Покренут пројекат за јачање новосадске кутурне сцене

НОВИ САД:  Јачање новосадске културне сцене кроз мрежу културних станица, подизање њених капацитета, децентрализација културе и едукацију и привлачeње публике, главни су циљеви новог пројекта „Уметници. Сад!“ који је покренула Фондација „Нови Сад - Европска престоница културе“.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Пројекат ће оснажити локалну културну сцену, како истичу организатори, кроз просторе културних станица, продукцијске капацитете, разноврсне уметничке програме, те сарадњу са удружењима и студентима, конкурс и позив локалним уметницима, за шта ће бити издвојено више од 30 милиона динара.

Директор Фондације „Нови Сад - Европска престоница културе“ Немања Миленковић казао је на данашњој конференцији за медије у Новом Саду да је искључиво за програм, односно уметничка дела и стваралаштво новосадских уметника, намењено више од 11 милиона динара.

“Програмска подршка кроз простор, продукцију и снажно представљање наших уметника Новосађанима биће подстрек не само за неговање старе већ и стварање нове публике. Као део стратегије развоја културе Новог Сада до 2026, али и као део постављених циљева за припрему године титуле, овај пројекат је логичан наставак стрпљивог грађења „нових мостова“ у коме људи и процеси стварају просторе и програме, трајне легате пројекта „Нови Сад - Европска престоница културе“, рекао је Миленковић.

Јачање програма локалне сцене биће реализовано кроз пројекте Европске престонице културе, јавне позиве и актуелни конкурс намењен локалним уметницима и удружењима.

Тај конкурс предвиђа да уметници реализују своје програме у просторима културних станица од августа до октобра ове године и отворен је до 24. јула.

Заинтересовани могу да се пријаве путем апликационог формулара који се налази на сајту Нови Сад - Европска престоница културе, док ће за одабир победничких решења бити задужени новосадски кустоси Марко Милетић, Бојан Милосављевић, Андреа Палашти, Станислав Дрча, Тадија Јаничић и Владимир Гвозден.

Координаторка културних станица Виолета Ђерковић истакла је да мрежа културних станица, коју су представили пре само две недеље, већ испуњава свој задатак пружајући подршку локалној сцени која им мора бити најважнија.

“Велики је значај у томе што ће публика из свих делова Новог Сада и околине имати могућност да упозна локалне уметнике, програме и садржаје у новим културним станицама, на чему и почива идеја ''Новосађани за Новосађане''”, казала је Ђерковићева.

У наредном периоду посетиоци ће у културним станицама моћи да присуствују програмима некласичног фестивала класичне музике НЕО, садржајима за најмлађе у оквиру Змајевих дечјих игара, концертима, позоришним представама, ликовно-едукативним радионицама, књижевним вечерима, биоскопа на отвореном, те бројним другим програмским садржајима где ће у фокусу бити представници локалне сцене.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести