overcast clouds
28°C
16.07.2025.
Нови Сад
eur
117.1772
usd
100.8323
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КОЛАЧ КОЈИ ЋЕ ВАС ОСВОЈИТИ НА ПРВИ ЗАЛОГАЈ! Зебра из рерне стиже за 20 минута и изгледа чаробно

16.07.2025. 17:05 17:11
Пише:
Извор:
stil.kurir.rs
да
Фото: freepik, ilustracija

Једноставан за припрему, мекан и декоративан – овај зебра колач ће постати ваш нови омиљени десерт.

Доносимо вам најбољи рецепт за зебра колач.

Састојци:

           5 јаја

           250 г шећера

           250 мл млека

           250 мл уља

           1 кесица ванилин шећера

           1 кесица прашка за пециво

           375 г брашна (око 2,5 чаше)

           2 кашике какао праха

           Прстохват соли

Припрема:

Умутити јаја и шећер. У великој чинији пенасто умутите јаја са шећером и ванилин шећером док не постану светложута и пуфнаста смеса (5–6 минута миксања). Додати уље и млеко. Уз стално мешање додајте уље, затим млеко. Додати брашно са прашком за пециво. Помешајте брашно са прашком за пециво и прстохватом соли, па га постепено додајте смеси. Поделити смесу на два дела. Поделите тесто на два једнака дела. У један додајте какао прах и добро промешајте. По потреби у тамни део додајте мало млека (1–2 кашике) да густоћа остане иста. 

Правити зебрасти узорак. У подмазан и побрашњен калуп (или обложен папиром за печење) сипајте:

           2 кашике светле смесе у центар калупа,

           затим 2 кашике тамне смесе директно на средину претходног слоја.

           Понављајте наизменично док не потрошите све. Тесто ће се само ширити и правити пруге.

Пеците у загрејаној рерни на 180°Ц око 40–45 минута. Проверите чачкалицом да ли је средина сува. Охладити и по жељи декорисати. Када се колач охлади, можете га посути шећером у праху или прелити чоколадном глазуром.

Извор:
stil.kurir.rs
Пише:
Пошаљите коментар