ДРАШКИЋУ У ЧАСТ После више од 10 година ПАУЗЕ, у Атељеу 212 отворен фестивал "МУЦИЈЕВИ ДАНИ"

БЕОГРАД:  Фестивал "Муцијеви дани" посвећен редитељу Љубомиру Муцију Драшкићу (1937-2004), након више од 10 година паузе, отворен је вечерас у Атељеу 212 у Београду.
pozoriste, zavesa, piksa
Фото: pixabay.com

Четврта едиција фестивала је отворена изводјењем представа "Ролеркостер" на Великој сцени "Мира Траиловић" и "Овај ће бити другачији" на малој сцени "Петар Краљ".

Културна манифестација која нема такмичарски карактер ће трајати до 25. јануара када је датум смрти значајног позоришног редитеља Драшкића, дугогодишњег управника Атељеа 212.

У селекцији се налазе претежно већ познате представе на редовном репертоару Атељеа 212 уз нека премијерна гостовања из Србије.

Публика је вечерас гледала прво на великој сцени породичну драму - комедију "Ролеркостер" (2022) Јелене Кајго, у режији Милице Краљ у којој играју Дара Џокић, Катарина Марковић, Милица Михајловић, Јелена Петровић, Теодор Винчић, Петар Михаиловић, Владислав Михаиловић.

Друга представа изведена вечерас "Овај ће бити другачији" (2019) Сташе Бајац, у режији Ђурђе Тешић, јесте прича о три девојке које се боре против мушког принципа и мачо система који је увелико на снази. Њих три играју Тамара Драгичевић, Милица Јаневски и Ана Мандић.

Преко дана уочи отварања фестивала, у горњем фоајеу Атељеа 212 приказана је изложба фотографија из многих представа овог театра у режији Муција Драшкића.

Изложбу је отворила Муцијева некадашња супруга, глумица Светлана Цеца Бојковић, док су говорили још управник Новица Антић, ћерка редитеља Ива Драшкић и кустос Александра Милошевић.

Селекција представа на фестивалу за четврто издање фестивала је замишљено као уметничко дружење театара, првенствено из градова где је радио и значајан траг оставио Муци Драшкић, и од ове године одржаваће се сваког јануара.

Према концепту, одабрано је да се прикажу продукције које су режирали досадашњи добитници Награде за режију "Љубомир Муци Драшкић".

Сутра ће бити премијерно гостовање у Београду представе "Брод за лутке" Милене Марковић, у режији Иве Милошевић, у продукцији Народног позоришта Ниш. На малој сцени ће се играти новија дуодрама "Академија смеха" јапанског писца Кокија Митанија, у режији Милице Краљ.

Још једно премијерно гостовање ће бити у недељу - "Беснило" према роману Борислава Пекића, редитеља Бориса Лијешевића, из Народног позоришта Сомбор.

Исти редитељ ће се представити и вече касније, 22. јануара, са представом Атељеа 212 - комедијом "Ноћна стража", а Лијешевић ће тај дан бити учесник реконструкције прве представе Атељеа 212 "Фауст" Јохана Волфганга Гетеа, редитељке Мире Траиловић, поводом 100 година од њеног рођења.

Следећег дана 23. јануара публика ће гледати познату драму "64" Тене Штивичић, према режији Алисе Стојановић и "Амстердам" израелске ауторке Маје Арад Јасур, редитељке Иве Милошевић.

Последњег дана 25. јануара, када је датум смрти Муција Драшкића, фестивал "Муцијеви дани" ће представити комаде "Моја ти" Олге Димитријевић, у режији Александре Милавић Дејвис и "Чекаоница", ауторски пројекат режисера Бориса Лијешевића.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести