окоТВоко Велики брат високе резолуције

Пре само пет година свету је понуђена нови стандард у квалитету слике – прво у филмској, а потом и у телевизијској индустрији.
Ivana Vujanov Nova fotka
Фото: Dnevnik.rs

Одмила названа 4К, резолуција упућује на спецификације квалитета дигиталног приказа формата хоризонталне резолуције веће од 4.000 пиксела. Кад бисмо били ситничави, рекли бисмо да је овај израз уствари ознака за дигиталну резолуцију у филмској индустрији, а њен тачан назив био би 4К ДЦИ и износи 4.096 x 2.160 пиксела, уз размеру 256:135. Телевизијска резолуција нешто је нижа јер је размер мањи, и износи 3.840 x 2.160, односно 16:9 размер), и њен назив је УХДТВ, односно, телевизија ултрависоке резолуције. Зашто је задржала назив 4К? Зато што је практично четири пута јача од обичне ХД слике која за телевизију износи 1.920x1.080 пиксела.

На страну техникалије, чему уопште ова прича о тамо некој резолуцији, о којој сам кукала више пута за протеклих пет година, надајући се да ће то технолошко чудо, које одавно влада нашим омиљеним интерент стриминг сервисима, доћи и до нас једног дана.

Е, па тај дан је дошао. Компанија СББ понудила је пре неки дан нову платформу, Еон бокс, у оквиру које је за своје претплатнике обезбедила и приказивање у 4К резолуцији. За сада у 4К емитоваће се само канали Спорт клуба, али то практично значи да ћемо ускоро моћи да гледамо и неке друге канале у овој висококвалитетној резолуцији.

Шта вам је потребно за кристалну слику? Телевизор УХДТВ резолуције, наравно. Но, ако имате онај „обичан“ ХДТВ или чак стари, дебели ЦРТ телевизор, не очајавајте. Емитовање у новој резолуцији може само да вам побољша квалитет слике на вашем старом телевизору, боје ће бити јасније, сенке оштрије, а титлови коначно читки. А сви знамо колико нас ситна, замрљана слова одвраћају од идеје да погледамо неки филм или серију с преводом, на чему профитирају ријалити ђубретари.

СББ је први повукао шњур, чека се одговор ривалског Телекома. Хоће ли поћи СББ-овим 4К стопама или ће претплатнике обрадовати неком другом понудом, видећемо вероватно ускоро. И добро је што је тако, дерби утакмица ваља да се настави, на радост претплатника. Многима су у мислима божићни празници, када се традиционално откључавају сви канали, уз разне попусте и акције, па ће љубитељи филмова, серија и васколиког ТВ програма имати чему да се надају у овим предзимским данима.

Кад систем заживи, реално је очекивати проширење 4К понуде. За стране програме не треба да бринемо: они се одавно емитују у 4К резолуцији, и наши оператери могу комотно да преузму њихов програм, а сад за то имају и техничке могућности. Оно што још увек чекамо јесте дизање глава домаћих телевизија изнад жабокречине: водеће телевизије, изузимајући РТС, још увек се нису ослободиле емитовања у СД резолуцији, а о ХД можемо само да сањамо, гледајући њихове Имагинаријуме. До ултраХД ћемо да се начекамо, богами, и пар година, колико ће оним паћеницима требати да отплове преко замишљеног језера ван погледа камера „великог брата“.

Ивана Вујанов

EUR/RSD 117.5741
Најновије вести