clear sky
20°C
06.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2
usd
102.6989
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Један кухињски састојак решава ову муку

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ ОВО? Млади кромпир можете очистити без ножа и флека, али само ако урадите ОВО

28.05.2025. 18:36 18:46
Пише:
Извор:
24 sedam/Дневник
к
Фото: Pixabay.com / ilustracija

Када стигне сезона младог кромпира, мало је ствари које нас тако брзо врате у кухињу. Његов укус и текстура чине га идеалним за печење, барење, салате и свеже пролећне оброке.

Али, пре него што доспе у тањир, млади кромпир тражи мало труда, а најдосаднији део обично је управо чишћење.

Како функционише трик са сољу?

Трик је једноставан, генијалан и потпуно природан. Уместо да гулите млади кромпир ножем или четком и ризикујете да му оштетите корицу или обојите прсте (посебно код црвених сорти), искористите грубу морску или кухињску со.

Со делује као природни абразив - благо "струже" површину кромпира, скидајући танки слој коже без оштећења унутрашњости.

со
Фото: freepik, ilustracija

Шта вам је потребно?

           500 г до 1 кг младог кромпира

           2-3 кашике крупне соли (морска, хималајска или обична камена со)

           Велика пластична или метална чинија са поклопцем (или цедиљка у судопери)

           Вода за испирање

Корак по корак: Како да очистите млади кромпир помоћу соли

1. Оперите кромпир да бисте уклонили грубљу прљавштину или земљу. Нема потребе да трљате, само да не остане блата.

2. Ставите га у већу чинију или шерпу са поклопцем.

3. Додајте крупну со - око две кашике по пола килограма.

4. Поклопите чинију и добро протресите. Нежно али енергично - као да правите кокице. Трљање кромпира један о други уз помоћ соли ради посао уместо вас.

5. Након минут-два протресања, откријте чинију и проверите резултат. Видећете да је већина танке, пролећне коре просто спала са кромпирића.

6. Исперите кромпир у хладној води, по потреби очистите још који тврдокорни део руком, и спреман је за припрему.

Извор:
24 sedam/Дневник
Пише:
Пошаљите коментар