Изложба "Инспирисани Италијом" у Галерији Матице српске

Изложба "Инспирисани Италијом" биће отворена у петак у 20 часова у Галерији Матице српске.
galerija matice srpske, blucic
Фото: Дневник (Б. Лучић)

Поставка је посвећена српско-италијанским културним и уметничким везама, односно српским уметницима који су узоре и инспирацију за своје стваралаштво проналазили у уметничкој традицији Италије и на тај начин, уводили српску уметност у нове токове.

Ова изложба, како објашњавају организатори, даје поглед на дуге везе Србије и Италије на пољу културе и уметности кроз дела из колекције Галерије Матице српске.

Станислава Јовановић Миндић ауторка и кустоскиња изложбе казала је да је кроз 30 уметничких дела, насталих од XVIII до XX века, указано на везе српских уметника са италијаснким културно-уметничким наслеђем.

"Изабрали смо копије настале према италијанским мајсторима сликарства, студије према античко-римским моделима, цртеже са путовања по Италији са жељом да посетиоцима пружимо потпуни визуелни доживљај Италије српских уметника", објаснила је Миндићева.

Поставка "Инспирисани Италијом" настала је током прошле године поводом обележавања 140 година дипломатских односа ове две земље, када је представљена у Италијанском институту за културу у Београду.

Према речима Тијане Палковљевић, управнице Галерије, изложба је имала за циљ да покаже једно од њихових стратешких опредељења, а то је да српску културу и уметност разматрају у ширим европским оквирима.

"Заједно са нашим партнером осигуравајућим друштвом ДДОР Нови Сад, новосадској публици у Галерији Матице српске представљамо потпуније издање изложбе. Са нашим партнерима делимо многе вредности, међу којима је пре свега тежња ка заштити културног наслеђа и његова промоција. На овај начин показали смо како установе културе и привреде могу и треба да сарађују", казала је Палковљевићева.

Подршку за реализацију ове изложбе пружило је Министарство културе и информисања Србије и ДДОР осигурање, члан италијанске Унипол групе.

Ðорђо Маркеђани, председник Извршног одбора ДДОР осигурања истакао је да они препознају значај напора једне од најстаријих установа културе да прикаже радове домаћих аутора.

"Са жељом да допринесе развоју друштва кроз унапређивање економије, настојимо да пружимо подршку и развоју спорта, културе и уметности. Признање "Планета бизнис" за друштвену одговорност у 2019. години је потврда да смо на добром путу", казао је Марекђани.

Он је истакао да искуство долази из Италије, земље богате делима најзначајнијих светских сликара, баш као што су то чинили Аксентије Мародић, Јефтимије Поповић, Новак Радоњић, Павле Симић и други.

Изложба је отворена до 3. маја у Галерији Матице српске.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести