Вукосављевић и синдикати задовољни сарадњом

БЕОГРАД: У Министарству културе и информисања је потписан Споразум о продужењу рока важења Посебног колективног уговора за установе културе чији су оснивачи Република Србија, аутономна покрајина и јединице локалне самоуправе.
vukosavljevic tanjug
Фото: Tanjug

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић истакао је да је задовољан изузетно успешном сарадњом коју Министарство остварује у социјалном дијалогу са репрезентативним синдикатима у области културе на заштити и унапређењу равноправног положаја и статуса запослених у установама културе.

Заједно смо се изборили крајем прошле године за повећање плата запослених, а пред нама је важан период процеса прилагођавања нашег заједничког функционисања по новом Закону о систему плата у јавном сектору и Закону о запосленима у јавним службама, напоменуо је министар.

У име репрезентативних синдиката Споразум су потписали председник Самосталног синдиката културе Србије Драгана Ђорђевић, председник Гранског синдиката културе и уметности „Независност“ Драган Милановић и председник Конфедерације слободних синдиката - Делатност библиотека, архива, музеја и остале културне активности Ненад Маринковић.

Ђорђевић је појаснила да колективни уговор штити права запослених у култури.

Нисмо ми презадовољни, али имамо договор да ћемо за 15 до месец дана дати анекс са члановима који ће још више побољшати статус запослених у култури, а Самостални синдикат ће почети са кампањом да се сви запослени финансирају из буџета републике као што је то случај са просветом, јер сматрамо да је култура ДНК сваке нације, истакла је она.

Како је појаснила, на томе ће инсистирати због уштеде на финансијским трансакцијама.

Ђорђевић сматра да, рецимо, директор Архива Србије мора да буде члан владе и да би било у интересу свих било да постоји мрежа институција, тако да Народни музеј брине о свим музејима, Народна библиотека о свим библиотека и тако даље.

Говорећи о главним проблемима запослених у култури, Ђорђевић је поменула неадекватан избор директора установа културе, као и неисплаћене личне дохотке, на пример, у установама у Смедеревској Паланци (у архиву за 15 месеци, у музеју за девет месеци, у библиотеци за шест месеци).

Неко је потрошио новац за четири буџета унапред, али људи морају да долазе свакодневно на посао. Ццак је директор Архива у Смедеревској Паланци написао упозорење пред отказ човеку зато што је изашао са посла три минута пре краја радног времена, а при томе не постоји уписна књига, скренула је пажњу Ђорђевић.

Она је навела и проблем са запошљавањем и залагање синдиката да се запошљавају млади, да се један број људи запосли за стално, пошто неки раде и по 10 година са уговорима на две или три године.

Имамо проблем и са систематизацијом, као и са заштитом здравља људи у архивима, рекла је Ђорђевић. 

Она наводи да у култури има 11.650 стално запослених на целој територији Србије, а од тога 60, 2 одсто су с високом стручном спремом, а просечне плате у култури су од 37 до 39 хиљада. 

Истиче да су у односу на своје колеге у другим земљама, у предности због постојања колективног уговора.

Додала је и да су изузетно задовољни сарадњом с ресорним министарствима.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести