Миленко Првачки добитник овогодишње награде „Сава Шумановић“

Сликар Миленко Првачки овогодишњи је добитник награде “Сава Шумановић” за ликовну уметност, коју су установили Новосадски сајам, Галерија Бел арт и Центар за визуелну културу Златно око како би афирмисали дело једног од најзначајнијих стваралаца у историји српске и југословенске уметности и културе.
slikarstvo pixabay
Фото: pixabay.com

Признање, које се ове године додељује по 22. пут, Првачком ће бити уручено у понедељак у 13 часова у Мастер центру Новосадског сајма у оквиру 25. Међународне изложбе Арт експо 2020.

У Галерији Бел арт (Булевар Михајла Пупина 17) сутра у 19 часова биће отворена самостална изложба Миленка Првачког на којој ће бити представљене слике из циклуса „Апстракција за почетнике“. Како у каталогу наводи критичар Сава Степанов, номадистичком „шетњом” кроз историју модернизма, тачније - апстрактног сликарства, Првачки омогућава парафразирање различитих модела апстракције, у тој намери је веома убедљив те његова остварења слуте и призивају познате сликарске концепте Мондријана, Кандинског,  Бурија, Сол Левита и других. При томе Првачки, како објашњава Степанов, не предузима уобичајене поступке цитата или апропријације из историје модерне уметности, него ствара сликовне (ре)интерпретације у којима сасвим суверено форсира властити начин сликања.

Миленко Првачки (Фердин, Југославија, 1951) дипломирао је и магистрирао сликарство на Институтул де Арте Пластику „Ницолае Григоресцу“у Букурешту, Румунија. Један је од најистакнутијих уметника и ликовних предавача у Сингапуру, предавао је од 1994. на Факултету уметности ЛА САЛЛЕ где је 10 година био декан, а сада је виши сарадник. Учествовао је на бројним симпозијумима и уметничким радионицама широм света. Излагао је у Југославији и Европи од 1971, а у Сингапуру и региону од 1993. Учествовао је на великим изложбама, пре свега Сиднејском бијеналу (2006).  Од одласка у Сингапур овде је приредио неколико самосталних изложби (Нови Сад, Београд, Панчево). Његови радови се налазе у разним приватним и јавним колекцијама. Добитник је низа награда на изложбама у бившој Југославији и иностранству, као и почасног ордена Витеза из реда уметности и књижевности владе Француске, 2012. и сингапурског културног медаљона за визуелне уметности, 2020. Изложба ће бити отворена до 24. марта.

Н. П.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести