Прва меморијална соба Милунке Савић у Јошаничкој бањи

ЈОШАНИЧКА БАЊА: Прва меморијална соба херонине Првог светског рата Милунке Савић биће отворена 9. октобра 2020. године у Јошаничкој бањи, а у њој ће се убудуће налазити стална интерактивна изложбена поставка, најавили су из Центра за културу "Градац" из Рашке.
 Milunka Savić, Srpska Jovanka Orleanka Foto: Muzej grada Novog Sada
Фото: Милунка Савић, Српска Јованка Орлеанка Фото: Музеј града Новог Сада

На том месту је 1995. године подигнут Спомен комплекс Милунке Савић, али је недуго после изградње меморијала објекат заборавњен и кренуло је његово пропадање. Двадесет година касније овај простор је постао руина до те мере да се није могло ни говорити о усељавању изложбе.

Поносан сам на све који су допринели да се Спомен комплекс обнови и да интерактивна стална поставка заживи на месту одакле је хероина Милунка Савић кренула прво у балканске, а потом и у Велики рат. Највећи изазов је био како да у овом реалативно малом простору уклопимо уметничко документарну целину, а да она буде достојна лику и делу велике Милунке.

Хвала Артебит тиму, вајарима, продуцентима, коауторима Дејану Котурановићу и Данијели Матовић на дивној сарадњи и подршци, рекао је аутор садашње сталне поставке Душан Јововић.

Изложбена поставка је састављена из три сегмента.

Централно место изложбе заузима интерактивни мозаик који чине бројне фотографије ве најодликованије срске хероине које иза себе крију аутентичне филмове из Великог рата.

Филмове путем таблет рачунара покреће специјално креирана апликација.

Други сегмент су два импровизована војна рова - српски и аустроугарски, којима се тежи да посетиоцу буду дочарани услови у којима је Милунка ратовала. Посетиоци ће овде моћи да виде војнике, војне униформе, заставе, оружје...

Трећи део поставке предтавља изложба предмета из периода Првог светског рата, фотографије, документа и насловнице француског дневног листа "Le Petit Journal".

Руководилац пројекта је Дејан Котурановић, директор Центра за културу "Градац" из Рашке, аутор поставке је доктор Душан Јововић - мултимедијални уметник из Београда, а коауторка је Данијела Матовић, историчарка уметности, организатор музејских активности у Центру за културу "Градац".

Комплетна реконструкција Спомен комплекса и стална интерактивна изложба су урађене средствима Министарства културе и информисања и донацијама Општине Рашка.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести