Радовановић

КРАГУЈЕВАЦ: Потредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић је током данашње посете Крагујевцу нагласила да јој је један од приоритета конкретан рад на децентрализацији културе, уз поруку да је култура неопходна да би једна држава била модерна и развијена.

Гојковић је приметила да се често говорило о теми децентрализације културе, те да нема министра који о овоме није причао.

"Али оно што је било неопходно и што сам почела да радим јесте да излазим из Београда и да као министар долазим у локалне самоуправе и разговарам о конкретним потребама како би сви у нашој држави схватили колико је култура неопходна да би једна држава била модерна, развијена и хватала корак са светом", навела је Гојковић.

Министарка је рекла да је са градоначелником Крагујевца Николом Дашићем имала конкретан састанак о одређеним пројектима који су од стране локалне самоуправе издвојени као приоритети.

Гојковић је навела да је један од пројеката реконструкција и обнова мултифункционалне хала "Шумадија", која није само пројекат који се налази у потенционалном домену Министарства културе и информисања, већ би у пројекат требало да улажу и Министарство туризма, Министарство привреде...

"Ту има простора за разговоре, јер је неопходна једна велика, свеобухватна реконструкција Хале како би добили позоришне и концертне просторе, као и за друге намене", рекла је Гојковић.

Министарка је оценила да је Крагујевац посвећен култури, да има своје фестивале, уметничке школе, академије и да је један од најозбиљнијих кандидата да у новом програму Престоница културе Србије конкурише и постане Престоница културе у 2023. години.

Гојковић је прецизирала да ће у 2021. години бити донета одлука који ће то бити град, да би се у 2022. години инвестирало и затим отворила врата за све грађане Србије.

Подсетила је да је у току конкурс "Градови у фокусу" за који су средства највиша до сада, да су повећана на 320 милиона што, како је оценила, даје доста простора локалним самоуправама да конкуришу са својим пројектима.

Говорећи о стању у култури изазваном пандемијом, министарка је казала да се Србија добро носи и суочава са пандемијом Ковида 19 и добра вест је што све више грађана Србије прима вакцину.

Подсетила је да смо једна од ретких држава која је обезбедила вакцинацију за глумце и уметнике који се баве сценском делатношћу у затвореним просторима, што омогућава да се поново на уобичајен начин прате културни садржаји и да се заборави на помоћна онлајн средства, која су добродошла, али не пружају прави утисак и конзумацију културе.

Министарка је посетила и Позориште за децу Крагујевац, које, како је рекла, има добру и међународну сарадњу посвећену најмлађој публици и да управо испуњава један од циљева ком жели да се посвети у Министарству културе у овом мандату.

‚ "Реч је о стварању нове публике. Ако не почнете од најранијих дана не можете да очекујете да неко са 20 или 30 година посећује установе културе сам од себе, ако га то нисте учили од малих ногу", закључила је Гојковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести